Guvern: Slatina riscă returnarea fondurilor europene, dacă se retrage din Compania de Apă Olt, iar România infringement-ul (DOCUMENT)

Ministerul Investiţiilor Proiectelor Europene (MIPE) spune într-un document oficial adresat Primăriei Slatina, Consiliului Judeţean Olt, celorlalte primării de municipii şi oraşe din judeţ, dar şi Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă Olt, că dacă Slatina se retrage din CAO riscă dea înapoi toate investiţiile pe fonduri europene făcute în oraş, dar şi declanşarea procedurii de infringement asupra ţării noastre.


Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a dezvăluit joi într-o conferinţă de presă că noua administraţie liberală a Slatinei a cerut, în urmă cu aproximativ o lună, ieşirea din Compania de Apă Olt (CAO). 

„Nu mai târziu de o lună-o lună şi jumătate, primarul ales, la vremea respectivă, a făcut hârtie scrisă ca municipiul Slatina să iasă din Compania de Apă Olt. Demers care s-a lovit de un răspuns categoric al Ministerului Fondurilor Europene, care spunea clar că este un demers ilegal şi cu consecinţe financiare deosebit de grave pentru CAO şi pentru municipiul Slatina”, a explicat Marius Oprescu.

El a făcut public răspunsul venit de la Ministerul Investiţiilor Proiectelor Europene (MIPE), care arată fără echivoc urmările dezastruoase pentru municipiu pe care acest lucru l-ar avea. Mai mult, şi România ar avea de suferit, în calitatea ţară membră a UE, existând riscul declanşării procedurii de de infringement asupra ţării noastre.

Procedura de infringement este procedura privind sancționarea unui stat pentru neîndeplinirea unei obligații ce îi revine în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

„În baza solicitării Primăriei Slatina și a domnului primar, am primit un răspuns care a fost trimis președintelui Consiliului de Administrație al companiei, președintelui Consiliului Județean, primarului interimar de la acea vreme al municipiului Slatina, primarului municipiului Caracal, primarului orașului Drăgănești, primar oraș Scornicești, primar oraș Piatra-Olt, primar oraș Potcoava și doamnei director al organismului intermediar de la Craiova, care ține de Ministerul Fondurilor Europene. Și acest răspuns are una, două, trei, patru, cinci pagini. Într-o sinteză, că n-are rost să citim cinci pagini, vă spun doar următorul lucru, dacă îmi dați voie, ca să nu greșesc. Asta mi s-a părut esențial și vreau să vă cites, vă pun la dispoziție la final, dacă vreți, întregul document:

  • Mai mult, potrivit art. 9 alin. (2) din Condiții generale al contractului de finanţare în cauză, acest contract de finanțare, precum şi toate drepturile şi obligațiile decurgând din implementarea acestuia, nu pot face obiectul cesiunii totale sau parţiale, novației, subrogației sau al oricărui alt mecanism de transmisiune şi/sau transformare a obligațiilor şi drepturilor, prin urmare AM nu şi exprima acordul pentru divizarea societății Compania de Apă Olt SA deoarece investiția finanțată prin fonduri europene nerambursabile ale POIM- etapa 1, respectiv ale PDD- etapa a II-a, nu va fi finalizată, în consecinţă nu vor fi atinse ţintele de conformare în domeniile apă apă uzată impuse de Comisia Europeană, va fi declanşată procedura de infrigement pe aceste sectoare, vor fi impuse penalităţi statului român şi, ceea ce vă priveşte în mod direct, sumele rambursate SC Compania de Apă Olt SA vor fi restituite în totalitate”, a declarat Marius Oprescu.