Planurile de case, faţadele, secţiunile şi detaliile de execuţie din proiectele de case sunt mijlocul prin care în timpul lucrărilor de construcţii se vor cheltui banii. În proiecte sunt definitivate (sau nu) cantităţile de materiale de construcţii. Fiecare dintre aceste cantităţi înseamnă în final bani. Controlând din faza de proiect viitoarea dumneavoastră casă, controlaţi direct costurile viitoare.
În afară de preţurile materialelor de construcţii şi ale manoperei, preţuri care sunt date de piaţă, până la urmă, contează cantitatea şi calitatea lor, precum şi soluţiile constructive care le folosesc. Da, economiile se fac mult înainte de a începe orice lucrare de construcţie. Economiile se realizează exact în locul în care costurile sunt programate: în timpul proiectării.
Proiecte de case mai mici = bani mai puţini
O casa de 100 de mp costă cu siguranţă mai puţin decât o casa de 200 mp, Diferenţa nu este de 50%, dar în anumite cazuri se poate apropia de aceasta. În acelaşi timp, degeaba aţi tăiat biroul şi camera de oaspeţi, dacă mândra vilă se lăfăieşte pe 80 de mp de subsol.
Structurile de rezistenţă mai ieftine?
Atunci când arhitectura şi rezistenţa se dezvoltă în paralel, întotdeauna şansele sunt ca structura de rezistenţă să fie mai eficientă. Fie că zidurile şi stâlpii sunt amplasaţi exact acolo unde este nevoie de ele, fie că structura este aleasă cel mai potrivit pentru planurile de arhitectură, ambele soluţii cer o strânsă legătură între arhitect şi inginer.
Nu preţul finisajelor stabileşte calitatea casei!
Marmura italienească şi foiţa de aur nu prea pot sa repare stângăciile unui proiect. Cele mai frumoase case din lume sunt adesea albe, cu finisaje absolut banale. Calitatea lor stă în compoziţia echilibrată. Tencuielile, placajele şi feroneriile scumpe apar atunci când totul pare pierdut.
Contractul de execuţie
Licitaţiile şi selecţiile de ofertă nu sunt făcute doar pentru a permite guvernului sa fure din banii publici. În construcţii, ele pornesc de la proiect şi de la listele de cantităţi de materiale pe care acesta ar trebui să le conţină. Constructorii trebuie sa solicite banii pe cantităţile de cărămizi, betoane, armături care trebuie puse în operă, nu pe numărul de metri pătraţi! Arhitectul şi dirigintele de şantier vă pot arăta cum trebuie făcute plăţile şi cum vă puteţi asigura de calitatea lucrărilor. Din nou, totul este legat de modul în care porniţi la drum.
Buget redus nu înseamnă că trebuie sa renunţaţi la vise!
Să reduceţi spaţii, să renunţaţi la camere nu este chiar atât de greu, dar asta poate sa însemne şi destule neplăceri mai târziu. Faceţi-vă o tema de proiectare care sa includă tot ceea ce vă doriţi: birou, bibliotecă, o cameră de oaspeţi, pivniţa de vinuri… nu uitaţi nimic, dar şi una în care să socotiţi doar strictul necesar.
Găsiţi un compromis: împreună cu arhitectul şi familia căutaţi soluţii care sa îmbine cele două extreme: poate că o cameră pentru un birou ar însemna costuri prea mari, dar o nişă bine gândită în camera de zi poate fi exact ce va doriţi, iar aceasta nu este singura soluţie posibilă.
Gândiţi în perspectivă: adesea ne dorim să construim şi câte un apartament pentru copii, fie în mansardă, fie într-un nou etaj. Poate că este mai simplu sa gândiţi o posibilă extensie în viitor. După 5-10-15 ani o cameră sau două pot fi realizate cu costuri reduse. În plus nu plătiţi nici rate la bancă, nici gaze sa încălziţi un spaţiu gol.
O casă mai ieftină înseamnă un proiect mai inteligent
Hârtia pe care este făcut proiectul suportă orice. Cât timp totul este pe hârtie lăsaţi timp suficient pentru a evalua toate opţiunile pe care le aveţi. Probabil deja aţi aflat că secretul caselor ieftine nu stă în materiale miraculoase. Într-adevăr, totul stă în chibzuinţa cu care porniţi la drum.
Proiectul unei case sau vile înseamnă exact gândire, planificare, strategie. Singuri, arhitectul şi inginerii nu pot ghici cum trăiţi dumneavoastră, de ce aveţi nevoie, cum gândiţi. Nu ştiţi la ce să vă aşteptaţi? Credeţi că urmează un drum prea complicat? Construiţi-vă o legătură cu arhitectul. Veţi vedea că nu este dificil.
Sursa: www.trilitica.ro