Haosul din educaţie şi sănătate a băgat patru copii de la Găneasa în spital

Patru copii cu vârste între trei şi cinci ani s-au îmbolnăvit din cauza condiţiilor precare de la Grădiniţa cu Program Normal din satul Oltişoru, comuna Găneasa.

Responsabilii Compartimentului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile - DSP Olt au fost alertaţi luni seara de medici din cadrul secţiilor de Boli Infecţioase şi Pediatrie – Spitalul Judeţean Slatina, imediat după internarea celor patru copii. Toţi aveau dureri de burtă, cu vărsături şi diaree. Pentru că doi aveau şi febră şi greţuri, au necesitat internarea la Infecţioase. Ancheta demarată de cei de la DSP a scos la iveală lucruri înfiorătoare.

Ministerul Sănătăţii a dat liber la mizerie

Grădiniţa din satul Oltişoru nu este autorizată din punct de vedere sanitar, iar condiţiile în care se desfăşoară procesul educativ este impropriu din toate punctele de vedere. Mobilierul este foarte vechi, clădirea se află într-o stare avansată de degradare, gardul este pe jumătate la pământ, nu există sursă de apă potabilă, veceul este un decor mizerabil fără uşă, curtea – un spaţiu generos care ar putea fi locul ideal de joacă pentru copilaşi – este năpădită de iarbă şi bălării.

 

„Este un cumul de factori de condiţii repetate şi cronice de încălcare a condiţiilor de igienă. Nu se face curăţenie, sau se face de o manieră neortodoxă pe care nu vreau s-o comentez, pentru că aici este o discuţie pe care noi trebuie s-o avem cu primăria. În momentul în care noi am fost acolo (marţi – n.red.), curăţenia era asigurată de o persoană care de două luni este plecată din ţară. Am întrebat cine substituie această persoană şi ni s-a răspuns că ba soacra, ba copila care este elevă şi vine dimineaţa şi face curat. Oricum, starea de sanitaţie de acolo demonstra că nu se mai dăduse cu mătura şi nu se mai ştersese praful de cel puţin trei, patru zile. Copiii vin cu apă de băut de acasă, în sticluţe. Pentru apa care asigură igiena am găsit un lavoar de aproximativ zece litri, din tablă, ruginit, neigienizat, cu mătasea broaştei prin el şi o bucăţică de săpun, fără prosoape de hârtie, fără şerveţele. Nu ştiu unde se spală pe mâini şi dacă se spală. Iarba din curte este cât copiii de înaltă. Problema este unde merg copiii la toaletă. Acel veceu este o umbră a ceea ce s-ar dori un grup tip latrină, în condiţiile în care există o fosă betonată cu două orificii, dar în care am găsit aruncate alte resturi, nu cele tipic umane necesităţilor fiziologice, plus că iarba fiind de o jumătate de metru, nici măcar o cărăruie nu era, este o dovadă că acei copii nu abordau acea toaletă, fie el şi neamenajat. Presupunem că îşi fac nevoile pe la colţul unităţii. Un alt aspect necorespunzător îl reprezintă condiţiile de păstrare şi distribuire a laptelui şi cornului pe programul guvernamental. Noi nu punem sub semnul îndoielii calitatea produselor. S-au prelevat probe şi laboratorul se va pronunţa peste câteva zile. Noi ne autosesizăm pentru că acel lapte nu este ţinut în spaţiu frigorific. Este o situaţie gravă. Din punctul nostru de vedere, responsabilitatea numărul unu este a primăriei. Noi ar trebui să închidem o unitate care din punctul nostru de vedere nu este deschisă, deşi funcţionează”, ne-a declarat medicul Marinela Madan, din cadrul DSP Olt.


Pe hârtie, grădiniţa din Oltişoru figurează cu zece copii, numărul minim pentru crearea unui post de educatoare. Ancheta celor de la DSP a scos însă la iveală faptul că în ultimele şase luni frecvenţa a fost de cinci copii, dintre care patru s-au îmbolnăvit luni. De-a lungul timpului au mai existat şi alte tipuri de îmbolnăviri.
Nici celelalte trei grădiniţe din Găneasa nu au autorizaţie sanitară, ca multe alte unităţi de învăţământ din judeţul unei Românii în care guvernanţii actuali se preocupă mai degrabă de construirea unor obiective, în mediul rural, care nu-şi ating alt scop decât să umfle buzunarele clientelei politice.
Marinela Madan spune că responsabilii din sănătate au mâinile legate printr-un act normativ aberant emis de Ministerul Sănătăţii în urmă cu un an şi jumătate.

