Cum te calmezi atunci când îţi vine să ţipi la copilul tău

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale meseriei de părinte ţine de felul în care reuşim să ne stăpânim propriile emoţii şi trăiri pe care le avem faţă de propriii copii şi faţă de situaţiile cărora trebuie să le facem faţă în această ipostază deloc uşoară.

Fiecare părinte ar trebui să fie conştient de faptul că furia, ţipetele, violenţa verbală şi alte astfel de manifestări negative nu duc la nimic bun. Cum acţionăm însă atunci când suntem pe marginea prăpastiei, adică pe punctul de a ne enerva şi de a ţipa?


Îndepărtează tot ceea ce ar putea pune în pericol copilul (dacă este cazul) - Indiferent că este vorba despre un mic accident cu bicicletă, despre o oală cu mâncare vărsată din neatenţie, despre o altercaţie între fraţi sau despre orice altceva, abţine-te de la ţipete! Le vei regreta mai târziu, indiferent ce cuvinte conţin ele! Concentrează-te pe îndepărtarea pericolului la care este expus copilul sau oricine altcineva este implicat!


Acordă-ţi cinci minute - Dacă este posibil, spune-i copilului că ai nevoie de cinci minute să te calmezi şi du-te în altă cameră. Dacă situaţia implică un conflict între copii, ia-l cu tine şi pe copilul care se află în pericol. Repetă-ţi în gând că trebuie să te calmezi.


Când te-ai calmat, impune limite
- Odată ce te-ai calmat, întoarce-te lângă copil şi exprimă limita de care are nevoie, dar fă-o empatic, ţinând cont şi de emoţiile sale. Dacă eşti calm vei reuşi să faci acest lucru, dacă încă mai există furie spune-i doar că eşti încă supărat pe ceea ce s-a întâmplat, că ştii că şi el e supărat, dar că nu este ok să se poarte cum a făcut-o.


Când simţi că sunteţi pe aceeaşi lungime de undă, învaţă-ţi copilul să îşi controleze emoţiile - Aflaţi împreună cum ar putea să preîntâmpine pe viitor situaţii de genul celei care te-a înfuriat atât de tare. Ajută-l să dea tot ce are mai bun în el şi lasă-l pe el să propună soluţii pozitive pentru exprimarea propriilor emoţii, oricare ar fi acestea.


Nu uită că prevenirea furiei este cea mai bună cale de a o îndepărta - Dacă nu ţi s-a întâmplat încă să îţi vină să ţipi la copilul tău, nu înseamnă că nu ţi se poate întâmplă peste două minute. De aceea este bine să ai mereu cu tine soluţii pentru orice situaţie. Şi pentru că situaţiile critice apar, în general, atunci când copiii înmagazinează frustrări, fă tot posibilul ca acestea să îşi găsească expresia în tot felul de activităţi pozitive, care să le îndepărteze.


Găseşte zilnic ocazii în care să râzi împreună cu copilul tău, bucură-te de copilăria lui şi ignoră mizeria din casă, mobilă colorată, covorul pătat sau alte astfel de detalii lipsite de importanţă.


Sursa: www.desprecopii.com