Deputatul PSD Emil Albotă, susţinător al un proiect de lege pentru protejarea copiilor împotriva promovării unor alimente nesănătoase

Deputatul PSD Emil Albotă se numără printre susţinătorii unui proiect de lege care vizează protejarea copiilor împotriva promovării alimentelor nesănătoase prin restricționarea publicității la produsele cu un aport ridicat de zahăr, grăsimi și alți compuși dăunători, în timpul programelor TV adresate minorilor, în contextul creșterii obezității infantile în România.

Prin această inițiativă legislativă se urmăreşte restricţionarea mesajelor publicitare adresate copiilor având ca obiect produsele alimentare şi băuturile cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca acizi graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, al căror consum nu este recomandat în regimul alimentar global, în acord cu art. (2) şi art. (9), lit. a) din Legea nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar.

„Plecând de la o realitate tragică, în care România e pe locul întâi în Uniunea Europeană la obezitatea infantilă, propunem un proiect de lege care să interzică publicitatea la băuturile şi alimentele cu mult zahăr şi grăsimi în timpul programelor TV adresate copiilor. Controlul respectării acestei interdicţii ar reveni Consiliului Naţional al Audiovizualului şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Toate studiile realizate la nivel european şi internaţional au demonstrat că un consum des de produse fast-food care conţin tipuri de alimente şi băuturi cu un aport substanţial de compuşi ca acizi graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, dăunează sănătăţii persoanelor care le consumă, dar în special minorilor şi tinerilor.

Aşadar, un consum al acestui gen de alimente şi băuturi duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoţionale şi de stimă de sine, dar şi boli cronice pe termen lung.

O singură masă fast-food ar putea adăuga 160 şi 310 kilocalorii în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenţi şi, respectiv, pentru copiii mai mici.