Deputaţii PSD Olt Emil Abotă şi Cătălin Grecu, printre iniţiatorii modificărilor privind arendarea terenurilor agricole

Proiectul de lege privind arendarea terenurilor agricole a fost depus din nou în Parlament. Printre iniţiatorii proiectului se numără şi deputaţii Cătălin Grecu şi Emil Albotă, ambii de la PSD. Principala modificare propusă este ca durata arendării terenurilor agricole să fie de minimum 7 ani.


Proiectul de lege pentru modificarea Codului Civil în vederea reglementării arendării terenurilor agricole a fost redepus în Parlament pentru dezbatere şi vot, după ce a fost respins cu câteva luni în urmă.

Deputatul de Olt, Cătălin Grecu (PSD), unul dintre iniţiatorii acestei iniţiative legislative, susţine că modificarea este necesară pentru a asigura arendaşilor un termen lung (minimum 7 ani)pentru a reuşi să acopere cheltuielile făcute pentru diverse producţii şi investiţii.

Proiectul de lege interzice subarendarea totală sau parţială, sub sancţiunea nulităţii, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendaşi.

Contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului în caz de incapacitate sau faliment al arendasului, ori prin neplata arendel în termenul prevăzut în contract. În cazul decesului arendatorului, moştenitorii sunt obligați să mențină contractul de arendare pe durata convenită. În cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să mențină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate", se precizează în proiectul de lege.

Expunerea de motive subliniază importanța duratei arendării pentru a asigura stabilitate şi predictibilitate, necesare pentru investiții pe termen lung și accesarea fondurilor europene. Propunerile legislative vizează, de asemenea, comasarea terenurilor pentru a asigura o eficienţă economică ridicată şi o producţie crescută.

Proiectul a primit deja aviz favorabil de la Consiliul Economic şi Social, Consiliul Legislativ şi Comisia pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din cadrul Senatului.