Casa Ion Hagiescu-Mirişte, clădire monument istoric din Caracal, a fost readusă la viaţă printr-un proiect finanţat cu fonduri europene, accesat de municipalitate.
Istoricul oltean Aurelia Grosu a postat recent, pe pagina sa de Facebook, mai multe fotografii cu imobilul din Caracal, după restaurarea exterioară.
Proiectul are o valoare totală de 6.001.186,77 lei, din care 5.868.705,02 lei reprezintă finanțare nerambursabilă
Cumpărată în paragină şi transformată prin grija magistratului Ion Hagiescu-Mirişte în una din cele mai frumoase clădiri din Caracal, casa aşteapta un salvator, care să o readucă la viaţă. După ce a fost folosită timp de câţiva ani, bijuteria arhitecturală a fost abandonată de fostele administraţii.
Ion Hagiescu-Mirişte a studiat dreptul la Bucureşti şi la Paris, profesând apoi în capitala României şi în Buzău, iar mai târziu, în 1895, s-a stabilit în Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi. A fost prim-preşedinte al Tribunalului Romanaţi până în 1914, când a fost numit consilier la Curtea de Apel din Constanţa.
Pasionat de turism şi de artă, Ion Hagiescu-Mirişte a colindat nu numai România, ci şi Europa în lung şi-n lat, culegând din fiecare zonă diverse piese extrem de valoroase, pe care le-a adus la Caracal.
Impresionat de muzeele vizitate în calătoriile sale prin Europa, a cumpărat în anul 1900 de la Teodor Cazan o casă ruinată, pe care a amenajat-o după gustul său, dorind să o transforme într-un muzeu. Deoarece colecţionase foarte multe obiecte, dorea să înfiinţeze acest muzeu şi să-l doneze după moartea sa Prefecturii judeţului Romanaţi.
„Testamentul scris în anul 1904, preciza ca după moartea sa (petrecută în 1922) , Catina (soția) să doneze Prefecturii Romanati casa și obiectele de artă expuse în ceea ce am putea numi primul muzeu privat din Caracal. Casa a primit diferite funcțiuni de-a lungul timpului, fiind lăsată multă vreme in părăsire și degradare. Colecțiile de artă au fost valorificate de urmași. Câteva tablouri semnate de mari pictori au ajuns în patrimoniul Muzeului Romanațiului Caracal. Organizarea Muzeului de Etnografie Romanati în casa donată de Ion Hagiescu Miriște cinstește memoria unui mare iubitor de frumos, de oameni, de istoria locului în care a trăit”, spune Aurelia Grosu.
sursa foto: Facebook/Aurelia Grosu