Fonduri epuizate rapid în programul Casa Verde Fotovoltaice pentru Sud-Vest Oltenia: 199,2 milioane de lei în 1 minut și 20 de secunde

Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru regiunea Sud-Vest Oltenia a epuizat fondurile de 199,2 milioane de lei în 1 minut și 20 de secunde, fiind înscrise 6.640 de dosare.

Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoanele fizice a continuat luni cu regiunea Sud-Vest Oltenia, mai exact județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. Fondurile s-au terminat după 1 minut și 20 de secunde.

Locuitorii din această regiune au avut la dispoziție 199,2 milioane de lei și s-au înscris 6.640 de dosare.

Aceasta după ce, vineri, bugetul pentru sesiunea București-Ilfov a fost epuizat într-un minut și 5 secunde.

În celelalte cinci sesiuni din acest an, înscrierile s-au încheiat în circa 2 minute.

Urmează ca marți, 8 octombrie, să se înscrie locuitorii din regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş), aceasta fiind și ultima sesiune pentru persoane fizice.

Bugetul total al schemei în acest an este de 2 miliarde de lei, iar fiecare beneficiar primește 30.000 de lei de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare.

Acuzaţii de fraudă

Asociația Prosumatorilor din România suspectează o posibilă fraudă în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice din regiunea București-Ilfov, după ce bugetul a fost epuizat în doar 1 minut și 5 secunde, și propune o distribuire aleatorie a fondurilor pentru a elimina inechitățile.

„Înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona București – Ilfov au coborât ștacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situație.

În ultimele două săptămâni, paginile de social media ale prosumatorilor au fost inundate de oferte de „ajutor” contra cost, pornind de la câteva sute de lei și ajungând la peste o mie de lei, prin introducere directă sau folosind extensii de browser – programe dedicate pentru înscrierea super rapidă”, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România.

Asociația susține că înscrierea într-un minut nu pare exagerată, însă suspiciunea vine din faptul că o persoană care s-a înscris în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat.