Gigel Știrbu susţine că Nicolae Ciucă nu a plagiat şi invocă schimbarea criteriilor de evaluare a lucrărilor academice de-a lungul timpului (VIDEO)

Fostul ministru al Culturii, deputatul Gigel Știrbu, îi ia apărarea şefului său Nicolae Ciucă şi susține că acuzațiile de plagiat la adresa sa sunt nefondate, invocând schimbările de criterii academice de-a lungul timpului. El susţine şi că „Justiţia a decis că Nicolae Ciucă nu a plagiat”, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat o decizie anterioară care îl exonera pe Ciucă, considerând-o nelegală.


Declaraţii halucinante ale preşedintele PNL Olt Gigel Ştirbu, în cadrul conferinţei de presă desfăşurate, vineri, la sediul partidului. Parlamentarul susține că justiția a stabilit în cazul tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă, că acesta nu a plagiat.

El mai opinează că suspiciunile trebuie înțelese în contextul schimbării criteriilor de evaluare a lucrărilor academice de-a lungul timpului, iar acuzațiile de plagiat nu ar trebui aplicate retroactiv, având în vedere standardele diferite care erau în vigoare în perioadele respective.

„Justiţia a decis că Nicolae Ciucă nu a plagiat. Acuma, dumneavoastră cei care aveți câteva cunoştinţe despre mecanismul acesta al studiilor postuniversitare, ştiţi destul de bine că din '94, dacă îmi aduc eu bine aminte, până astăzi, criteriile s-au schimbat de nenumărate ori. Dacă un om şi-a susţinut teza de doctorat acum 20 de ani, pe baza unor criterii, şi a trecut prin toate filtrele necesare, peste alţi 10 ani, schimbându-se criteriile, s-ar putea să nu mai cadă pe cheie. Şi în acel moment apar tot felul de oameni care îl acuză pe acel personaj, pe acea persoană, de plagiat”, a afirmat fostul ministrul al Culturii.

Mai mult, Ştirbu le ia apărarea şi altor lider politici despre care s-a demonstrat, de-a lungul timpului, că au plagiat în tezele lor de doctorat.

„După cum ştiţi, au fost nenumăraţi lideri politici care au fost acuzaţi de acest subiect, inclusiv Victor Ponta, nu mai dau nume. Foarte mulţi! Fiecare dintre aceşti oameni au susţinut teza de doctorat, în diverse perioade, când erau în vigoare niște criterii, pe care Ministerul Educației, totate entitățile respective le-au promovat. Dacă un om, acum 20 de ani, a susţinut o teză de doctorat care, pe baza actualelor criterii, făcute acum patru ani, cinci ani - nu mai ţin minte - ridică o astfel de bănuială. Ce vină au oamenii? 

Dacă dumneavoastră, astăzi, treceți pe o trecere de pietoni care mâine e desfiinţată...”, a mai declarat Gigel Știrbu.



Ar fi de menţionat că şi Gigel Ştirbu ar fi plagiat în teza sa de doctorat.

Doar că, în realitatea, lucrurile nu stau așa cum spune fostul ministru al Culturii. În martie 2022, o judecătoare de la Curtea de Apel București a suspendat efectele înregistrării unor sesizări de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă invocând, în motivare, că România are nevoie de stabilitate, iar chestiunea plagiatului lui Ciucă ar putea servi intereselor adversarilor politici ai acestuia.

În luna iunie 2022, un complet al Curții de Apel București a anulat toate sesizările depuse, la începutul anului, în atenția CNATDCU privind plagiatul lui Ciucă. Judecătorul Marius Iosif, cel care a luat decizia anulării sesizărilor, a fost numit, în 2007, de către ministrul liberal de atunci al Justiției, într-o funcție în minister și, ulterior, în cea de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Decizia prin care, în iunie 2022, judecătorul Marius Iosif de la Curtea de Apel București a anulat sesizările mai multor persoane care cereau analiza suspiciunilor de plagiat din doctoratul liderului PNL Nicolae Ciucă a fost ”o hotărâre nelegală, cu încălcarea normelor de drept material.”

Această apreciere aparține unui complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție care, pe 31 octombrie 2023, a întors definitiv decizia lui Iosif.

Recent, în cadrul unui interviu pentru G4Media.ro, Nicolae Ciucă dintre cărțile din care ar fi plagiat în teza sa de doctorat precum și pasajele copiate cuvânt cu cuvânt, inclusiv cu note de subsol. Ciucă a declarat inițial că „nu a plagiat”, însă confruntat cu paginile copiate a spus că „nu are nici o problemă să recunoască” dacă a făcut erori sau să renunțe la titlul de doctor, dar susține în continuare că teza de doctorat „este munca lui”.

Nicolae Ciucă a mai declarat, în interviul G4media.ro, că nu a intervenit în justiție pentru a bloca sesizările de plagiat. 

”Nu am nici cea mai mică implicare, nu am nici cea mai mică idee”, a declarat el.