Doua materiale anonime au ajuns în atenţia presei privind presupuse acte de corupţie (rambursări ilegale de TVA privind tranzacţiile cu deşeuri de aluminiu) ale conducerii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Olt. Dacă în primul cei incriminaţi erau Elena Gherghină şi alţi trei directori - Florin Bîlteanu, Aurelian Zestran, Ion Encescu, în cel de-al doilea se făcea referire doar la directorul executiv.
Brătucu acuză Camera de Conturi
Potrivit informaţiilor furnizate, care au ajuns şi pe masa premierului Boc, a ministrului Finanţelor şi a şefului ANAF, firma soţului Elenei Gherghină – El Press Import Export SRL Slatina, este implicată într-un mecanism fraudulos acoperit de directoare. Intrată ca intermediar în relaţie cu trei firme ale consilierului PNL Gabriel Brătucu (partid ai cărui membri sunt soţii Gherghină), această firmă ar fi încasat, potrivit documentelor, comisioane substanţiale.
În cea de-a doua anonimă se spune: „Valoarea totală a tranzacţiilor derulate prin firma SC EL PRESS IMPORT - EXPORT SRL Slatina, prin acest circuit, în anul 2010 se ridică la suma de 5.703.430 lei, adică echivalentul a 57.034.300.000 lei vechi. Diferenţa care i-a revenit firmei SC EL PRESS IMPORT - EXPORT SRL Slatina din aceste tranzacţii se ridică la suma de 521.122 lei, adică echivalentul a 5.211.220.000 lei vechi. Mai sesizăm faptul că dacă firma SC EL PRESS IMPORT - EXPORT SRL Slatina a împrumutat cu bani firmele din circuit, aşa cum s-a declarat şi publicat în presă, atunci regimul fiscal al SC EL PRESS IMPORT - EXPORT SRL Slatina şi al firmelor din circuit se schimbă, iar sumele fraudate devin şi mai mari”.
Imediat după publicarea primei scrisori, şeful ANAF a dispus un control la DGFP Olt pe acest caz. Gabriel Brătucu spune că verificările au demonstrat că au fost respectate prevederile legale privind verificările fiscale efectuate la cele trei firme ale sale, respectiv Prodal, Gabi Plast şi Methalux.
„Prin publicarea celui de-al doilea material, se încearcă crearea unei presiuni psihologice asupra inspectorilor fiscali, aceştia fiind pur şi simplu debusolaţi şi derutaţi, apelând la tot felul de motive pentru a se încerca amânarea soluţionării deconturilor depuse pentru rambursarea de TVA, conducând la blocarea financiară a firmelor şi scoaterea lor de pe piaţă, aşa cum probabil sugerează concurenţa, în combinaţie cu organele Camerei de Conturi Olt”, ne-a declarat ieri Gabriel Brătucu.
Precizăm că verificările pentru rambursarea de TVA au fost suspendate ca urmare a controalelor încrucişate dispuse de către inspectorii Camerei de Conturi Olt. Patronul Prodal nu exclude posibilitatea ca informaţiile, însoţite de date exacte privind facturi şi firme, să fi fost furnizate chiar de către cei de la Camera de Conturi.
„Toate frazele din articolul media (apărut săptămâna trecută într-un cotidian local - n.red) se vor regăsi în actul de control al Camerei de Conturi Olt, care trebuia depus de vineri, 06.05.2011, la DGFP Olt, dar prin acord cu d-na director Gherghină a fost reţinut număr de înregistrare, deşi actul nu a fost depus efectiv”, mai spune Brătucu.
Elena Gherghină, la un pas de a demisiona
Elena Gherghină recunoaşte că pe data de 6 mai a avut loc o discuţie (conciliere) cu inspectorii Cotoşman şi Briceag pe actul de control, ajuns la final. La această conciliere, înregistrată la DGFP la numărul 14.459, au participat şi directorii Bîlteanu, Zestran şi Encescu. Potrivit informaţiilor noastre, toţi au avut contestaţii privind anumite aspecte din proiectul de raport, pentru că cei doi inspectori nu ar fi ţinut cont de legislaţia română în vigoare, dar mai ales de Directivele Uniunii Europene privind tranzacţiile cu deşeuri metalice.
În aceeaşi zi, Elena Gherghină se lasă convinsă de către cei de la Camera de Conturi să înregistreze o solicitare de depunere a raportului de control şi chiar depunerea documentului final, cu promisiunea fermă că acest lucru se va întâmpla luni, 9 mai. Cele două „intrări” au fost înregistrate la DGFP la numere consecutive concilierii, respectiv 14.460 şi 14.461/06.05.2011. Raportul nu a fost depus nici până ieri (16 mai). Elena Gherghină susţine că a dispus anularea celor două intrări (fictive) marţea trecută (10 mai). Doi subalterni ai săi, care doresc să-şi păstreze anonimatul, ne-au declarat însă (şi nu ne îndoim de sinceritatea lor) că directoarea a făcut acest lucru abia ieri, în urma unui imens scandal. Declaraţia Elenei Gherghină este susţinută de angajata care se ocupă cu înregistrările documentelor, însă femeia tremura toată atunci când a fost chemată să ne convingă, de faţă fiind şi directoarea.
În aparenţă banală, fapta Elenei Gherghină este foarte gravă, chiar domnia-sa recunoscând acest lucru. Cum este posibil ca un director, aflat în centrul unui scandal de corupţie, să facă jocurile celor de la Camera de Conturi Olt prin admiterea înregistrării unui raport de control (atenţie, nu proiect de raport!) pe care nu l-a văzut şi care urma să fie depus trei zile mai târziu?! Potrivit unor surse din cadrul DGFP Olt, Elena Gherghină a cedat rugăminţilor inspectorilor de la Camera de Conturi, întrucât 6 mai era data limită de finalizare a controlului. Există şi o altă explicaţie: totul ar fi fost premeditat, pentru ca să expire termenul legal de contestare a raportului. Urmează ca directorul Camerei de Conturi Olt, Adrian Goga, să ne pună la dispoziţie un răspuns oficial şi clar privind controlul de la Finanţe, despre care am reuşit numai să aflăm că are două componente şi că niciodată nu a durat atât de mult.
În orice caz, Elena Gherghină şi-a făcut-o cu mâna ei, înregistrarea ca intrare a unui document nedepus la DGFP Olt fiind fals în acte publice.
„În această situaţie, nu-mi rămâne decât să închid uşa şi să plec acasă!”, ne-a declarat aceasta, complet răvăşită pentru că s-a aflat.