Aproape că aţi luat la pas tot judeţul, în această campanie electorală. Ce vă spun oamenii, ce vor oltenii de la noii parlamentari?
Oltenii sunt nemulţumiţi de nivelul salarial, de lipsa locurilor de muncă, de nivelul pensiilor. Oamenii ne încurajează. De fiecare dată, am primit încurajări şi o foarte mare deschidere. În momentul în care află că suntem de la PSD, ne primesc cu mare bucurie. Toţi au înţeles că programul de guvernare al Partidului Social Democrat este cel care le poate asigura stabilitate, creştere economică şi un nivel de trai decent.
Poate programul de guvernare al PSD să aducă mai mulţi români în clasa de mijloc?
Potrivit programului Partidului Social Democrat, salariul minim brut va creşte de la 1.250 de lei, la 1.750 de lei. Creşterea economică va genera creşterea salariului mediu brut de la 2.815 lei, la 3.950 lei. Este o creştere substanţială, de care avem nevoie. În sistemul public, salariile vor creşte cu 66 la sută. Reducerea TVA de la 24 la 20 la sută, iar la alimente la nouă la sută, măsură luată de Guvernul Victor Ponta, a produs o creştere substanţială deja. Am reuşit, în perioada 2012-2015, conform datelor Eurostat, să scoatem 1,2 milioane de români din zona riscului de sărăcie. Este mult, iar programul pe care îl propunem noi este unul îndrăzneţ, dar foarte bine calculat şi care va aduce o creştere economică substanţială. Alte măsuri vizează reducerea impozitului pe venit, de la 16 la 10 la sută, pentru cei cu salarii mai mari de 2.000 de lei pe lună, iar pentru cei care au salarii de până la 2.000 de lei, nu mai există impozit pe venit. De asemenea, va fi reintrodus fondul de premiere de cinci la sută, în toate instituţiile publice, pentru stimularea angajaţilor performanţi. O altă măsură este creşterea cu 56 la sută a salariului mediu brut pentru toţi salariaţii din sistemul public, raportat la anul 2016, până în 2019. Pentru pensionari, creştem punctul de pensie de la 871,7 lei la 1.775 lei, până în 2021, acest punct de pensie reprezentând 45 la sută din salariu, şi impozit zero pentru cei cu pensii mai mici de 2.000 lei. De asemenea, contribuţii de sănătate zero pentru toţi pensionarii, reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută pentru cei cu pensii mai mari de 2.000 lei. Nu în ultimul rând, va creşte cu 60 la sută pensia minimă garantată de la 400, la 640 de lei. Aşa cum ştiţi, guvernul condus de Victor Ponta a reîntregit salariile tăiate de „guvernul PNL” condus de Emil Boc. Acum ne propunem să creştem cu 80 la sută salariile personalului didactic şi nedidactic, raportat la 2016, până în ianuarie 2018. Înseamnă foarte mult, dar mult prea puţin pentru cei care se ocupă de educaţia tinerilor, pentru că ne dorim un sistem de educaţie performant care nu poate fi realizat decât cu personal motivat.
Care sunt principalele modificări legislative de care are nevoie sistemul de învăţământ românesc - elevii, profesorii?
Sunt multe de spus în ceea ce priveşte sistemul de educaţie. În afară de construcţia a 2.000 de creşe şi grădiniţe - care înseamnă o diminuare a numărului de preşcolari în grupă, lucru ce va duce implicit la creşterea calităţii actului educaţional - ne propunem să extindem pentru fiecare elev din învăţământul preuniversitar programul „O masă caldă”, program blocat în acest moment, şi programul „Şcoală după şcoală”. Sunt propuneri foarte importante care vizează bunăstarea elevului în şcoală şi crearea condiţiilor pentru ca toţi elevii să aibă o alimentaţie sănătoasă, pentru că din studiile făcute rezultă faptul că 80 la sută dintre elevii din învăţământul preuniversitar sunt obezi sau în risc de obezitate şi „O masă caldă” ar conduce la o însănătoşire a tinerilor noştri. Programul „Şcoală după şcoală” îi va ajuta pe copii să-şi pregătească lecţiile la şcoală şi calitatea temelor realizate să crească. O altă măsură propusă în programul de guvernare pe zona educaţiei este şi aceea de stimulare a cercetării ştiinţifice. Este o zonă neglijată de mult timp. Faptul că noi propunem zero impozit pe venit pentru toţi cercetătorii înseamnă un plus. Totodată, ne dorim creşterea bugetului alocat pentru fondul de burse studenţeşti, de la 83 de lei la 201 lei, per student, astfel încât bursa socială va ajunge la 600 de lei, iar cea de merit la 1.200 de lei. Pe lângă toate acestea, ne dorim să creştem numărul de locuri la şcoala postliceală, la învăţământul terţiar nonuniversitar pentru că ne dorim personal calificat care să se integreze rapid pe piaţa muncii. Evident că acest lucru poate fi realizat doar însoţit de nişte măsuri de relaxare fiscală pentru agenţii economici care îşi doresc să înfiinţeze şcoală profesională în sistem dual. Lucrul acesta l-am mai spus, recent, şi am văzut că a fost preluat cu mult succes şi de competitorii noştri liberali.
Având în vedere şi rezultatul înregistrat la alegerile locale, dar şi feedback-ul primit de la oameni, în această campanie, care este scorul pe care credeţi că-l va obţine PSD Olt, în urma alegerilor din 11 decembrie? Pot social-democraţii să impună mai mult de doi senatori şi patru deputaţi?
Nu aş vrea să mă antepronunţ, referitor la rezultatul alegerilor, însă sunt convinsă că va depăşi toate aşteptările. Vom afla în câteva zile care va fi opţiunea oltenilor. Fiecare dintre noi, care reprezentăm echipa Partidului Social Democrat de la Olt, avem un grup de susţinători. Eu sunt susţinută de familia mea, în primul rând, şi aş fi onorată să fiu susţinută şi de marea familie a educaţiei, a şcolii din judeţul Olt. Le spuneam colegilor mei că eu consider că cea mai bună campanie pe care PSD o face este reprezentată de faptele noastre. Nu trebuie să avem foarte multe declaraţii politice, pentru că suntem recomandaţi de certitudinile şi de faptele pe care le avem în spate. Acesta este cel mai important lucru şi cetăţenii trebuie să ştie că nu vindem vorbe, că avem un program de guvernare foarte bine susţinut.
Cum aţi sărbătorit 1 Decembrie? Ca român, vi se pare îndreptăţită atitudinea preşedintelui Iohannis de a nu-i invita la manifestările de Ziua Naţională pe liderii principalelor partide de opoziţie?
Preşedintele Iohannis ar fi trebuit să se comporte ca un român adevărat. 1 Decembrie este o zi specială pentru noi toţi, este Ziua Naţională a României, iar faptul că am fost alături de oameni, cu toţii, şi nu la tribuna oficială, a însemnat pentru noi, reprezentanţii PSD, un mare câştig. Locul nostru este întotdeauna alături de oameni şi împreună cu ei.
Credeţi că vor sancţiona românii, la urne, implicarea preşedintelui în campania electorală pentru PNL?
Cu siguranţă că da. Nu mă îndoiesc de acest lucru. Românii, fără să declare foarte multe, ştiu să separe binele de rău şi, de data aceasta, cu siguranţă că s-au convins despre ce este bine şi ce este rău pentru România.
Cum aţi simţit, din interiorul sistemului de învăţământ, guvernarea tehnocrată?
Foarte greu. A fost cel mai greu an din viaţa mea, de până acum, indiferent de ce poziţie am ocupat, fie că am fost profesor la catedră, inspector, inspector general adjunct sau inspector şcolar general. Niciunul din anii pe care i-am trăit, până la momentul guvernării tehnocrate nu a fost la fel de greu ca acesta. A existat permanent presiunea, suspiciunea că am putea să facem ceva rău în sistem, noi, generalii şi generalii adjuncţi propuşi de PSD. Întotdeauna noi eram priviţi cu reticenţă, orice am fi făcut, oricât de bine, de frumos, de în sprijinul oamenilor. Nu mai spun de controale, de petiţii la care trebuie să răspundem în procedură de urgenţă, de schimbări care nu au fost duse până la capăt. O tensiune atât de mare nu am resimţit-o nici eu şi nici colegii mei, niciodată până acum.
Putem spune că am asistat la o politizare a sistemului de învăţământ, în timpul acestei guvernări, chiar aici la Olt?
Evident că este o dovadă de ipocrizie a guvernului. Nu poţi să spui că depolitizezi sistemul, iar numirile pe care tu le faci pe locurile rămase libere să fie cu oameni foarte vizibili în spaţiul politici. Dacă erau doar specialişti şi avem mulţi specialişti, înţelegeam.