Cum ne lăudăm copilul. Ce trebuie să ştii şi ce nu trebuie să faci

Ca părinţi, avem pe mâna viitoarele personalităţi ale celor care ne sunt viitorul. Şi vrem să fim siguri că laudele pe care le oferim copilului sunt destule ca să-l facă să aibă încredere în el şi să fie sigur de el însuşi şi să nu fie atât de multe încât să-l transforme într-un egoist insuportabil.

Mulţi părinţi de pe Desprecopii.com se lupta să găsească echilibrul potrivit în privinţa laudelor şi să răspundă la întrebarea unde anume ne oprim cu laudele, sau oare i-am lăudat prea puţin? Este cantitatea de laude atât de importantă sau mai degrabă modul în care îi lăudăm? Experţii spun că există moduri de a lăuda copiii care le întăresc încrederea în ei înşişi.

 

Prea multe laude pot să strice?

 

Deşi cred că am nişte copii minunaţi, deştepţi şi frumoşi, şi mi-aş dori să le laud fiecare gest, fac tot posibilul să fiu zgârcit cu laudele atunci când se poate, spune Marina. Însă recunosc, mai degrabă i-aş lăuda prea mult decât deloc.


Marina nu este singură mămică care are această dilema. Mulţi tati şi multe mame de pe Desprecopii se luptă să găsească echilibrul potrivit în privinţa laudelor şi să răspundă la întrebarea - unde anume ne oprim cu laudele, sau - oare i-am lăudat prea puţin?


Critică nu e constructivă, nu duce la rezultate bune. Gândiţi-vă şi voi. Când sunteţi încurajaţi, lucraţi mai bine. Când sunteţi tot timpul criticaţi, puteţi ajunge la concluzia că nu are rost să mai încercaţi, e demoralizant şi duce la scăderea productivităţii. Aşa şi cu copilul. Nici eu nu am fost prea lăudată ca şi copil şi cred că nu mi-a prins deloc bine, mai ales că am fost un copil timid, spune Ruxi. Deşi nu există formule secrete, experţii ne sfătuiesc când, unde şi cum să lăudăm copiii astfel încât laudele să devină un instrument valoros pentru a creşte copii siguri de ei şi cu o imagine bună a propriei persoane.

 

Cum ne lăudăm copilul

 

Părinţii din toată lumea îşi laudă copiii dacă se descurcă bine la şcoală, câştigă o competiţie, sau construiesc un impresionant castel de nisip - oricând copiii fac ceva remarcabil sau, în multe cazuri, ceva foarte obişnuit şi normal.


Ca părinţi, am ajuns să folosim laudele tot timpul. De fapt, am trecut în extrema cealaltă faţă de ceea ce se întâmpla acum câteva zeci de ani, când părinţii erau mult mai stricţi, iar noi ne lăudăm prea mult copiii.De fapt, prea multe laude chiar pot dăuna.


Asta se întâmplă fiindcă părinţii cred că administrând cantităţi excesive de laude, le construiesc copiilor încrederea de sine, când de fapt este posibil ca efectul să fie invers. Nu se ştie cum părinţii au ajuns să creadă că lăudând copiii le îmbunătăţesc respectul de sine. Deşi facem asta cu bune intenţii, faptul că punem copiii pe un piedestal de la o vârstă mică le poate afecta negativ dezvoltarea.


Se pare că prea multe laude pot avea un efect negativ, iar atunci când sunt exprimate într-un mod nesincer, copiii se pot teme să încerce lucruri noi sau să-şi asume riscuri de teama de a nu fi mereu la înălţime - acolo unde i-au ridicat laudele părinţilor. Dacă ne lăudăm copiii tot timpul, efectul poate fi că în loc să-i ridicăm îi putem coborî, spun specialiştii. Mesajul subliminal pe care îl transmitem este acela că în tot ceea ce face, copilul trebuie să primească mereu aprobarea părintelui şi să caute mereu validarea acestuia.

 

Nici prea puţine laude însă nu e bine...

