Timp de trei săptămâni, iubitorii de artă sunt aşteptaţi la Galeria „Artis” să viziteze şi, de ce nu, să achiziţioneze lucrări de pictură ale unor artişti ai penelului consacraţi, la preţuri cuprinse între 600 şi 1.000 de lei, fondurile strânse urmând să fie folosite pentru organizarea unei noi ediţii ale taberei de creaţie.
Cele 40 de lucrări aparţin maeştrilor Nicolae Truţă, Traian Zorzoliu, Marin Mihai Cârstea, Marcel Voinea, Iulian Segărceanu, Paul Tudor-Balş, Mircea Cartog, Eusebiu Josan, Lucian Liciu, Georgiana Manea Josan, Florica Robert, George Voica, Cristina Botez, Dan Dimulescu, Andreea Dosinescu, Gheorghe Diaconu, Lucian Prună, Maria Luminiţa Tecu şi Maria Mirabela Voic.
„Suntem la cea de-a XIV-a ediţie a taberelor şi expoziţiilor organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural (CJPCPCT), cu sprijinul Consiliului Judeţean, căruia îi mulţumim pe această cale care ne pune la dispoziţie banii necesari organizării celor două tabere de creaţie pe care noi le facem. De-a lungul timpului, s-au perindat foarte mulţi artişti plastici în aceste tabere. În urma acestor tabere au rezultat nişte lucrări deosebit de frumoase. Anul acesta, eu zic că este una din cele mai frumoase expoziţii pe care le-am organizat noi de-a lungul timpului în cele 14 ediţii. Îmi doresc ca această tabără să continue şi în viitor, cel puţin cu aceiaşi artişti de valoare. O să încercăm să le mai aducem şi alţi artişti, să împrospătăm sângele din această expoziţie şi să aibă aceeaşi valoare artistică”, a precizat Florian Dumitrescu, directorul CJPCPCT Olt.
Rodul muncii celor 40 de artişti este reliefat acum şi într-un album intitulat Tabăra de Creaţie Plastică „Nicolae Truţă” realizat recent de către artistul plastic Cristina Botez care a fost lansat în cadrul „Salonului de primăvară al artiştilor plastici olteni”.
„O tabără de creaţie este întotdeauna un prilej extraordinar de bucurie pentru că ne descoperim, ne redescoperim, ne inventăm, ne reinventăm şi din toate aceste momente unice rezultă ceea ce dumneavoastră puteţi vedea. În mod deosebit, această a XVI- a ediţie a salonului de primăvară reuneşte lucrările celor două tabere din 2015 şi 2016 de la Sfântu Gheorghe, şi, în plus, ele sunt cuprinse şi în albumul care se lansează cu această ocazie. În album se regăsesc aceste lucrări care se află pe simeze împreună cu datele biografie ale artiştilor care le-au realizat şi sperăm că veţi aprecia calitatea tipografică a acestui album”, a spus Cristina Botez.
Unul dintre pictorii consecvenţi ai acestor tabere de creaţie este Paul Tudor Balş, care consideră că expoziţia aflată pe simezele Galeriei „Artis” are o înaltă ţinută artistică.
„Cred că aceste tabere pot fi numite tabere ale prieteniei pentru că au reunit de-a lungul timpului artişti din mai multe judeţe, cu personalităţi diferite. Fiecare tablou din această expoziţie nu are altceva decât să ne arate personalitatea fiecărui artist. Consider că este o expoziţie foarte bună, cu un înalt nivel artistic”, a spus Paul Tudor Balş.
Expoziţia de pictură „Salonul de primăvară al artiştilor plastici olteni”, ediţia a XIV-a, a fost organizată de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural (CJCPCTC) Olt, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Olt.
Despre această expoziţie directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică, a declarat: „Nu îmi vine să cred că timpul a trecut şi am ajuns la cea de-a XIV-a ediţie a Taberei «Nicolae Truţă» şi nu pot să nu mă gândesc la Nicolae Truţă, cel care a plecat cândva la drum cu acest proiect cultural pe care l-au preluat alţi colegi de-ai noştri, cel care s-ar fi bucurat să fie acum printre noi. Este prezent prin lucrările sale, ca un fel de mesager, de dincolo de timp, şi cred că Slatina, din punctul acesta de vedre, i-a rămas cumva datoare. Avem o tabără care-i poartă numele, avem un album de picturi care-i poartă numele, însă nu avem o instituţie care să-i poate numele, nu avem o stradă care să-i poarte numele. El face parte din acea confrerie intelectuală care a ars ca o lumânare pentru ce înseamnă elita Slatinei şi merită cu prisosinţă toate aceste demersuri intelectuale. Cei 20 de artişti care sunt prezenţi pe simezele Galeriei nu sunt altceva decât mateloţi pe o corabie a vieţii, care se străduiesc să demonstreze că Slatina are vocaţie culturală, că Slatina are orgoliu şi nerv cultural”.
Expoziţia „Salonul de primăvară al artiştilor plastici olteni” va fi una itinerantă, de la Slatina lucrările artiştilor plastici poposind la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din Craiova.