Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat că 41 de proiecte au fost declarat eligibile pentru finanţare prin programul Investalim. Valoarea totală a acestor investiții este de 4,5 miliarde lei, din care ajutorul de stat este de aproximativ 2,7 miliarde lei
Barbu a detaliat că este vorba despre proiecte în domeniul procesării cărnii, panificaţie sau procesarea fructelor şi legumelor.
„Pornim Investalim! c se vor construi în România. Cel mai mare program guvernamental din domeniul procesării, din ultimii 30 de ani începe, după ce 41 de proiecte au fost declarate eligibile. Valoarea totală a acestor investiții este de 4,5 miliarde lei, din care ajutorul de stat este de aproximativ 2,7 miliarde lei”, a declarat Florin Barbu.
„Prin acest program ambițios vom produce în România alimente din materia primă de la fermierii noștri! Susținem agricultura și procesarea, creăm noi locuri de muncă și punem pe masa românilor produse românești gustoase, la prețuri corecte!”, a adăugat ministrul.
Despre Investalim
Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM se implementează în perioada 2023 – 2026 prin Schema de ajutor de stat INVESTALIM.
Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi întreprinderile nou-înființate sau întreprinderile în activitate, atât IMM, cât și întreprinderi mari, înființate conform Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori cuprinse între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim total de 57.750.000 de euro.
Activitățile eligibile pentru care se acordă finanțare prin intermediul schemei de ajutor de stat INVESTALIM sunt: prelucrarea și conservarea cărnii, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre, fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre), prelucrarea şi conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor, prelucrarea şi conservarea cartofilor, fabricarea sucurilor de fructe și legume, prelucrarea și conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, precum și fabricarea zahărului.