 

Totuşi, nu insistaţi prea mult în cealaltă direcţie, a nu le oferi destule laude poate fi la fel de rău cu a le oferi prea multe. Copiii vor avea sentimentul că nu sunt destul de buni sau că nu va pasă şi este posibil să li se pară că nu are rost să mai realizeze ceva. Şi atunci care este cantitatea potrivită de laude? Experţii spun că de fapt calitatea cuvintelor este mai importantă decât cantitatea: dacă laudele sunt sincere şi autentice, concentrate pe efortul copilului de a realiza ceva, nu pe rezultate, le puteţi oferi copilului ori de câte ori face ceva care merită o laudă verbală.

 

ABC-ul laudelor

 

Ar trebui să recunoaştem în mod special eforturile copilului de a se depăşi pe sine şi de a munci din greu pentru a-şi realiza obiectivul. Trebuie să vă amintiţi un lucru: ceea ce contează este procesul, nu rezultatul final.


Fiul dumneavoastră poate să nu fie cel mai bun baschetbalist din echipa lui, însă dacă într-o zi dă multe coşuri, pase decisive şi aleargă mult pe teren, ar trebui să-i lăudaţi eforturile deoarece ele se ridică peste nivelul lui obişnuit indiferent dacă echipa lui câştigă sau pierde.

 

A lăuda efortul - nu rezultatul - poate însemna şi să recunoaşteţi strădania copilului atunci când a măturat curtea, a pregătit cină sau a terminat un proiect important pentru şcoală. Însă, oricare ar fi scenariul, laudele trebuie oferite numai în funcţie de situaţie şi trebuie să fie proporţionale cu eforturile pe care le-a depus copilul.


Iată câteva exemple din lumea reală ce demonstrează modul în care lauda este adaptată la realizare:
Dacă un copil marchează de câteva ori la un meci de fotbal, de handbal sau de baschet şi apoi înscrie un punct dintr-o poziţie imposibilă sau reuşind să dribleze un adversar insistent, atunci merită laude. Ar trebui să-i lăudaţi perseverenţa şi dorinţa de a merge mai departe în situaţiile complicate.


În cazul în care copilul este un elev responsabil, care se descurcă de obicei bine la matematică, de exemplu, îi puteţi recunoaşte performanţele constante, însă nu exageraţi lăudându-l în fiecare zi când se apucă de teme dacă aşa face de obicei. Lăudaţi-l atunci când face ceva special, deosebit de ceea ce face în fiecare zi.


Când fiica dumneavoastră exersează câteva săptămâni pentru ca în final să reuşească să meargă pe bicicletă, lăudaţi-o pentru perseverenţa de a învăţa. Atunci când fiul dumneavoastră sare de la un loc la altul în parcul de distracţii, îi puteţi spune că este curajos şi are simţul aventurii, însă nu exageraţi cu laudele deoarece nu face un efort special pentru asta - ci doar se distrează.

 

Evitaţi recompensele materiale

 

Atunci când copilul face un efort special pentru care merită laude, desigur că i le puteţi oferi după cum consideraţi că este mai bine. Însă ceea ce spun toţi experţii că nu ar trebui să faceţi este recompensarea materială a copilului.


Cred că ceea ce ne dorim cu toţii este că fiii şi fiicele noastre să fie motivaţi de dorinţa de a se depăşi. Dacă îi spuneţi fiicei dumneavoastră dacă iei 10 la lucrare primeşti 10 lei, creaţi o situaţie în care copilul este motivat de bani, nu de sentimentul pozitiv al succesului.


Deşi a le oferi copiilor bani pentru realizările lor nu este o idee bună, ar trebui să profitaţi de ocaziile de a le sărbători eforturile şi realizările. O ieşire la o îngheţată sau o masă deosebită la finalul unui semestru când vine cu carnetul plin de note bune sau după o serbare sau altă realizare este un mod de a sărbători munca asiduă şi perseverenţa copilului.


Sursa: desprecopii.ro