Idolul de aur din Eneolitic, piesă din cultura Gumelniţa descoperită la Ghimpețeni, considerat un posibil unicat în România, a fost supus la analize complexe la Institutul de la Măgurele, cu rezultate ce confirmă importanța sa istorică
Idolul de aur din Eneolitic, piesă din cultura Gumelniţa descoperită la Ghimpețeni, considerat un posibil unicat în România, a fost supus la analize complexe la Institutul de la Măgurele, cu rezultate ce confirmă importanța sa istorică
În cadrul celei de-a 46-a reuniuni anuale a Comitetului UNESCO, desfăşurată la New Delhi, India, „Frontierele Imperiului Roman - Dacia” au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Patru situri romane din judeţul Olt, fac parte din frontiera de est, numită Limes Alutanus - linia Oltului.
A fost finalizată restaurarea beciului conacului Neamţu din Pîrşcoveni, monument istoric.
Două evenimente de tradiţie care au în prim-plan căluşul stau să înceapă, în judeţul Olt, de săptămâna viitoare.
Secția de Etnografie și Istorie Urbană „Ion Hagiescu - Miriște” din cadrul Muzeului Romanațiului este inaugurată, în mod oficial, joi de la ora 12.00, anunţă Primăria Caracal.
Sub titulatura „Arta cusutului – o poveste fără sfârșit”, sâmbătă 1 iunie 2024, începând cu ora 10.00 are loc la Muzeul Județean Olt o întâlnire între specialiștii etnografi ai muzeului și membrele grupului „Șezătoare București”, cărora li s-au alăturat doamne de la Constanța, Cluj, chiar și din Chișinău.
A fost finalizată reabilitarea Bibliotecii „Virgil Carianopol” din municipiul Caracal, proiect finanţat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Brățara dacică de la Optași Măgura intră într-un circuit muzeal național, urmând să fie expusă în mai multe muzee din ţară.
Consiliul Judeţean Olt finanţează şi în acest an Festivalul Naţional de Teatru de la Caracal, ediţie dedicată actorului Marcel Iureş.
Valentina Vasia Oprea, din Balş, este câștigătoarea trofeului ediției a XI-a a Festivalului - Concurs „Drăgan Muntean”, desfăşurat la Deva.
Pe 25, 26 și 27 aprilie, Caravana Shakespeare sosește în judeţul Olt și aduce, în premieră, „Operele complete ale lui Shakespeare” în 45 de minute. Participanţii pot câştiga un weekend la Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova.
Cornel Udrea, cunoscut umorist, dramaturg şi jurnalist radio, a încetat din viaţă, naoptea trecută, la vârsta de 77 de ani. Timp de 15 ani, acesta a ocupat funcţia de preşedinte al Festivalului „Oltenii & Restu’ Lumii”.
Continuă reabilitarea Conacului Neamţu din satul Olari al comunei Pârşcoveni. Investiţia se desfăşoară din donaţii, imobilul monument istoric intrând în proprietatea Fundaţiei „Pro Patrimonio”.
Între 25 martie și 30 aprilie, timp de 5 săptămâni, Caravana Shakespeare prezintă, în premieră, în 30 de orașe din România „Operele complete ale lui Shakespeare” în 45 de minute, un spectacol în aer liber. Accesul este liber, iar participanții la spectacol au ocazia să se înscrie într-un concurs care le poate aduce unul dintre cele două weekend-uri în doi, la Festivalul Internațional Shakespeare – Ediția a XIV-a, ce va avea loc în perioada 16-26 mai 2024, la Craiova.
„Mereu perisajul” se numeşte expoziţia pictorului Eugen Dumitru, ce va fi vernisată vineri, 1 martie, la Galeria Artis, din Slatina.
Un stâlp de susţinere din zona intrării secundare în Casa de Cultură a Sindicatelor din Slatina ce semăna cu o cruce a fost modificat de autorităţile comuniste, însă s-a reuşit fotografierea imobilului înainte de intervenţie.
