De la început trebuie să recunosc că acest subiect mă depăşeşte, un pic, nu sunt eu cel mai în măsură să dau sfaturi referitoare la bunele maniere aşa că dacă nu e adevărat ceva din informaţiile de mai jos va rog să mă trageţi de mânecă.
Ţin să precizez că această colecţie mică de exemple de bune şi rele practici nu este nici exhaustivă, ar fi fost un post mult prea lung.
Oricărui şofer îi recomand
Nu arunca resturi, chiştoace de ţigări sau gunoi pe stradă, bunele maniere şi bunul simt o interzic, plus şi legea. Chiar dacă eşti singur în maşină, nu fă gesturi şi activităţi care nu se fac în public: scobit în nas, machiat, mâncat - ceilalţi oameni din trafic sunt publicul tău.
Nu fi agresiv prin limbaj, claxonări, bliţuri cu farurile - dacă vrei să saluţi, să avertizezi sau să mulţumeşti încearcă să foloseşti avariile sau foarte scurte avertizări cu faza lungă.
Nu fi repezit pe drum, nu accelera brusc şi mai ales nu frână brusc fără motiv; şi în niciun caz nu recomand să depăşeşti brusc pe cineva şi să frânezi în faţa lui; semnalizează din timp dacă schimbi banda sau direcţia.
Pe timp de noapte ai grijă ca lumina de fază lungă să nu deranjeze şoferii care circulă din sens opus; asigură-te şi că lampa de ceaţă din spate nu e aprinsă decât în condiţii de ceaţă, altfel e foarte deranjant pentru norocoşii din spatele tău.
Dacă vrei să cucereşti o persoană de sex opus nu te ajută să o claxonezi când e pe trecerea de pietoni; atenţia pe care ţi-o dă uitându-se la tine e de cele mai multe ori motivată de dispreţ, nici măcar de bunele maniere.
Opreşte-te şi lasă să treacă pietonii chiar dacă sunt lângă trecere şi nu au păşit încă pe zebră. Dă prioritate şi când nu e cazul dacă nu îi încurci pe ceilalţi şoferi din trafic şi dă voie să iasă din parcare, când ai ocazia, celor care aşteaptă mult timp sau care ies din parcări dificile.
În general nu e bine să vorbeşti la telefon la volan, însă e şi nepoliticos să o faci când sunt şi alte persoane în maşină. Când ai pasageri în maşină şi tu eşti la volan e bine să ai o atenţie şi mai mare, să conduci cu viteză mai redusă şi să efectuezi manevrele cât mai domol. Pasagerii din spate simt mult mai puternic virajele (cred că nu e lipsa de politeţe să le recomanzi pasagerilor să folosească centură de siguranţă).
Dacă fumezi în maşină e mai bine să o faci atunci când eşti singur şi să nu scrumezi pe geam; ca şi pasager poţi fuma în maşina altcuiva doar dacă şi acea persoană fumează acolo.
În general, e bine să nu ai ochelarii de soare pe ochi când vorbeşti cu cineva, totuşi la volan, pentru a-ţi îmbunătăţi vizibilitatea ar putea fi mai scuzabil.
Muzica, mai ales la volum ridicat, se ascultă cu geamurile închise; de asemenea, dacă ai pasageri în maşină bunele maniere recomandă să îi întrebi pe ei ce muzică sau post de radio preferă să asculte. Dacă ai plăcerea şi ocazia să aduci un prieten cu maşina înapoi în oraş se recomandă să îl duci până la destinaţia lui, nu până la prima staţie care îţi apare în drum; de asemenea, ca şi pasager e normal să te oferi să contribui financiar la valoarea combustibilului.
Domnii deschid uşa doamnelor. Chiar dacă sunt ei deja în maşină, vor coborî să deschidă uşa; aş fi foarte plăcut impresionat să văd acest comportament la tot mai mulţi taximetrişti. Ştiu că e greu să găseşti locuri de parcare, dar nu parca pe locul destinat persoanelor cu dizabilităţi, pe locul de parcare rezervat, în faţă unei porţi sau uşi astfel încât să îngreunezi ieşirea dintr-o incintă şi nu parca astfel încât să blochezi circulaţia sau alte maşini parcate.
Fii atent şi amabil cu toţi colegii de trafic, dar mai ales cu şoferii începători, şi tu ai fost începător cândva şi ai apreciat bunele maniere ale celorlalţi şoferi atenţi şi înţelegători.
Nu stropi pietonii: dacă este apă pe drum ai grijă să nu o arunci pe cei de pe trotuar când treci prin baltă; fii atent când foloseşti stropitorul de parbriz, verifică să nu fie oameni în jur care să fie stropiţi de jetul lichidului.
Sursa: www.iovi.ro