Cum să faci rost de timp pentru tine - sfaturi pentru proaspete mămici

Ai aşteptat cu nerăbdare momentul în care ai devenit mămică, simţi din plin schimbările care se petrec în viaţa ta, te simţi copleşită de iubire şi lumea ţi se pare deodată mai frumoasă şi mai plină de sens... Dar te trezeşti într-o bună zi că te doboară o epuizare despre care nici nu ştii parcă de unde vine.

Simţi deodată că nu mai ai timp pentru nimic altceva decât pentru bebeluşul tău şi asta îţi da o stare de tensiune care pare să crească de la o zi la alta... Îţi sună cunoscut? Ei bine, realitatea este că timpul tău are acum altă valoare şi va trebui să înveţi să te descurci cu ea pentru tot restul vieţii.


Sună cam dur, dar, de fapt, nu e chiar aşa. Ideea este că ţi s-au schimbat priorităţile şi, în mod cert, eşti acum mult mai ocupată ca înainte. Există însă numeroase trucuri prin care îţi poţi uşura sarcinile de mămică, economisind câte puţin timp din tot felul de activităţi cărora le acorzi prea mult din timpul tău. Iată câteva sfaturi pentru a-ţi face rost de timp pentru ţine atunci când simţi că ai nevoie de el.


Cadouri practice
- De obicei, la naştere, primeşti tot felul de cadouri pentru tine şi pentru bebeluşul tău şi multe dintre cunoştinţe, mai ales cele apropiate, din familie, te întreabă de ce mai ai nevoie, tocmai pentru că sunt nişte cadouri care se vor a fi utile. Ce-ar fi că dacă în loc de căruţ, pe care probabil că oricum îl vei cumpără la un moment dat, ai cere o maşină de spălat vase, de exemplu...?


Comunică pe mail - Convorbirile telefonice sunt adesea obositoare în primele săptămâni după naştere. Toată lumea vrea să te felicite, să ştie cum te simţi, să te întrebe ce face bebeluşul. Poate că nu ar fi rău să concepi un text frumos, în care să îţi exprimi sentimentele de mămică şi să ataşezi nişte fotografii drăguţe cu bebe pe care să le trimiţi prin mail tuturor prietenilor, menţionându-le în acelaşi timp că sunteţi bine şi că atunci când va fi momentul abia aştepţi să vă vedeţi...


Fă-ţi cumpărăturile online - Desigur, nu poţi să cumperi absolut orice de pe net, însă din ce în ce mai multe produse pot fi cumpărate online. Poţi scuti timp şi uneori chiar bani dacă te obişnuieşti să îţi comanzi online lucrurile de care ai nevoie, în loc să umbli după ele prin magazine.


Cumpără mai multe haine
- Nu pentru a îmbogăţi producătorii de  îmbrăcăminte, ci pentru a-ţi uşura muncă de mămică. Cumpără mai multe body-uri şi pijamale pentru bebe, astfel încât să nu fii nevoită să speli zilnic rufe sau o dată la două zile. Ce-ar fi să îţi faci un calcul astfel încât să speli doar o dată pe săptămână?


Sari câte o băiţă - Băiţa este un moment frumos şi necesar al zilei, dar care îţi ia destul timp. Nu se va întâmplă nimic dacă din când în când mai reduci ritmul şi o transformi din ritual zilnic în ritual la două zile. Cel puţin în primele luni de viaţă, bebeluşul nu are obligatoriu nevoie de băiţă în fiecare zi, atâta timp cât ai grijă de igienă feţei, a mâinilor şi a zonei genitale.


Renunţă la parada modei bebeluşului - Cel puţin în prima lună de zile, încearcă să îl îmbraci cu hăinuţe cât mai uşor de îmbrăcat. Este inutil să te chinui cu haine sofisticate şi să le schimbi în permanenţă.


Renunţă la călcat - Indiferent că este vorba despre lenjeria de pat sau despre hainele bebeluşului, călcatul nu ajută la absolut nimic. Este falsă ideea că distruge microbii. Dacă speli hăinuţele la 90 de grade este suficient, nu e nevoie de exces de zel şi de pierdere de timp.

 

Creează obişnuinţe - Este frumos să te joci cu copilul tău, este necesar şi util, însă obişnuieşte-l să se joace şi singur în pătuţ, pentru a avea câteva minute libere. Nu îţi face inutil procese de conştiinţa, copiii se joacă foarte bine şi singuri, fără că asta să însemne că sunt neglijaţi.


Acceptă ajutorul - Indiferent că vine de la mamă sau de la soacră, acceptă orice ajutor. Renunţă la instinctul matern exacerbat, în favoarea ta. Un ajutor potrivit la momentul potrivit este tot ce ai nevoie.


Cumpără în triplu exemplar
- Sună cam ciudat, dar te va scuti de stres inutil şi de timp pierdut la cumpărături. Şi nu este vorba doar de scutece, şerveţele umede sau alte consumabile pentru bebeluşi. Cumpără o perioada în triplu exemplar şi consumabilele din bucătărie, baie, etc. Vei vedea efectul asupra timpului economisit.


Fii mai puţin exigentă
- Cu ţine însăţi, în primul rând şi cu ceilalţi, în al doilea rând. Nu încerca să fii mama perfectă şi nici nu cere imposibilul de la ţine însăţi. Dacă vrei să ai timp pentru ţine, relaxează-te!


Sursa: www.desprecopii.com