În primul dumneavoastră mandat de deputat, care stă să se încheie, aţi iniţiat 36 de propuneri legislative, din care 12 au fost promulgate legi. Care ar fi cele mai importante dintre acestea şi ce domenii afectează?
Toate iniţiativele legislative care au devenit legi au adus modificări necesare în diferite domenii - economic, juridic, agricol, dar şi altele. Printre iniţiativele mele se numără Legea 155/2015 privind modificarea Legii 263/2010 ce se referă la sistemul unitar de pensii publice, Legea 12/2015 privind modificarea şi completarea Legii Nr. 53/2003 - Codul muncii, Legea 52/2015 privind sprijinul financiar al federaţiilor din sectorul agricol sau Legea 133/2015 privind modificarea şi completarea Legii 46/2008 - Codul silvic.
Care sunt principalele dumneavoastră obiective pentru cel de al doilea mandat, având în vedere şi prevederile programului de guvernare prezentat de PSD?
Obiectivele principale pe care le urmăresc au la baza chiar Programul de guvernare al PSD: locuri de muncă bine plătite; creşterea economică sustenabilă; relansarea fiscală şi creşterea veniturilor; dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii rutiere - autostrăzi, drumuri rapide; relansarea agriculturii prin continuarea reabilitării sistemului de irigat.
La ultimele rânduri de alegeri, fie că vorbim despre prezidenţiale sau locale, organizaţia pe care o conduceţi a obţinut cele mai bune rezultate din judeţ. Există vreun secret?
Nu există niciun secret. Organizaţia municipală PSD Caracal este o organizaţie unită, cu membri din toate categoriile socio-profesionale care, de fiecare dată, începând cu anul 2008, au încercat să facă numai lucruri bune pentru caracaleni. Atât cei peste 3.000 de membri PSD, cât şi cetăţenii municipiului Caracal au înţeles că singurul partid care poate oferi celor mulţi o viaţă mai bună prin programele aplicate este PSD.
Oamenii din Caracal v-au acordat masiv votul, la alegerile locale din 2012, candidatul propus de PSD câştigând alegerile. La fel s-a întâmplat şi în 2016, când candidatul social-democrat a câştigat la pas scrutinul, chiar dacă era vorba de o altă persoană. Care este relaţia dintre PSD şi alegătorii din Caracal, având în vedere cele expuse mai sus?
Social-democraţii caracaleni au o relaţie de respect faţă de cetăţenii Municipiului Caracal şi sunt recunoscători acestora pentru încrederea acordată pe parcursul alegerilor anterioare. Primarul municipiului Caracal, domnul doctor Liviu Radu, împreună cu consilierii locali şi cu ajutorul Consiliului Judeţean, încearcă rezolvarea problemelor comunităţii şi, astfel, răsplătirea încrederii acordate de către caracaleni.
Care este obiectivul PSD Olt, la alegerile din decembrie? Câţi parlamentari, senatori şi deputaţi, vor putea trimite social-democraţii olteni în Casa Poporului?
Obiectivul Organizaţiei Judeţene Olt a Partidului Social Democrat este obţinerea unui procent de 63-65% din voturile valabil exprimate la nivelul judeţului. Cred că PSD va trimite în Parlamentul României doi senatori şi patru-cinci deputaţi.
Înainte de a deveni parlamentar, aţi activat în agricultură, în sectorul privat, şi putem spune că nici acum nu aţi rupt legăturile cu acest domeniu, în toate localităţile rurale din colegiul pe care îl reprezentaţi agricultura fiind o componentă de bază. Care sunt principalele probleme cu care se confruntă agricultorii olteni şi cum intenţionaţi să le rezolvaţi?
Având în vedere seceta din ultimii ani, împreună cu colegii mei parlamentari, voi susţine în continuare reabilitarea sistemului de irigaţii, o verigă importantă în activităţile agricole. Vom face demersuri şi iniţiative parlamentare ca subvenţiile pe linie de agricultură să fie încasate de agricultori la timp pentru a putea achiziţiona inputurile în vederea executării lucrărilor agricole de calitate şi obţinerea unei producţii corespunzătoare. Iniţierea de activităţi specifice în vederea organizării de cooperative şi asociaţii interprofesionale ca majoritatea agricultorilor să se asocieze în vederea eficientizării producţiei agricole.
Mai poate România să redevină „Grânarul Europei”, având în vedere că majoritatea populaţiei practică o agricultură de subzistenţă? Ar trebui demarată şi o discuţie la nivelul Uniunii Europene pentru egalizarea nivelului subvenţiilor acordate tuturor agricultorilor din UE?
În urma alegerilor din 11 decembrie 2016, prin aplicarea programului economic al social-democraţilor şi implicarea europarlamentarilor PSD, consider că în opt-12 ani, cu respectarea măsurilor pe linie de agricultură, România poate deveni un jucător important pe piaţa europeană a produselor agricole.
S-a împlinit un an de când România e condusă de guvernul Cioloş. Chiar era nevoie de acest guvern tehnocrat?
Nu era şi nu este nevoie de acest guvern tehnocrat! Este necesar un guvern politic care să aibă un program de guvernare pe care şi-l asumă împreună cu majoritatea parlamentară care îl susţine.
Dacian Cioloş, deşi spune că nu se implică în politică, vreau un nou mandat de premier cu susţinerea PNL şi USR, iar imaginea sa este deja folosită în campanie. Poţi să rămâi cu adevărat neimplicat politic, în astfel de condiţii?
Chiar dacă mă repet - în urma alegerilor parlamentare, este nevoie de formarea unui guvern politic cu un premier susţinut de o majoritate parlamentară. Imaginea lui Dacian Cioloş este folosită de către PNL, USR , dar şi de Palatul Cotroceni, deoarece aceste două formaţiuni politice nu au un program de guvernare propriu şi nicio persoană în care românii să aibă încredere că poate redresa economia ţării. Prin acţiunile guvernamentale pe care le desfăşoară, Dacian Cioloş demonstrează un partizanat politic faţă de PNL şi USR. Deci, Cioloş este implicat politic fără adeziune.