De ce este bine să ţinem post?

Postul este o perioadă deosebit de importantă în perioada anului. Pe tot parcursul anului, sunt mai multe posturi, din care două foarte importante şi care durează câteva săptămâni. Este vorba de postul Paştelui şi de postul Crăciunului, ambele având o însemnătate deosebită.

Postul este o perioadă de linişte, de reculegere, de rugăciune, în care omul este invitat să se regăsească, să facă fapte bune, să fie mai îngăduitor şi mai iertător, şi de asemenea să îşi aducă aminte de corpul său şi să îl cinstească, renunţând la mâncăruri ce conţin lactate, ouă şi carne. Însă renunţarea la aceste alimente nu este văzută totdeauna cu ochi buni de oricine. Aşadar, mulţi oameni se feresc să ţină post, invocând varii motive, precum lipsa proteinelor şi a calciului precum şi a altor nutrienţi din dieta lor zilnică, senzaţia de foame care este mult mai pregnantă decât de obicei şi faptul că religia nu este punctul lor forte. Însă postul aduce numeroase beneficii atât trupului cât şi sufletului, psihicului, şi din punct de vedere afectiv şi emoţional.
 
Ce mâncăm în post?

Perioadele de post nu se limitează doar la posturile mari de pe parcursul anului, care ţin trei, nouă, patruzeci sau douăzeci şi unu de zile, ci postul poate fi ţinut de asemenea în fiecare zi de miercuri şi vineri. Unii specialişti recomandă chiar şi postul negru. Postul ţinut vreme de patruzeci de zile, spre exemplu, este nu numai un excelent liant în relaţia cu Dumnezeu, ci este şi o metodă ideală de a scăpa de kilograme în exces, de a regla nivelul colesterolului din organism, de a purifica organismul într-un cuvânt. Postul reprezintă în primul rând o dietă echilibrată, prin evitarea mâncărurilor „de dulce„ precum carnea, ouăle, laptele, brânza, şi toate produsele derivate. Desigur, trebuie menţionat faptul că în toate posturile există perioade de „dezlegare la peşte” şi anume anumite zile în care credincioşii pot consuma orice mâncăruri de peşte. Astfel organismul îşi ia necesarul de substanţe şi în aceste perioade. Dar faptul că ţinem post nu trebuie asociat cu privarea organismului de substanţe nutritive, ci dimpotrivă.


Proteinele nu le luăm numai din carne, iar calciul doar din lapte. Această ipoteză este total falsă. Sunt şi mămici care alăptează sau viitoare mămici însărcinate care ţin post fără ca acesta să aibă efecte negative asupra organismului. Aşadar, ce mâncăm în post? Este bine să avem o gamă cât mai variată de alimente, de la fructe, legume, preparate din soia, peşte (atunci când este dezlegare), făinoase, cereale, etc. Spre exemplu, necesarul zilnic de calciu ni-l putem lua din alimente precum laptele de soia şi produsele de soia (atenţie să nu se folosească soia modifcată genetic!) suc de portocale, legume verzi precum broccoli, spanac, varză, peştele, ciupercile, brânza de soia, etc. în vreme ce proteinele le putem lua din sparanghel, anghinare, spanac, cartofi, varză de Bruxelles, roşii, broccoli. Aşadar, avem o gamă foarte variată de alimente pe care le putem consuma în post. Putem mânca salate de crudităţi, legume fierte, la cuptor, tocăniţe, orez, paste făinoase, produse din soia, putem bea sucuri naturale pentru un aport de vitamine, supe de legume, şi lista poate continua.

Beneficiile consumului de soia în post

De cele mai multe ori uităm de soia pe parcursul anului şi ne amintim de aceasta doar în perioada de post. Dar soia are numeroase beneficii asupra organismului, iar un consum constant ar fi excelent. Soia poate fi consumată în mai multe feluri, şi este aliatul oricărui creştin în perioada de post. Aşadar, există lapte de soia, brânză şi caşcaval de soia, soia deshidratată sub formă de granule sau şniţele, pate de soia. Avem o gamă foarte variată de produse de soia, iar beneficiile consumului de soia pe perioada postului sunt faptul că aceasta are proprietăţi antitumorale, scade colesterolul şi tensiunea arterială şi reglează nivelul glicemiei în sânge, precum şi creşterea sistemului imunitar.

