Când pardoseala este nouă şi merită pusă în valoare, acoperirea ei cu un covor poate părea inutilă. Totuşi parcă un cămin nu devine cu totul „acasă” până nu avem şi covoare pe jos.
Ce alegeţi sau cum evaluaţi cât anume din acoperirea pentru pardoseală să rămână la vedere? Iată câteva răspunsuri posibile, în funcţie de încăperile casei. Fibrele textile ale covoarelor pot adăuga o notă mai caldă şi o doză de intimitate oricărei încăperi. În ziua de azi, mulţi ezită însă să le mai folosească peste tot prin casă. Pe de o parte, pentru că de la apariţia unor materiale de placare deosebite, elegante şi rezistente, simţim că e inutil să mai acoperim pardoseala şi cu altceva.
Pe de altă parte, un covor a ajuns un pic desuet şi incomod de întreţinut, mai ales în marile oraşe, unde casele au mai mult de suferit de pe urmă prafului şi poluării mediului exterior, apoi s-a extins şi obişnuinţa de a se intra încălţat în casă. Totuşi, chiar şi în cazul unor acoperiri de pardoseală elegante şi practice, n-ar trebui să renunţăm de tot la covoare: rolul lor nu este doar unul estetic (cu scopul de a obţine o atmosfera mai familiară în cămin), ci în multe cazuri ele protejează pardoseala de uzură - e cazul spaţiilor cu scaune, picioare de mobilier şi circulaţie intensă, care pot zgâria sau păta, de exemplu, un parchet valoros. În comparaţie cu refacerea pardoselii, covoarele, chiar şi cele mai scumpe, reprezintă o investiţie mult mai mică.
Bucătăria - În ziua de astăzi, utilitatea covorului în bucătărie pare aproape nulă. Pentru că e vorba de un spaţiu în care se fac zilnic firimituri, se poate da apă pe jos, se pot scăpa pe pardoseală ulei sau alte lichide, unele corozive, cel mai bine este, într-adevăr, să se lase podeaua ca atare. Dar să se investească într-o gresie rezistenţă la uzură şi la alunecare. Orice alt gen de pardoseală, mai ales o duşumea din lemn, ar trebui însă protejată cu ajutorul unor covoare. Dacă încăperea beneficiază de un stil rustic, probabil un covor de iută sau cârpă va fi foarte potrivit, uşor de spălat şi suficient de ieftin pentru a fi înlocuit în caz de accidente.
Baia - La fel ca bucătăria, este un spaţiu în care umiditatea crescută vă face să va imaginaţi că nu au ce căuta covoare în această încăpere. Totuşi, răceală gresiei nu este tocmai confortabilă pentru picioarele goale cu care ieşiţi din cadă. Papucii obligatorii ar fi o variantă, dar ei nu reduc riscul alunecării pe o pardoseală umedă, deci urmează şi dotarea cu un mop eficient. O altă variantă, cea mai uzuală, este folosirea unor covoraşe speciale pentru baie, absorbante, pe care să le poziţionaţi în spaţiile pe care staţi cel mai mult cu picioarele goale.
Camera de zi - Cum e vorba de o încăpere în care acoperirea pentru pardoseală poate fi făcută din cele mai diverse materiale, de la lemn preţios la parchet, linoleum, laminate, gresie, alegerea unui covor pare mai degrabă o chestiune de estetică decât una practică. Nimeni nu renunţă la folosirea unuia, chiar dacă e vorba de cea mai frumoasă pardoseală din lume: covorul va fi poziţionat măcar în mijlocul încăperii sau acolo unde există o masă cu scaune, o măsuţă de cafea etc. sub ele. Pardoseala poate fi pusă în valoare fiind lăsată la vedere în zonele mai puţin expuse traficului, iar faptul că este semiacoperită cu un covor textile nu va face decât să îi sporească valoarea. Aspectul estetic este urmat de aspectul practic (protejarea, de fapt, a pardoselii de zgârieturi).
Camera copiilor - Fără îndoială, dorinţa de a-i proteja pe cei mici de răceala pardoselilor, mai ales că ei au tendinţa să se aşeze mult pe jos, să se întindă pe burtă, să se joace şi să citească oriunde altundeva, numai la masă nu, vă va face să vă gândiţi că dormitorul copiilor trebuie neapărat să beneficieze de un covor, indiferent dacă pardoseală este din lemn sau linoleum. Mult mai practică este însă varianta unei acoperiri tip mochetă pentru că este în acelaşi timp şi o placare stabilă, şi o acoperire textilă călduroasă, are o serie de culori şi modele, poate fi montată şi pe plăci, este şi accesibilă că preţ, uşor de remediat chiar şi pe bucăţele (dacă suferă accidente), dar şi uşor de înlocuit în cazul schimbării decorului general. Mai nou, există şi placări cauciucate.
Dormitorul - Se poate opta pentru aceeaşi variantă că şi în camera copiilor: mochetă. Pentru un efect estetic mai valoros, există desigur varianta combinării lemnului ca material de placare cu câteva covoraşe.
Holul - Evident, în afară de un mic ştergător, niciun alt covor nu ar trebui să acopere gresia, parchetul sau linoleumul cu care este placat holul de intrare în casă. Această pentru că aici se adună cel mai mult praf şi noroi, adus de afară pe picioarele celor ai casei şi ale musafirilor. Podeaua trebuie să fie uşor de măturat, aspirat şi spălat, chiar şi mobilierul de aici ar trebui ridicat pe picioare, pentru a facilita această operaţiune. Totuşi mai există şi varianta separării, în hol, a două zone: una lăsată liberă, cea pe care se poate intra încălţat, şi încă una pe care să existe un covor sau o acoperire textile (chiar şi o mochetă) care să facă trecerea spre interiorul casei. Dacă trecerea se face direct în living, covorul din hol poate fi asortat cu cel din încăperea învecinată.
Sursa: www.spatiulconstruit.ro