Dr. Roxana Ciolca, terapeut al durerii specializat în Germania, oferă tratamente şi în Slatina

Durerea intensă și persistentă afectează semnificativ calitatea vieții. Când medicamentele şi alte metode de tratament nu mai funcţionează, terapia durerii te poate ajuta să te bucuri din nou de viaţă. Totul se realizeaza sub ghidaj ecografic sau radiologic pentru identificarea sursei durerii si pentru stabilirea setului de tehnici de blocare a durerii potrivite fiecarui pacient. Unul dintre puţinii medici din ţară în terapia durerii este o slătineancă. Roxana Ciolca, medic anestezist şi terapeut al durerii, a profesat în Germania, iar de ceva timp a revenit în ţară. A susţinut numeroase cursuri de formare în Germania, Austria şi Dubai. Medic în cadrul secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă în cadrul Spitalului Clinic Sanador, din Bucureşti, dr. Roxana Ciolca poate fi găsită în Slatina, la clinica Lisimed, acolo unde tratează pacienţii prin tehnici intervenţionale de gestionare a durerii, care pot ameliora sau chiar elimina complet durerea. Aceasta a vorbit, în cadrul unui interviu, despre paşii către o viaţă fără suferinţă. 


- Ce înseamnă terapia durerii conservatoare şi cum aţi ajuns să vă specilizaţi în acest domeniu, de altfel puţin cunoscut în rândul pacienţilor din România?

- Lucrez în Romania ca medic anestezist si medic terapeut al durerii. După terminarea Facultaţii de Medicină si Farmacie Carol Davila, din Bucuresti, am plecat în 2013 în Germania pentru a efectua rezidenţiatul de chirurgie generală. Acolo am lucrat 4 ani si jumătate în cadrul a diferite secţii de chirurgie, precum ortopedie, traumatologie şi chirurgie vasculară. Apoi, am început formarea pe anestezie si terapie intensivă în cadrul clinicii Vivantes din Berlin.

Am devenit medic specialist anestezist în orasul Dortmund, iar apoi am început formarea pe terapia durerii in cadrul unei clinici de terapie a durerii specială, multimodală, formare care a durat peste un an. Am lucrat zilnic cu pacienti cu durere cronică, dar si cu pacienţi cu durere acută, în Germania existând entitati separate, Pain Unit, secţie de terapie a durerii multimodale. În acest timp am efectuat nenumărate cursuri de formare in Germania, Austria, Dubai. Am atestat de medicină de urgenţă, am efectuat cursuri de medicină paliativă, însă doresc să mă specializez la noi în tară în a trata durerea cronică conservator.

Durerea cronica se poate trata în nenumărate feluri, însă cel mai bun şi cel mai durabil mod, este de a mă folosi de propria putere de regenerare a pacientului şi de voinţa sa de a se face bine. Astfel, după oprirea factorului nociv, cauzelor care duc la durere, organismul poate fi ajutat de medic sa se refacă.

- Ce metode de tratament utilizaţi, care sunt cele mai eficiente şi cum evaluaţi un pacient pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament?

- Mă folosesc de tehnici medicamentoase, medicamente perfuzabile, injectii, infiltratii, terapia neurală pentru a trata durerea cronica. Medicul ştie ce deficienţe vitaminoase pot duce la durere, ce combinaţii medicamentoase sunt favorabile, iar pacientul încearca să-şi schimbe stilul de viata pentru a micşora nivelul de durere în organism.

Se notează un nivel dureros înainte de tratament şi un nivel dureros la fiecare consultaţie de control. Astfel, scopul terapiei durerii multimodale germane nu este neaparat de a scăpa de durere complet, ci de a imbunatăţi viata pacientului, de a scădea gradul de dizabilitate şi de a reuşi să işi reia activitatile sociale si personale pe care nu putea să le efectueze în momentele dureroase.

- Cum integraţi aspectele psihologice în tratamentul durerii?

- Medicul adresează si cauzele psihologice ce au dus la durere, astfel înca să se rebalanseze pacientul din punct de vedere bio, psiho şi social, să inţeleagă cum cercul vicios în care este nu ii permite să scape de durere. Cel puţin in Germania, medicul lucrează strâns cu un psiholog, care evaluează tendinţele anxioase, depresive, ce duc la dizabilitate şi scad pragul dureros. Des pacientul este neinformat legat de cauzele durerii, astfel, el se sperie când apar problemele, sperietura si catastrofizarea ducând la perpetuarea durerii. Pacientul trebuie însotit periodic în tratamentul său, astfel poate inţelege şi poate fi tratat.

- Cum diferă de abordările chirurgicale terapia durerii conservatoare?

- Eu ca si medic, în tratamentul meu conservator, încerc să evit operatiile pe cat se poate, mai ales că din experienţa mea scurtă chirurgicala am vazut unele lucruri. O operaţie trebuie efectuată doar dacă este absolut necesar, pentru că fiecare operaţie poate avea complicaţii. Astfel, orice operaţie la spate, la coloană, fără o indicaţie strictă, poate duce la cronicizarea durerii, poate apărea o durere mai puternică de spate sau o durere foarte rezistentă la tratament- failed back surgery. Pacienţii care au o componentă puternică psihologică a durerii trebuie întai evaluaţi de un psiholog, deoarece, mai ales la aceştia, operaţiile pot da greş.

