Căpuşele pot transmite infecţia numai după ce s-au ataşat de piele şi au supt sângele. Chiar şi aşa, au nevoie de o perioada semnificativă de timp (12 - 48 de ore). Dacă vedeţi o căpuşă pe hainele copilului dumneavoastră sau pe pielea lui, şi este încă mică, nu aveţi de ce să va faceţi griji.
Dacă o căpuşă s-a prins de piele, trebuie să o îndepărtaţi cât mai curând posibil. Uitaţi orice sfat pe care l-aţi auzit despre aplicarea vaselinei, a lacului de unghii sau cum să ţineţi un chibrit fierbinte la capătul căpuşei. Aceste remedii nu funcţionează aproape niciodată. De fapt, iritând căpuşă, puteţi să o faceţi să-şi regurgiteze conţinutul stomacului în sângele copilului dumneavoastră, crescând riscul de infecţie. Deşi nu este foarte simplu de manevrat, cel mai bun mod de a elimina o căpuşă este să o scoateţi uşor cu ajutorul unei pensete.
Prindeţi căpuşa cât mai aproape de locul în care este prinsă de piele, aşa cum puteţi, şi îndepărtaţi-o încet. Încercaţi să nu striviţi corpul căpuşei, care poate elibera sângele ei în cel al copilului dacă căpuşă este umflată. Răsucind sau smulgând pensetă, puteţi rupe corpul căpuşei, lăsând capul în piele, ceea ce poate duce la infecţii. Odată ce aţi scos căpuşă, spălaţi zona muşcăturii şi mâinile cu apă şi săpun, apoi aplicaţi o loţiune antiseptică. Aruncaţi căpuşa în toaletă sau puneţi-o într-o pungă de plastic, apoi la gunoi.
Ce se întâmplă dacă nu o îndepărtaţi pe toată? Dacă o parte din căpuşă rămâne în piele, nu vă faceţi griji. Acest lucru nu face ca riscul infecţiei să crească. Doar eliminaţi-o că pe o aşchie. Organismul copilului dumneavoastră poate să o elimine de la sine. În cazul în care orice semn de infecţie locală se dezvoltă (roşeaţă, scurgeri, febră), duceţi copilul la doctor.
Sursa: www.desprecopii.com