Colecția de Artă Populară „Nicolae M. Nica” în nocturnă, la Noaptea Muzeelor la Sate

Muzeul Judeţean Olt se numără printre instituţiile de cultură participante la prima ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate. Astfel, pe 2 septembrie, moştenirea lăsată de ’nea Nica poate fi admirată în satul Chilia, comuna Făgeţelu. 


Începând cu ora 11.00, vizitatorii sunt aşteptaţi în curtea muzeului din Chilia, la atelierele de creaţie - confecţionat brăţări din mărgele, cusut, ţesut, modelaj în lut, caligrafie, dar şi la jocuri pentru copii mari şi mici - Rațele și vânătorii”, „Telefonul fără fir”, „1,2,3 la perete stai”, „Țară, țară, vrem ostași”. Atelierele vor fi deschide până la ora 17.00. 

Expoziţia va putea fi vizitată gratuit, până la miezul nopţii. În cadrul acesteia, vor fi expuse costume tradiționale de sărbătoare, țesături și textile de înterior, unelte și instalații tehnice specifice ocupațiilor tradiționale din Olt, precum și lucrări de  sculptură în lemn și os, gravuri în lemn cu intarsii din metal și os, creații ale meșterului Nicolae Nica.

  • Foto Colecția de Artă Populară „Nicolae M. Nica” în nocturnă, la Noaptea Muzeelor la Sate

Nicolae M. Nica - O viaţă închinată tradiţiilor

Nicolae M. Nica s-a născut în 7 februarie 1917, în satul Chilia, din Făgeţelu Oltului, într-o familie de ţărani harnici. A luat parte la cel de-Al Doilea Război Mondial, având gradul de sergent, distingându-se prin curaj şi fermitate în îndeplinirea ordinelor de luptă. La 24 noiembrie 1943, cu ocazia luptelor de la Melitopol, este dat dispărut, însă, în realitate, cade prizonier şi cunoaşte pe parcursul a cinci ani tragediile şi ororile lagărelor ruseşti.

La 25 mai 1948 este eliberat din prizonierat şi revine în ţară. Între 1959-1962 urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti, specializarea sculptură, pe care a absolvit-o în 1963. După 1965 se dedică activităţii de cercetare şi colecţionare a unor vestigii istorice din satul natal, fiind cel care a înfiinţat, la 1 iunie 1979, Muzeul Sătesc din Chilia, contribuind în mod direct la salvarea patrimoniului istoric şi etnografic din nordul judeţului Olt.

În perioada 1994-2003 şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Muzeului Judeţean Olt, îndeplinind funcţia de custode al filialei de la Chilia-Făgeţelu. A participat de-a lungul timpului la numeroase manifestări cultural-artistice judeţene, naţionale şi internaţionale - expoziţii personale, de grup, simpozioane, colocvii, târguri ale meşterilor populari - de fiecare dată reprezentând cu onoare judeţul Olt. Premiile obţinute, originalitatea şi valoarea creaţiei sale artistice au determinat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Tradiţionale „Astra”, din Sibiu.

Pasiunea pentru desluşirea tainelor meşteşugului lemnului l-a situat întotdeauna în atenţia mass-mediei, numeroase documentare de televiziune imortalizând pentru posteritate existenţa sa ca personalitate inconfundabilă a meleagurilor oltene.

A fost fondatorul Fundaţiei Culturale „Nicolae M. Nica”, prin intermediul căreia a fost preocupat de înfiinţarea unei biblioteci şcolare şi iniţierea unor cursuri de arte şi meserii pentru tineri (sculptură în lemn, ţesut-cusut), în comuna Făgeţelu, judeţul Olt. În anul 2006 a fost declarat „Cetăţean de Onoare” al judeţului Olt.

  • Foto Colecția de Artă Populară „Nicolae M. Nica” în nocturnă, la Noaptea Muzeelor la Sate

„Moştenirea nu se vinde!”

„Sfinxul de la Chilia”, aşa cum era supranumit, şi-a dedicat viaţa artei populare, înfiinţând, prin forţe proprii, un muzeu în localitatea Făgeţelu. ’Nea Nica, aşa cum era apelat de apropiaţi şi cunoscuţi, s-a ghidat toată viaţa după motto-ul „Moştenirea nu se vinde!”, el refuzând în repetate rânduri să comercializeze artefacte ale muzeului de o valoare inestimabilă.

Fără eforturile extraordinare ale lui Nicolae Nica nu ar fi existat muzeul de la Făgeţelu, care acum este secţie a Muzeului Judeţean Olt. Majoritatea exponatelor de aici sunt opere ale sale sau sunt strânse de el din localitate şi din judeţ. Deşi primul vernisaj a avut loc în 1979, ’nea Nica avea ideea de a face un muzeu în localitatea sa natală încă după terminarea războiului. În 1994, el l-a donat statului.

Înainte de a dona muzeul, Nicolae Nica a primit mai multe oferte de vânzare a lucrărilor sale şi a exponatelor. Niciun preţ însă nu l-a clintit pe bătrân. Printre potenţialii cumpărători s-a numărat şi poetul Adrian Păunescu.

„N-am vândut la nimeni nimic. N-are valoare materială arta. Muzeul să rămână pentru posteritate”, declara, pentru Gazeta Nouă, Nicolae Nica.

CITEȘTE ȘI:

Nicolae Nica: „Adevăraţii români nu mai sunt acum. Acum sunt numai bestii”