 

„Din nefericire, printr-un act normativ al Ministerului Sănătăţii din 2009 trebuie să recunoaştem că noi nu mai avem control pe acest tip de unităţi, în condiţiile în care ele fac parte din categoria unităţilor care se autorizează pe declaraţie pe proprie răspundere. Biroul nostru îşi face datoria. Nu are nimeni calitatea, din înscrisuri, să spună că obiectivul corespunde sau nu corespunde, în condiţiile în care de regulă oamenii scriu numai de bine. Şi atunci, noi dăm drumul la hârtii. Numai că prin această iniţiativă a ministerului eu cred că sănătăţii i s-au adus numai deservicii. Practic, ne scoate din sistemul de supraveghere a sănătăţii. Avem rol decorativ. Avem un corp de control, a cărui menire ar fi să verifice conformitatea declaraţiilor care stau la baza obţinerii autorizaţiei şi lucrurile ar fi măcar pe jumătate rezolvate. Numai că, eu în continuare îmi menţin neîncrederea în acest sistem de abordare, pentru că o mână de 12 inspectori sanitari nu pot rezolva toate problemele. Noi am sesizat în 2009 care poate fi impactul acestui act normativ, dar n-am primit niciun răspuns. Probabil că nici nu vom primi. Suntem o ţară europeană, se presupune că ştim ce avem de făcut fiecare”, ne-a declarat Marinela Madan.

 

Din fericire, starea de sănătate a copiilor internaţi are o evoluţie favorabilă.

Vinovaţi: toţi şi nimeni!

Deşi responsabilul DSP Olt spune că a dat dispoziţie ca unitatea de la Oltişoru să fie închisă până la remedierea deficienţelor, ieri (miercuri), la grădiniţă se afla educatoarea Nicoleta Lazăr şi singurul copil sănătos. Pe o măsuţă de aici se afla o cutie de carton cu zece porţii de lapte şi corn, pe care educatoarea ne-a declarat că le-a scos mai devreme din frigider pentru a le da mamei venite să-şi ia copilul. Este vorba despre aceeaşi mamă care luni a adus la grădinţă un chec preparat de ea, din care copiii au mâncat. În afară de chec, cornuri şi lapte, produsele consumate de copii şi care ar fi putut produce îmbolnăvire sunt: carne de pui pregătită la cuptor duminică de către educatoare, ciocolată şi brioşe preambalate, cumpărate de la magazine. Marţi, în ziua când cei de la DSP au fost în control, educatoarea nici măcar nu era la grădiniţă. Marinela Madan ne-a declarat că cei de la şcoală i-au spus că „fata se mărită, e plecată să-şi depună actele de căsătorie”. În vizita noastră de ieri am descoperit un alt lucru care dovedeşte inconştienţa educatoarei. Frigiderul ruginit fusese racordat la prelungitorul aflat în sala de activităţi printr-un cablu improvizat, fără ştecher. Oricine intra sau ieşea putea să calce pe această priză şi să moară electrocutat.
Grădiniţa din Oltişoru nu este numai sub autoritatea Primăriei Găneasa, ci şi a directorului Şcolii generale din comună, Ion Tâlvănoiu. Numit de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt în toamna trecută, directorul este total străin de ceea ce presupune managementul celor cinci unităţi de învăţământ pe care le păstoreşte. L-am găsit ieri în şcoala în care domnea haosul (copii care îi cereau în gura mare să-i învoiască de la ora de fizică pe care tocmai el o susţinea), mizerie peste tot. Şcoala în care învaţă 200 de copii nu are apă de mai bine de două săptămâni, veceurile sunt insalubre, laptele şi cornurile sunt ţinute în condiţii improprii. Tâlvănoiu spune că i-a cerut primarului Nicolae Preda bani (70 RON) pentru repararea hidroforului care se strică periodic din cauza nisipului din apă, încă de acum două săptămâni, dar că acesta l-ar fi refuzat.

 

Primarul se disculpă: „Colaborarea cu şcoala este zero. Nu mă întreabă nimeni când pune directorul. I-am dat bani întotdeauna când mi-a cerut. Abia ieri mi-a zis că n-are apă”.

 

Şefa ISJ Olt ne-a declarat că va demara o anchetă.

 

Este foarte neplăcut şi inacceptabil ca eu să aflu astfel de incidente din partea dumneavoastră şi nu din partea conducerii şcolilor şi a cadrelor didactice. Voi merge personal cu inspectorul de zonă şi cu cel de la învăţământul preşcolar pentru a vedea ceea ce se întâmplă acolo şi voi purta o discuţie şi cu domnul primar, pentru că în cât mai scurt timp lucrurile trebuie să intre în normal, iar persoanele care se fac vinovate de ceea ce se întâmplă acolo vor plăti, nu voi ierta pe nimeni pentru ceea ce se întâmplă”, ne-a declarat Mariana Gheorghe.


Sigur este că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă cei de la Inspectoratul Şcolar ar fi fost măcar o dată în acest an în control. Şefa ISJ ne-a spus că va verifica când s-a efectuat ultima vizită, de către cine, şi ce s-a constatat.