DSVSA Olt a aplicat amenzi în valoare de aproape 150.000 de lei şi a suspendat activitatea unei unităţi înainte de Paşte

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a desfășurat, în perioada 26 martie – 15 aprilie 2025, o amplă acțiune de control în magazine, pieţe, supermarketuri, patiserii şi alte unităţi alimentare. S-au aplicat amenzi în valoare de aproape 150.000 de lei, iar activitatea unei unităţi de prelucrare legume şi fructe a fost suspendată temporar.

DSVSA Olt a efectuat 365 de controale, având ca obiectiv principal prevenirea apariției unor îmbolnăviri la om, cauzate de consumul produselor alimentare specifice perioadei pascale. În urma verificărilor, inspectorii DSVSA au constatat o serie de nereguli, pentru care au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 148.400 de lei, în conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, au fost emise două avertismente conform OG 2/2001 și a fost dispusă o ordonanță de suspendare a activității unei unități din domeniul prelucrării/conservării legumelor și fructelor.

Detalii privind sancțiunile aplicate:

  • Unități de alimentație publică: 4 sancțiuni, în valoare de 13.600 lei, pentru igienă și manipulare necorespunzătoare a alimentelor, etichetare deficitară, întreținerea inadecvată a spațiilor și echipamentelor, precum și supraaglomerarea/depozitarea necorespunzătoare. Au fost aplicate și 2 avertismente pentru nerespectarea programului de autocontrol.
  • Magazine alimentare: 5 sancțiuni, însumând 32.400 lei, pentru probleme de igienă, manipulare și etichetare incorectă, precum și pentru condiții necorespunzătoare de depozitare.
  • Laboratoare de cofetărie-patiserie: 4 sancțiuni, în valoare de 31.200 lei, pentru deficiențe privind igiena, etichetarea și depozitarea produselor.
  • Magazine de desfacere pește: 3 sancțiuni, totalizând 21.200 lei, pentru igienă necorespunzătoare și etichetare deficitară.
  • Unitate de procesare carne: o sancțiune de 10.000 lei, pentru etichetarea necorespunzătoare a produselor din carne.
  • Unitate de prelucrare/conservare legume-fructe: o sancțiune de 10.000 lei, pentru etichetare deficitară. A fost dispusă, de asemenea, suspendarea activității.
  • Supermarketuri: 3 sancțiuni, în valoare de 30.000 lei, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor.