Fertilitatea: vârstă ideală, mituri şi trucuri pentru conceperea unui copil

Am văzut în filme şi probabil în viaţa reală, cupluri stabilind un program strict pentru sex în funcţie de ciclurile de ovulaţie, care evită anumite tipuri de activităţi şi care chiar consumă alimente specifice - toate în efortul de a concepe - dar care ar fi ultimul cuvânt în materie de îmbunătăţire naturală a fertilităţii?

Am descoperit un document recent publicat de experţii în fertilitate americani, menit să facă lumina asupra a ceea ce este important şi ce nu este în succesul conceperii unui copil.

 
Fertilitatea şi vârstă - cât de târziu e prea târziu?
 
Probabilitatea pentru femei de a concepe în jurul vârstei de 20 de ani este stabilă de la un ciclu la altul, cu şanse înjumătăţite pentru cele care se află în pragul celor 30 de ani. Deşi şansele sunt chiar mai puţin probabile la cele de 40, este încă posibil că acestea să conceapă natural. Bărbaţii nu sunt condiţionaţi de timp. Deşi eficacitatea materialului seminal scade uşor după vârstă de 35 de ani, vorbim de scăderea fertilităţii lor în jurul vârstei de 50 de ani. 
 
Ce este infertilitatea?
 
Infertilitatea poate fi definită ca eşecul de a realiza o sarcină de succes după 12 sau mai multe luni de sex regulat, neprotejat, la femeile mai tinere de 35 de ani. Pentru femeile care sunt trecute de această vârstă, evaluarea şi tratamentul sunt justificate după şase luni. În ambele cazuri, partenerii trebuie evaluaţi de asemenea.
 
Când să se facă sex 
 
Nimeni nu vă poate spune cât de des trebuie să aveţi raporturi sexuale în încercarea de a concepe, dar există câţiva factori de luat în consideraţie. În popor, se crede că abstinenţă creşte densitatea materialului seminal, dar studiile au arătat că abţinerea timp de cinci zile sau mai mult poate provoca doar deteriorarea acestuia. Un studiu pe aproape 10.000 de exemplare de material seminal a arătat că, la bărbaţii cu material seminal normal de calitate, densitatea spermei a rămas normală, chiar dacă au ejaculat zilnic. Unele cupluri fac sex în fiecare zi atunci când încearcă să conceapă şi, deşi acest lucru poate fi avantajos, poate fi prea stresant. Un studiu pe 221 de cupluri fertile a arătat o rată de succes de 37% după actul sexual zilnic, 33% în zile alternative şi 15% la cele care au întreţinut raporturi doar o dată pe săptămâna.
 
Ce este „fereastra fertilă”?
 
Aceasta este intervalul de trei zile care se încheie în ziua de ovulaţiei şi, aşa cum sugerează teoria, este momentul în care femeile sunt cel mai fertile. Ovulaţia are loc, de obicei, cu aproximativ 14 zile înainte de menstruaţie la femeile care au cicluri menstruale regulate. Studiile au arătat că pentru femeile cu cicluri menstruale regulate, probabilitatea de concepţie cu un singur act sexual este cea mai mare în această perioada şi, deşi perioada fertilă a ferestrei nu se modifică odată cu vârstă, rata de succes descreşte.
 
Ovulaţia - sincronizarea contează?
 
Sincronizarea la ovulaţie este o metodă populară folosită pentru a creşte fertilitatea, în ciuda lipsei sale de precizie. Chiar şi femeile cu cicluri regulate vor descoperi că momentul de vârf al fertilităţii este greu de determinat. Dacă vă monitorizaţi ciclul şi urmăriţi modificările mucusului cervical, libido sau a stării de spirit, este posibil să determinaţi acest moment în proporţie de doar 50%. Există mai multe dispozitive de sincronizare care pot fi folosite pentru a ajută cuplurile în a detecta momentul cel mai fertil, cu toate că studiile au arătat că pot apărea teste fals pozitive în proporţie de 6%. Acestea fiind spuse, este recomandat să creştem frecvenţa actelor sexuale în timpul perioadei de vârf folosind tehnici de sincronizare a ovulaţiei.
 
Mituri despre sex 
 
Poziţia - În timp ce mulţi oameni cred că fertilitatea poate fi îmbunătăţită de anumite poziţii, nu există absolut nicio dovadă care să susţină acest lucru. Sperma se găseşte de obicei în canalul cervical şi se produce indiferent de poziţia folosită. 
 
Orgasmul şi transportul materialului seminal - S-a sugerat că orgasmul feminin ar putea înlesni transportul spermei, deşi în cele din urmă, între fertilitate şi orgasm nu există nicio legătură. 
 
Lubrifianţii - Pe baza efectelor negative care le au aceştia asupra spermei, s-a sugerat că lubrifianţii pot duce la scăderea fertilităţii. Cei disponibili în comerţ, pe bază de apă, inhibă motilitatea spermatozoizilor in vitro cu până la 100%; KY Jelly, cei pe baza de ulei de măsline şi salivă, chiar diluate la concentraţii mici de 6,25%, afectează negativ motilitatea spermatozoizilor şi viteza acestora. Interesant, lubrifianţii pe baza de ulei de canola sau ulei mineral nu prezintă efecte negative şi sunt, probabil, mai siguri de utilizat în perioadele de concepere. 
 
Stilul de viaţă: factori care trebuie luaţi în considerare

Dietă: Femeile care sunt fie foarte slabe, fie obeze ar putea avea o fertilitate scăzută, dar există puţine dovezi care să dovedească că o dietă vegetariană sau nu, poate influenţă acest lucru. Ceea ce contează, când discutăm despre dietă, este nivelul crescut de mercur din sânge datorat unui consum exagerat de fructe de mare care poate duce la infertilitate. 
 
Fumatul: Efectele negative ale acestui obicei sunt semnificative şi acest lucru este demonstrat de un studiu care a comparat 10.928 femei fumătoare cu 19.128 femei nefumătoare şi care a constatat că fumătoarele sunt supuse unui risc crescut de infertilitate. Deşi fumatul scade semnificativ densitatea spermei la bărbaţi, nu există date concludente care să definească măsură în care acesta afectează fertilitatea masculină.

Alcoolul: Nu există studii concludente care să specifice exact efectul consumului de alcool asupra fertilităţii feminine, iar studiile efectuate în întreagă lume au avut rezultate diferite. În general, un nivel ridicat de alcool este descurajant atunci când femeile încearcă să rămână însărcinate, dar nu e nimic rău în a savura o băutură cu moderaţie. În timpul sarcinii, alcoolul trebuie evitat deoarece efectele negative ale acestuia asupra fătului sunt bine cunoscute, iar un nivel de alcool care să nu prezinte un pericol pentru viitorul copil nu a fost încă stabilit.
 
Cafeina: Consumul de până la cinci ceşti de cafea cu cafeină pe zi ar putea fi legat de o scădere a fertilităţii, deşi nu există dovezi concludente. Consumul a două - trei căni pe zi în timpul sarcinii ar putea creşte riscul de avort spontan, deşi nu există dovezi care să sugereze că există un risc de malformaţii congenitale legat de acest aspect al dietei. Într-un test în care 1207 femei gravide beau trei ceşti de cafea cu cafeină şi decofeinizată pe zi, nu s-au observat diferenţe la sugari de la gestaţie la naştere, ceea ce înseamnă că un consum moderat de cofeină nu afectează rezultatele sarcinii.
Sursa: www.desprecopii.com