- Puteţi să ne daţi exemple de cazuri de succes în care terapia durerii a avut un impact semnificativ asupra calităţii vieţii?

- Am avut o pacientă, de 28 de ani, care acuza dureri puternice de spate, de ceafă, de foarte mult timp. Nu doar asta, dar se speria foarte mult. Era anxioasă şi mai avea şi un eveniment important, urma să se căsătorească. A avut încredere în mine, i-am dat numărul de telefon să-mi scrie zilnic ce o deranja. Ea avea coşmaruri, se trezea plină de contracturi musculare, nu mai putea să doarmă. Psihologia are un rol foarte important. Am rugat-o să se apuce să facă sport, din păcate şi fumatul are un rol în durere, scade cantitatea de oxigen care ajunge la musculatura, la organe. Nu a renunţat la fumat, dar am ajutat-o cu medicamente antiinflamatorii, a continuat să facă sport, iar după două săptămâni a început să simtă o îmbunătăţire majoră. De asemenea, i-am dat niste medicamente din plante care să o ajute să se relaxeze, nişte vitamine, magneziul ajută foarte bine, iar apoi, si cu ajutorul vointei si încrederii ei, i s-a îmbunătăţit major viaţa. După două luni, mi-a spus că durerile au dispărut complet, însă continua să viseze urât. Cu asta, doar un psiholog poate să o ajute.

De asemenea, am avut o pacientă care de peste trei ani de zile trăia cu durere de şold. A avut o fractură de şold, a fost operată şi a avut o proteză. După intervenţie a avut dureri continuu, a slăbit vreo 30 de kilograme. Nu se odihnea, nu putea dormi, din cauza durerilor. De fiecare dată când mergea la control, medicul îi spunea că este totul bine. S-a resemnat, a trăit cu durere zilnic, şi a venit la mine să o văd. Din primele cinci minute, mi-am dat seama că are un picior mai scurt. Proteza pusă era prea scurtă şi a fost destabilizat bazinul. Nu doar atât, avea afectare nervoasă, şi am recomandat-o către un ortoped, care i-a schimbat proteza. După intervenţie, durerea i-a dispărut.

- Este costisitor să urmezi această terapie conservatoare a durerii?

- Este costisitor să nu urmezi un astfel de tratament, pentru că, cu cât ţine mai mult durerea fără să o tratăm, cu atât ne impactează viaţa mai mult, din punct de vedere biologic, psihologic si social.

- Unde vă pot găsi cei care doresc să apeleze la această modalitate de a se trata?

- În Slatina, la Clinica Lisimed. În funcţie de consultaţiile pe care le am, vin cam o dată la două săptămâni, sâmbăta, iar în Bucureşti, ofer consultaţii la Clinica Sofimar. Sper ca în curând tratamentul să fie decontat de Casa de Asigurări. Există un proiect de lege care trebuie adoptat de Parlament astfel încât asigurații în sistemul de sănătate să beneficieze de servicii decontate.

- Ce mesaj aţi dori să transmiteţi pacienţilor care se confruntă cu dureri cronice şi încă nu au auzit de această modalitate de tratament?

- Vorbesc foarte mult cu pacienţii. Înainte de toate le explic de unde a venit durerea, cum îşi pot îmbunătăţi viaţa zilnică, cum să trăiască în primul rând cu durere, dacă nu se poate vindeca. Consultaţiile, după cum stiţi, sunt în general de 20, 30 de minute. Medicul la cabinet nu are timp să discute cu pacientul şi asta îmi doresc eu să îmbunătăţesc. Sedinţele mele sau consultaţiile mele durează până se rezolvă problema, până ce am explicat şi pacientul a înţeles tot. Nu mă limitez la timp.

- Care sunt cele mai des întâlnite dureri ce pot fi tratate prin aceste metode conservatoare?

- Dureri de spate, dureri de genunchi, dureri articulare, durere de zona zoster, dureri în cancer. Toate acestea se tratează medicamentos, intervenţional, cu injecţii, se pun plasturi cu lidocaină, cu capsaicină... De exemplu, există un medicament pentru depresie şi anxietate, se numeşte duloxetină, însă la fumători nu funcţionează la fel de bine, doza trebuie crescută.

Hipovitaminoza de vitamina D poate cauza dureri generalizate în tot corpul. Nivelul trebuie verificat periodic. Sunt multe lucruri de fineţe, pe care un medic trebuie să le ştie şi dacă nu are specializare în terapia durerii este mai dificil. Mă bucur de fiecare dată când aud «doamna doctor, nu mă mai doare!».

- Sunt des întâlnite situaţiile în care ultima soluţie o reprezintă intervenţia chirurgicală?

- Da, important este să colaboram şi cu alte specialităţi. În mod normal, ar trebui să existe întâlniri interdisciplinare de terapie a durerii pentru durerile greu de tratat încât să fie un coleg din fiecare specialitate: un kinetoterapeut, un neurolog, un psiholog, un ortoped, cu toţii să ne spunem punctul de vedere legat de pacient, ce consideră fiecare că i-ar merge mai bine din propria sa experienta.