De ce nu trebuie să ne forţăm copiii să îşi ceară scuze într-un conflict

De câte ori nu ţi s-a întâmplat, ca părinte, să-ţi forţezi copilul să îşi ceară scuze de la frate, sora, de la partenerul de joacă sau de la un copil cu care a intrat accidental în conflict? Şi de câte ori copilul tău a refuzat să o facă sau a făcut-o automat, doar pentru că l-ai forţat tu, prin statutul tău de părinte, să o facă?
Ei bine, află că acele momente în care s-a întâmplat acest lucru nu au făcut decât să înrăutăţească atât comunicarea copilului tău cu cei din jur, cât şi imaginea pe care el o avea despre ţine. Forţarea copiilor în a-şi cere scuze atunci când sunt într-un conflict cu cineva, chiar dacă vina le aparţine şi scuzele sunt îndreptăţite, are mai multe efecte negative decât pozitive asupra comportamentului ulterior al copilului. De ce nu trebuie, aşadar, să ne forţăm copilul să îşi ceară scuze imediat după o ceartă?
 
Iată câteva motive simple, pe care orice copil le va spune dintr-o suflare: pentru că atunci când sunt furioşi, copiii detestă să îşi ceară scuze şi asta nu îi face decât să se enerveze şi mai tare pe cel de la care trebuie să îşi ceară scuze; pentru că cei de la care îşi cer scuze nu vor fi nici ei încântaţi de gest, dacă este făcut din obligaţie, fără să fie sincer; pentru că a-ţi cere scuze atunci când nu simţi asta înseamnă, de fapt, să minţi; pentru că deşi uneori scuzele sunt primite şi celălalt se simte mai bine, asta nu înseamnă că relaţia dintre cei doi copii este mai bună; pentru că, în cele din urmă, copilul conştientizează singur că a greşit şi că trebuie să îşi ceară scuze, dar ele sunt mult mai de preţ atunci când vin de la sine. Aşadar, dată viitoare când copiii tăi se ceartă între ei sau copilul tău se ceartă cu un alt copil, în loc să dezamorsezi artificial conflictul apelând la ritualul scuzelor, aplică o altă strategie în câţiva paşi simpli de urmat:
 
Focalizează-te pe a-ţi ajuta copilul să comunice mai degrabă decât pe ritualul scuzelor - Dacă îţi ajuţi copilul să îşi exprime dorinţele şi nevoile, precum şi să le asculte pe ale celor din jur, conflictele se vor rezolva treptat de la sine, astfel încât scuzele aproape că nici nu mai sunt necesare, la fel cum se întâmplă de cele mai multe ori şi între adulţi.
 
Aşteaptă până când furia se potoleşte - Dacă copilul este furios, atunci este absolut inutil să fie forţat să îşi ceară scuze. El trebuie mai întâi ascultat, calmat şi abia apoi trebuie să i se explice dacă şi de ce a greşit şi de ce este cazul să îşi ceară sau nu scuze de la celălalt.
 
Încurajează-ţi copilul să repare lucrurile împreună cu partenerul de conflict - Indiferent dacă este vorba despre un frate sau despre un prieten de joacă din parc, copilul trebuie învăţat să gestioneze conflictele împreună cu cel cu care le-a generat. După ce se calmează, explică-i de ce a greşit şi cum ar putea să se împace cu celălalt copil, astfel încât lucrurile să se repare între ei.
 
Încurajează exprimarea sinceră a scuzelor - Explică-i copilului tău că scuzele au valoare doar atunci când sunt sincere şi subliniază-i că deşi este frumos să îţi ceri scuze atunci când greşeşti, trebuie să faci acest lucru în mod sincer, pentru că altfel celălalt nu se va simţi mai bine, ci dimpotrivă.
Sursa: www.desprecopii.com