Cum știi că ai ales magazinul online potrivit pentru cumpărăturile tale?

Cumpărăturile în magazinele online au devenit de mult timp o obișnuință. Și acest lucru nu este deloc surprinzător, având în vedere avantajele acestui tip de shopping. Nu mai este necesar să îți aloci o zi întreagă pentru a vizita magazinele, să stai în ambuteiaje și cozi, să te confrunți cu o selecție limitată sau să te întorci acasă cu o achiziție voluminoasă folosind transportul public. Tot ce trebuie să faci este realizezi câteva clicuri, și produsul dorit va fi livrat la tine acasă!


Cum alegi un magazin online de încredere? Descoperă în continuare!

Efectuarea unor cumpărături semnificative pe site-urile unor firme necunoscute poate trezi suspiciuni. Pentru a verifica un magazin și pentru a înțelege unde este mai sigur să cumperi, este important să fii atent la site și la condițiile de achiziție.

Mai jos, ți-am pregătit o listă cu 6 semnalmente pe care un magazin online de încredere ar trebui să le posede, astfel încât să poți cumpăra online fără teamă.

1. Site-ul arată bine și funcționează fără erori majore

Site-ul unui magazin online este, în esență, imaginea sa virtuală. Dacă designul este neglijent sau lipsit de profesionalism, este indicat să te întrebi ce nu este în regulă cu acel magazin. Așa cum eviți să cumperi alimente din magazine străine din zone nesigure, ar trebui să te ferești de un site care nu inspiră încredere. Un site eficient trebuie să fie atractiv, stabil și ușor de navigat. Spre exemplu, magazinul online Altex are un site cu o interfață realizată profesionist, inspiră încredere și pune la dispoziția clienților săi o gamă variată  produse: de la electronice și electrocasnice la produse sportive și alte articole!

2. Numerele de telefon afișate pe site funcționează și discuțiile sunt politicoase și clare

Acum este timpul să verifici cum comunică reprezentanții magazinului. Sună la numărul afișat pe site și pune o întrebare simplă. Întreabă cât de rapid vor expedia comanda, cât costă livrarea sau orice altă informație relevantă. Răspunsurile trebuie să fie clare, iar comunicarea să fie politicoasă. Dacă reprezentantul magazinului este confuz, vorbește neclar sau încearcă să încheie conversația cât mai repede – acesta este un minus care indică un serviciu de slabă calitate.

3. Are recenzii de la clienți

Caută recenzii despre magazinul online. Ele pot fi găsite cu ușurință pe site, în secțiunea de recenzii a browser-ului de căutare sau în grupurile online. Indiferent dacă recenziile sunt pozitive sau negative, un aspect esențial de reținut este că, de obicei, acestea sunt scrise de clienți nemulțumiți. Când totul decurge bine, majoritatea oamenilor nu își dedică timpul pentru a lăsa un comentariu despre produsul achiziționat. Totodată, aprobarea tacită este normală, iar recenziile negative pot oferi informații valoroase despre magazin, mai ales dacă managerii reacționează într-un mod adecvat la ele.

4. Are metode de plată convenabile și sigure

Un magazin online de încredere trebuie să aibă o secțiune dedicată în care să fie descrise metodele de plată și condițiile de livrare. În politica magazinelor online serioase, plata se face direct pe site, sau la primirea coletului.

Totodată, opțiunea de a plăti cu carduri bancare indică gradul de profesionalism al site-ului de cumpărături, aceasta fiind cea mai sigură și convenabilă metodă de plată pentru cumpărători. Dacă magazinul online se dovedește a fi neserios, poți suna cu ușurință la bancă și solicita anularea tranzacției, ceea ce va obliga banca să investigheze situația.

5. Condițiile de livrare a produsului

Află condițiile de livrare a produsului. În primul rând, trebuie să știi prin ce companie de transport va fi livrat produsul. Și în al doilea rând, de unde va fi expediat produsul: din România sau din străinătate?

Adesea, magazinele online vând produse pe care nu le au fizic în stoc, dar care sunt disponibile la partenerii lor din străinătate. Într-un astfel de magazin, tu cumperi produsul, iar partenerul magazinului îl trimite din altă țară.

Aceasta se numește drop shipping. Pe deoparte, este o opțiune de cumpărături convenabilă, deoarece aceste magazine au adesea o gamă foarte variată de produse și prețuri destul de mici. Pe de altă parte, produsul poate ajunge la tine în 2-3 luni, iar la final poate fi defect, fără ca magazinul să fie tras la răspundere. Poate că îți vor returna banii, dar cine îți va compensa lunile de așteptare și stresul?

Așadar, cel mai bine ar fi ca produsul să fie achiziționat dintr-un magazin cu depozit fizic în România. În general, acest lucru înseamnă că vei primi comanda în decurs de câteva zile, indiferent de regiunea în care te afli.

6. Prezența magazinului online pe rețelele sociale

Dacă magazinul online nu este menționat nicăieri altundeva (în afara site-ului său), ar trebui să fii precaut. În primul rând, un magazin online serios dorește să atragă cât mai mulți clienți, motiv pentru care își va crea o prezență în cât mai multe locuri unde potențialii cumpărători îl pot vedea. În al doilea rând, dacă magazinul desfășoară activități ilegale, clienții nemulțumiți îi vor păta reputația pe rețelele sociale, motiv pentru care astfel de magazine evită aceste platforme.

Un magazin online de încredere îți va oferi întotdeauna mai multe metode de contact: prin telefon, chat, e-mail sau prin intermediul comunităților dedicate de pe rețelele sociale.

În concluzie, pentru a avea siguranța că magazinul online este de încredere, va trebui să încerci să comanzi ceva de pe acel site. Totuși, aceste 6 semne te vor ajuta să-ți dai seama, înainte de a plasa o comandă, cât de demn de încredere este magazinul. Asigură-te că acesta respectă cât mai multe dintre aceste criterii, oferind transparență, servicii de calitate și metode sigure de plată și livrare.