Postul ca şi dietă

Da, postul poate fi privit ca şi o dietă deoarece în perioada postului unii oameni reuşesc să slăbească un număr impresionant de kilograme datorită stilului de alimentaţie echilibrat. Cel mai indicat este ca o persoană să aibă trei mese principale şi două gustări pe perioada postului, ce constau în fructe, salate de legume crude, diverse preparate. Desigur, dacă vom prefera să consumăm alimente precum sarmalele de post, cu foarte mult ulei şi condimente, precum şi orez cu pâine (pentru a ne linişti foamea), nu vom reuşi niciodată să scăpăm de kilogramele în plus. Dar postul presupune o perioadă în care accentul să nu mai cadă atât de mult pe mâncare. Dacă vom reuşi să respectăm o dietă cât de cât echilibrată şi dacă vom consuma minimum doi litri de apă pe zi, plus ceaiuri naturale de plante, sucuri de fructe, postul ne va ajuta nu numai să ne simţim mult mai bine, ci şi să slăbim.

Renunţarea la vicii

Postul este evitat de foarte multe persoane tocmai pentru că acesta presupune nu numai renunţarea la carne şi produse lactate. Postul este o perioadă destul de dificilă pentru mulţi dintre noi. În perioada postului consumul de alcool este interzis, precum şi cel de tutun. Astfel, susţinătorii postului nu fac parte din categoria persoanelor care au astfel de vicii. Stoparea consumului de carne, de abuz de alcool, de tutun şi abstinenţa sexuală fac minuni pentru organismul nostru. Alcoolul este cauza pentru care mulţi oameni se îmbolnăvesc şi mor zilnic în întreaga lume. Consumul excesiv de alcool afectează foarte tare ficatul şi poate cauza cancer în diverse forme. Aşadar, la numai zece zile de la încetarea consumului de alcool, ficatul, un organ extraordinar al organismului uman, va începe să se regenereze şi să se elibereze de grăsimi. La fel şi în cazul renunţării la tutun. Ţigările sunt principala cauză a cancerului pulmonar, şi nu numai - nicotina provoacă boli cardiovasculare şi afectează celulele nervoase din creier, creşte tensiunea arterială şi de asemenea colesterolul din sânge, existând riscul de congestie cerebrală şi de tromboze vasculare. Nici gudronul nu are efecte mai puţin nocive, printre acestea numărându-se efectele cancerigene foarte puternice pe care acesta le are asupra buzelor, stomacului, ficatului, laringelui, esofagului, pancreasului şi rinichilor. Monoxidul de carbon inhalat la fiecare fum de ţigară irită laringele, plămânii şi bronhiile.


Fumatul este principalul responsabil pentru cancerul ce afectează aparatul respirator, şi nu numai. Fumatul poate provoca multe alte boli precum angina pectorală, infarctul miocardic, tensiune arterială, tromboze, boli pulmonare, pneumonie, scleroză pulmonară, tuberculoză, cancer localizat la nivelul plămânilor, laringelui, limbii, buzelor, esofagului, stomacului, colonului, prostatei sau boli gastro-intestinale. Aşadar, renunţarea la acest viciu deosebit de periculos pe perioada postului şi evitarea reluării acestuia după ce a trecut postul, este extrem de benefică pentru organism. Tot pe perioada postului, renunţarea la consumul excesiv de carne este benefică pentru organism, iar abstinenţa sexuală nu afectează organismul, cu condiţia ca aceasta să nu se întindă pe o perioadă mai lungă de opt săptămâni.


Sursa: www.dr-catalin-luca.ro