Muzeul Județean Olt găzduieşte, marţi, de la ora 13.00, șezătoarea „Datină și voie bună”, eveniment organizat în parteneriat cu Liceul Tehnologic „P. S. Aurelian”, Ansamblul „Mărțișorul” din Corbu, coordonat de Ilie Budurgean.
Eveniment cultural de excepţie, vineri, la Galeria Artis a Muzeului Judeţean Olt. Pictorii olteni îşi dau întâlnire în cadrul expoziţiei „Salonul de iarnă al artiştilor plastici olteni”, aflată la cea de-a douăzecea ediţie.
Claudiu Negoescu, elev în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv Slatina, este câştigătorul tombolei „Great artists of the world”, organizată de Muzeul Judeţean Olt. Tânărul a câştigat o litografie semnată de pictorul francez Henri Matisse.
Muzeul Judeţean Olt continuă seria atelierelor de creaţie şi în acest an. În perioada următoare, vor fi organizate ateliere de confecţionat mărţişoare şi de pictură cu motive de primăvară.
Într-o zi de iulie, anul 1922, Regina Maria ajunge la moșia boierilor Știrbei din Romanați, care anterior se numea Cepturoaia.
Judecătoria Slatina se mută în acest an în fostul sediu BNR, reabilitat recent, însă puţini cunosc că în imobilul în care funcţionează în prezent fost, în secolul 19, cel mai vechi hotel din oraş - Hotelul Jianu.
O expoziție de preparate tradiționale oltenești specifice postului Crăciunului, sărbătorii Crăciunului și Anului Nou, „ca pe vremea bunicii”, este găzduită joi la Muzeul Judeţean Olt.
Vizitatorii Muzeului Judeţean Olt au ocazia să câştige o litografie semnată de pictorul francez Henri Matisse, oferită de instituţia de cultură prin tragere la sorţi. Concursul este dedicat doar elevilor şi studenţilor din toată ţara.
Revista „Bilete de papagal” a lui Tudor Arghezi apare la Slatina în serie nouă, prin implicarea scriitorului și jurnalistului Dumitru Sârghie. După ce a fost lansată la Craiova și Caracal, apariția publicației a fost sărbătorită, miercuri după-amiază, și la Slatina, din inițiativa organizației județene a PSD.
Biserica de lemn de la Leleasca, monument istoric unic din judeţul Olt, nu a fost încă inclusă în patrimoniul UNESCO, deşi se fac demersuri încă din anul 2010.
Primăria Slatina a publicat tematica de concurs pentru evenimentul cultural „Slatina. Acasă la Eugen Ionescu”. Elevii de gimnaziu şi liceu vor avea timp până pe 28 noiembrie să realizeze eseurile şi creaţiile artistice vizuale.
Coiful chalcidic de la Balș, descoperit în judeţul Olt în anul 2005, va face parte din expoziţia „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, organizată de Muzeul Național de Istorie a României, la Muzeul Național Roman din Roma, Italia.
Primăria Slatina organizează cea de-a XII-a ediţie a Concursului de creaţie literară şi arte vizuale „Slatina. Acasă la Eugen Ionescu”, în perioada 14 noiembrie-13 decembrie.
O expoziţie ce cuprinde 50 de lucrări realizate de 30 de mari artişti europeni va fi vernisată, pe 27 octombrie 2023, de la ora 14.00, la Muzeul Județean Olt din Slatina.
Mai este doar un pas până când replici ale brăţării dacice descoperite la Optaşi-Măgura, în judeţul Olt, vor putea fi cumpărate de oricine de la Muzeul Judeţean Olt.
Doar o săptămână mai este până la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului de Umor Oltenii &… Restu’ Lumii. Artişti de renume, Andra, Lora, Elena Gheorghe, Nelu Vlad şi Azur, vor urca pe scena amplasată în Parcul Tineretului, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie.