DSP Olt a mai solicitat Ministerului Sănătăţii 5.000 de doze de vaccin antigripal. Serul nu se mai găseşte nici în farmaciile din judeţ

După ce au centralizat solicitările venite de la medicii de familie din judeţ, DSP Olt a solicitat Ministerului Sănătăţii peste cinci mii de doze de vaccin antigripal. Grav este că vaccinul nu se mai găseşte nici în farmaciile din judeţ. De negăsit este şi Tamiflu, medicamentul prescris de doctori în cazul confirmării gripei.

DSP Olt a transmis către Ministerul Sănătăţii propunerea de suplimentare pentru necesarul de vaccin gripal. Astfel, pentru continuarea imunizării categoriilor considerate cu risc ar mai fi nevoie de 5.093 de doze la nivelul judeţului.

La începutul sezonului rece, DSP Olt a cerut 30.300 doze, însă a primit doar 23.830, dar acestea au fost deja administrate de către medicii de familie.

În contextul creşterii alarmante a numărului de pacienţi diagnosticaţi cu gripă, dar şi pentru că decesele din cauza virusului gripal au urcat la 34 într-un timp foarte scurt, oltenii s-au speriat şi au dat buzna în farmacii ca să-şi procure vaccinul antigripal. Farmaciile nu mai au însă pe stoc vaccinul antigripal din acest sezon.

Farmacistul Luiza Drăgoi a precizat că a mai primit câteva doze, însă acestea se vând foarte repede.

„Eu am primit astăzi (n. red. - vineri) cinci vaccinuri antigripale pe care le-am vândut imediat. Nu avem de unde să le luăm. Eu am comenzi, dar nu am de unde să aduc. Joi am avut zece doze, le-am vândut. Foarte greu am intrat în posesia lor. A crescut numărul celor care vor să se vaccineze, eu am nevoie, mai am cel puţin zece solicitări. Nu avem nici Vaxigrip pe care îl pot face şi copiii cu vârsta de peste şase luni. Solicitări multe sunt pentru copii. Serul nu mai există nici în depozitele producătorului”, a spus Luiza Drăgoi.

Nici Tamiflu, medicamentul prescris de doctori în cazul confirmării gripei, nu mai poate fi găsit în farmacii. Pentru el se fac liste de aşteptare.

„Am vândut până acum peste trei sute de doze de Tamiflu, este foarte mult comparativ cu anul trecut. Eu am cinci părinţi pe lista de aşteptare care vor să ia pentru copii şi nu am de unde să le dau. Am lăsat acum precomenzi de două sute de doze pentru adulţi şi o sută pentru copii, dar să vedem când le primesc. Am o listă de aşteptare”,
a adăugat farmacistul slătinean.

Şi vânzarea celorlalte medicamente care sunt prescrise în cazul virozelor a crescut cu peste 20 de procente.