La trei zile după publicarea în presa locală a unei scrisori anonime privind rambursări ilegale de TVA, care ar fi adus prejudicii la bugetul de stat în valoare de peste cinci milioane de euro, directorul executiv al DGFP Olt se apără. Elena Gherghină a organizat o conferinţă de presă, alături de adjuncţii săi, Florin Bîlteanu, Aurelian Zestran şi Ion Encescu, la rândul lor incriminaţi că împreună ar fi constituit un grup infracţional care ar favoriza firmele unor rude sau persoane cu care au interese de afaceri, de afiliere sau de apartenenţă politică, aşa cum se spune în materialul anonim transmis presei, conducerii MFP şi ANAF.
„Rambursările au fost corecte şi legale”
Toţi spun că toate rambursările de TVA, inclusiv cele din perioada de care se face vorbire în anonimă (1 iunie 2010-31 martie 2011), s-au făcut legal şi corect.
„Din punct de vedere instituţional, rambursările de TVA, atât începând cu perioada incriminată, cât şi înainte, sunt corecte, legale şi conform atribuţiilor de serviciu, fără posibilitatea intervenţiei de vreun fel. Directorul executiv nu are în sarcină aprobarea şi acordarea rambursării de TVA şi nici nu aprobă sau avizează rapoarte de inspecţie fiscală. Eu aş fi putut interveni, în condiţiile în care aş fi dat o dispoziţie serviciilor din subordine. Nu există nicio dispoziţie şi nici măcar o discuţie. Rambursările cu control anticipat, ulterior sau pe bază de analize a documentelor s-au efectuat şi înainte de iunie 2010. Nu văd cum schimbarea conducerii ar fi dat posibilitatea de a se interveni şi a se proceda la rambursări în alt mod decât s-a procedat până în acel moment. Despre suma menţionată ca prejudiciu, nu comentez, pentru că nu am un act de constatare prin care această sumă să fie stabilită. Trebuie să menţionez că aceşti agenţi economici menţionaţi în anonimă au funcţionat şi înainte de iunie 2010. Celelalte aspecte care sunt formulate urmează să fie verificate prin procedura legală a sesizărilor“, a declarat Elena Gherghină.
Şefa DGFP Olt nu a dorit să comenteze despre firmele şi nici mecanismul de fraudare menţionate în sesizare, din două considerente. Pe de o parte, pentru că unele dintre societăţile enumerate au fost controlate şi înainte de iunie 2010, şi după această dată, sau se află în curs de verificare, pe de altă parte pentru că procedura este prevăzută în actele normative în vigoare.
Imaginea instituţiei, deteriorată
În legătură cu SC El Press Import-Export SRL Slatina, firma soţului său, Elena Gherghină a avut aceeaşi atitudine rezervată, pe care şi-a motivat-o: „Nu mă pronunţ dacă tranzacţiile dintre firme sunt sau nu corecte, până nu se finalizează un raport de inspecţie fiscală care să constate un prejudiciu sau nu. Natura afacerilor nu o comentez. Din punct de vedere fiscal, de la înfiinţare, în 1992 – aprilie 2011, firma nu a solicitat niciodată rambursare de TVA. Din punctul meu de vedere, activitatea pe care o desfăşoară este una legală şi nu mă aflu în conflict de interese, întrucât nu am semnat, nu am aprobat, nu am luat nicio decizie prin care să favorizez această societate sau un grup de societăţi pentru realizarea unui interes personal. Am încredere în profesionalismul colaboratorilor mei, atât cu funcţii de conducere, cât şi de execuţie, că activitatea au desfăşurat-o cu competenţă, onestitate şi bună credinţă, şi nu am nicio rezervă în a afirma că toate aceste aspecte care au fost prezentate în sesizare nu sunt reale. Trebuie să recunosc că sesizarea a avut un rol important în scăderea încrederii contribuabililor în instituţia pe care o reprezint şi îmi pare foarte rău că s-a întâmplat să fie publicată această scrisoare. În ce mă priveşte, n-am nicio rezervă în a solicita suspendarea raportului de serviciu în condiţiile în care în legătură cu aceste probleme, organele abilitate ar proceda la începerea unei faze de urmărire. Mă pun la dispoziţia organelor de anchetă”, a spus directorul Finanţelor Olt.
Elena Gherghină a precizat că activitatea privind rambursarea de TVA pe anul 2010 a fost auditată şi nu s-au constatat probleme de încălcare a legii.
Directorul Ion Encescu, omul care semnează pentru rambursările de TVA, a subliniat faptul că este imposibilă orice intervenţie de genul celor sesizate şi că este în perfectă compatibilitate cu funcţia pe care o ocupă, nu aşa cum se spune în anonimă, că ar avea interese de afaceri. Atât el, cât şi Bîlteanu şi Zestran spun că programul informatic, care stabileşte toate procedurile şi termenele de verificare şi decontare, este impenetrabil şi, mai mult, urmărit în permanenţă inclusiv de ANAF. Despre identitatea persoanei care a trimis anonima, există doar presupuneri.
„Eu tind să cred că nu se află printre noi Iuda, pentru că ar fi slab pregătit. Şi dacă se află printre noi, rezultatele erau proaste. Nu vreau să cred acest lucru, deşi este posibil să fie o transpiraţie din interior”, a spus Encescu.
Elena Gherghină a declarat că va fi efectuată şi o anchetă administrativă pentru a se descoperi breşa din sistem, care a făcut posibilă „transpiraţia”.