Codul bunelor maniere la birou

Pentru că şi la serviciu trebuie să faci impresie bună, este necesar să cunoşti câteva reguli simple, dar care îţi vor fi de folos atunci când interacţionezi cu colegii tăi.

Cere întotdeauna permisiunea înainte de a împrumuta ceva, fie că este vorba de un capsator, o linguriţă de zahăr sau câteva plicuri.

 

Curăţă întotdeauna după tine şi încearcă să menţii biroul ordonat. Un birou în dezordine poate spune multe despre tine colegilor tăi, iar cea mai defavorabilă concluzie este aceea că nu eşti o persoană organizată.

 

Încearcă să nu trânteşti uşa nimănui în nas, să fii amabilă şi cu zâmbetul pe buze, să-ţi oferi ajutorul, atunci când este cazul. Politeţea şi o atitudine pozitivă sunt întotdeauna apreciate.

 

Respectă-ţi colegii şi opiniile lor… chiar şi atunci când nu eşti de acord. Respectul reciproc este esenţial pentru muncă în echipa. Poţi să ai opinii contrare, dar neapărat exprimate calm şi politicos.

 

Încearcă să ţii minte numele colegilor tăi. Dacă ţi se pare dificil, notează-ţi-le undeva, după fiecare întâlnire. „N-am memoria numelor” este o scuză lamentabilă!

 

Oferă-te să iei colegilor tăi de mâncare în pauze, atunci când sunt ocupaţi. Este foarte posibil să fii răsplătită în acelaşi fel! Adoptă o postură corectă! Chiar dacă ai mult de lucru şi nu te-ai mai ridicat de la birou de câteva ore, nu-ţi neglija poziţia corpului.

 

Ai grijă la telefonul mobil. Nu-l lăsa să sune în birou (setează-l pe „silenţios”), închide-l în timpul şedinţelor, alege o sonerie cât mai neutră (astfel încât să nu te joci cu nervii colegilor tăi), poartă conversaţii în afară spaţiului de lucru (colegii tăi nu trebuie să fie martorii neînţelegerilor conjugale sau ai discuţiilor în contradictoriu cu bonă sau cu părinţii).

 

Nu te lăsa atrasă în dispute care nu au neapărat legătură cu job-ul. În orice echipă, neînţelegerile sunt inerente, dar argumentele trebuie să rămână în sfera profesionalului şi neapărat să fie exprimate într-un vocabular civilizat.

 

Respectă codul de adresare din companie. În multe firme, colegii îşi spun pe nume şi se adresează la persoană a două singular, indiferent de poziţie sau vârstă. Dar există şi locuri în care manieră de adresare este mult mai formală. Aşa că, dacă eşti o persoană mai volubilă, încearcă totuşi să te cenzurezi şi să respecţi acest cod, chiar dacă ţi se pare „mai scorţos”.

 

Păstrează-ţi glumele (deocheate sau nu) pentru timpul petrecut alături de prietenii tăi! La fel şi limbajul trivial. Persoanele din jurul tău pot fi ofensate. Chiar dacă le-ai testat simţul umorului şi gradul de toleranţă, nu ştii niciodată cine aude aceste conversaţii şi te va judecă mai apoi!

 

Nu da foarte multe amănunte despre viaţa ta privată! Oricât de bine te-ai distrat în weekend, păstrează amănuntele picante pentru prietenii apropiaţi. Colegii te pot judecă şi pot trage concluzii greşite, care pot afecta modul în care eşti percepută din punct de vedere profesional.

 

sursa: www.divahair.ro