Candidatura dumneavoastră are o susţinere puternică în interiorul PSD atât a conducerii partidului, cât şi a membrilor simpli. Este o presiune în plus asupra dumneavoastră sau acest lucru vă motivează?
Evident că mă motivează şi mă onorează faptul că sunt candidatul PSD la Primăria Slatina. Vă mărturisesc că este şi o mare responsabilitate pentru că atunci când reprezinţi o organizaţie mare şi puternică aşa cum este PSD Slatina, trebuie să fii cel mai pregătit candidat.
Staţi de vorbă cu oamenii deja de ceva vreme. Care sunt cele mai stringente nevoi ale slătinenilor?
Toate acestea le-am trecut pe cardul pe care sper ca fiecare slătinean să îl primească în aceste zile şi să îl păstreze pentru ca peste patru ani să vadă dacă am reuşit să mă ţin de promisiune. Este vorba de crearea a 2.000 de locuri de muncă, dintre care 1.000 în Parcul Industrial, modernizarea blocului central al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, creşterea siguranţei cetăţeanului, extinderea supravegherii video, introducerea pazei în toate şcolile, rezolvarea problemei câinilor maidanezi şi, nu în ultimul rând, finalizarea reabilitării termice.
Sunteţi preşedintele PSD Slatina şi, datorită acestui fapt, unele dintre proiectele propuse de dumneavoastră devin deja realitate, chiar înainte de alegerile din vară. Care sunt acestea şi ce urmează, în perioada imediat următoare?
Da, aşa este. Împreună cu echipa de consilieri locali am reuşit să oferim gratuitate la transportul public elevilor şi studenţilor, iar toate problemele administrative, care îmi sunt semnalate de cetăţeni pe paginile mele de Facebook, le rezolv cu ajutorul consilierului local care se ocupă de zona respectivă. Vreau ca în perioada următoare să rezolvăm o problemă urgentă pentru angajaţii fabricilor de la ieşirea din oraş şi spre Drăgăneşti-Olt să se facă un trotuar pentru a se evita accidentele rutiere. Totodată, vom extinde acolo şi iluminatul public. Am stabilit împreună cu echipa de consilieri locali PSD să extindem supravegherea video în Slatina: vor fi instalate 10 camere fixe de supraveghere la intrările şi ieşirile din oraş şi se va suplimenta numărul de camere de supraveghere din Slatina cu 53. Primăria Slatina a stabilit deja locaţiile. În plus, am decis, alături de consilierii locali, să montăm alte 45 de containere îngropate. În acest moment se efectuează vizitele pe teren ale echipelor de la Primăria Slatina şi ale furnizorilor de utilităţi pentru stabilirea locaţiilor. În scurt timp, Primăria Slatina va avea un Serviciu Public de Ecarisaj care va moderniza adăpostul de la Sărăceşti şi va strânge câinii comunitari de pe străzile Slatinei, conform normelor legale în vigoare. Acest tip de servicii nu va mai fi concesionat către alte persoane juridice. Mai avem şi alte proiecte, despre care vom vorbi la momentul potrivit.
V-aţi gândit deja cu ce echipă de consilieri veţi merge în faţa electoratului, la locale? Câţi membri ai actualului legislativ se vor mai regăsi pe liste? Cu ce noutăţi veniţi?
Lucrăm la lista de consilieri locali şi o vom prezenta în curând. Consilierii locali vor fi echipa mea, pentru că vreau ca aceştia să fie în permanentă legătură cu cetăţenii din cartierele pe care le reprezintă şi, împreună cu ei şi cu slătinenii, să găsim soluţii şi să rezolvăm, rând pe rând, toate problemele Slatinei.
Adversarii politici, contracandidaţii, vă plasează pe primul loc în toate sondajele de opinie. Asta înseamnă că sunteţi cunoscut şi apreciat de slătineni. Cărui fapt se datorează această notorietate? Cât cântăreşte faptul că reprezentaţi PSD?
Mă bucur că slătinenii au încredere în mine şi că am reuşit să le prezint proiectele mele. Întreaga mea activitate politică şi administrativă de până acum s-a bazat pe lucrul cu oamenii, aşa că îmi este uşor că comunic cu ei şi ştiu că pot să le rezolv problemele. Faptul că reprezint PSD este un atu şi mă bucur că am susţinerea unei echipe.
Cum vă va ajuta în administraţia locală experienţa pe care aţi acumulat-o în cei patru ani în Parlamentul României?
Experienţa pe care am acumulat-o în cei patru ani cât am fost deputat de Slatina m-a maturizat şi am înţeles că o lege aşa cum este cea a parcurilor industriale, la care am lucrat alături de colegii mei, poate schimba un oraş, poate aduce investitori, lucru care înseamnă locuri de muncă. Am învăţat ce înseamnă să lupţi pentru interesele unei comunităţi. Vă dau exemplul centurii Slatinei, un proiect susţinut de toată echipa de la Olt. Am obţinut, anul trecut, în urma unui amendament pe care l-am făcut la buget, 200 de miliarde de lei vechi pentru studiul de fezabilitate. CNANDR nu a reuşit să îi cheltuite şi proiectul centurii nu a început. Anul acesta, am făcut din nou un amendament prin care am solicitat cei 200 de miliarde de lei vechi pentru centură, dar nu s-au mai aprobat.
De-a lungul campaniilor electorale, PSD ne-a obişnuit să nu răspundă atacurilor venite de la adversari politici. Nici dumneavoastră n-aţi făcut rabat de la această regulă în perioada de precampanie. Apreciază electoratul slătinean mai mult proiectele concrete sau scandalurile de campanie?
Oamenii vor proiecte, soluţii. O arată mesajele care vin pe paginile mele de Facebook şi propunerile slătinenilor în cadrul dezbaterii „Ce vrei să facem din fosta Unitate Militară? Hai să construim împreună un nou cartier”, lansate de mine pe Facebook, pe Grupul Emil Moţ - Continuăm să construim Slatina. Îi felicit pe toţi slătinenii care au venit cu idei, pe care le-au susţinut, încercând să îi convingă şi pe alţii că propunerea lor este cea mai bună. Îi aştept pe toţi cu propuneri pentru că fiecare idee a lor poate fi, în viitor, o clădire în noul cartier al Slatinei. Aşa trebuie să fie orice competiţie electorală. O dezbatere de idei pentru viitorul Slatinei.
Câştigaţi alegerile. Care este primul lucru pe care îl veţi face ca primar?
După ce depun jurământul de primar, vreau ca alături de slătineni să deschidem şantierul noului cartier al Slatinei, de la fosta Unitate Militară şi să punem piatra de temelie a primei clădiri. Să nu mă întrebaţi care o să fie aceasta, pentru că numai împreună cu slătinenii, la finalul dezbaterii „Ce vrei să facem din fosta Unitate Militară? Hai să construim împreună un nou cartier” vom şti.
Cum va arăta Slatina după patru ani cu Emil Moţ primar?
Un oraş cu un cartier nou şi frumos, cu un centru istoric aşa cum ni-l dorim cu toţii, cu 99% din blocuri reabilitate, cu un parc industrial ocupat în întregime de investitori. Un oraş sigur, dezvoltat, în care să îţi fie drag să trăieşti şi despre care să spunem că este cel mai frumos din Oltenia sau chiar, dacă vor unii, din România. O să avem şi despre asta o dezbatere pentru că tot slătinenii vor hotărî. Ei decid întotdeauna ce este bine şi ce vor pentru oraşul lor.