Herghelia Slatina se află la ieşirea din oraş spre Recea şi a fost înfiinţată în 1984, când depozitul de armăsari din Brebeni a fost mutat aici. Deşi reprezintă o necunoscută pentru majoritatea slătinenilor şi oltenilor, herghelia adăposteşte 203 cai, dintre care 97 fac parte din patrimoniul genetic al României. „Herghelia Slatina a fost înfiinţată în anul 1984. S-a format pe structura depozitului de armăsari Brebeni, depozit ce a fost mutat la noua locaţie din Slatina, locul unde se află şi la ora actuală. Din ’84 a funcţionat fără întrerupere, asta însemnând 26 de ani”, a declarat Marian Speriatu, şeful hergheliei.
În curtea de peste 10 hectare a hergheliei se regăsesc rasele de cai Shagya Arab, Furioso North – Star, Calul de sport românesc şi Semigreul românesc. De ei îngrijesc 35 de oameni, printre care şi un jocheu. El se ocupă de antrenamentul animalelor care împlinesc vârsta de trei ani. Cei mai buni cai, după perioada de dresaj, trec în Herghelia Naţională, primind şi o alocaţie de la stat. „La vârsta de trei ani şi jumătate, tineretul cabalin intră în perioada de dresaj. Aici se învaţă atât la călărie, cât şi la sărituri peste obstacole sau la tracţiune uşoară. După dresare, prin Comisia de Dresare şi Evaluare a Cailor de Rasă, la nivel de minister, se face o clasare a cailor. Cei mai buni trec în Herghelia Naţională şi acesta este şi interesul nostru pentru a primi alocaţia”, explică Speriatu.
Furajele cailor sunt produse de herghelie
Hrana celor 203 cai de la Herghelia Slatina este produsă în totalitate prin cultivarea celor peste 500 de hectare pe care centrul ecvestru le deţine. „Hrana pentru animale o producem noi sută la sută. Avem teren arabil 538 de hectare pe care cultivăm culturi de orz, ovăz, iarbă de sudan, ierburi perene şi floare soarelui pe care o valorificăm”, a precizat şeful hergheliei.
O parte dintre armăsarii hergheliei sunt destinaţi montei publice. Acest serviciu este gratis, reprezentanţii hergheliei motivând că astfel se doreşte o „ameliorare a raselor din marea creştere”. Armăsarii pentru montă pot fi solicitaţi oriunde în ţară, nu numai în judeţul Olt.
Nu mai sunt solicitări pentru filmări
Marian Speriatu povesteşte că, în trecut, caii de la Slatina şi de la Brebeni erau solicitaţi să apară în diverse filme produse în România. El spune că sunt peste 20 de ani de la ultima solicitare pentru filmare: „Nu mai sunt solicitări pentru cai care să fie luaţi pentru filmări aşa cum era odată. Nici filme româneşti nu se mai fac. Asta se întâmpla când era depozitul de armăsari de la Brebeni. Acesta a funcţionat din 1928 până în 1984, când s-a înfiinţat Herghelia Slatina. Deci din ’84 nu s-au mai luat pentru filmări, luau de la depozit, cât a fost depozitul. Acolo erau numai armăsari”.
Tot în trecut se obişnuia ca la nunţi să se închirieze o caleaşcă trasă de cai albi de la Herghelia Slatina. Şeful hergheliei spune că nu mai sunt solicitări nici pentru astfel de evenimente, decât foarte rar. „Se poate închiria contra cost şi caleaşcă cu cai pentru nunţi sau alte ocazii. Costă în jur de patru-cinci milioane. Cereri prea mari nu mai sunt în această perioadă, nici nu mai sunt nunţi acum care să se întindă pe mai multe zile aşa cum era în trecut”, a motivat Speriatu.
Cinci euro pentru o oră de călărie
Herghelia din Slatina ţine şi cursuri de călărie pentru cei interesaţi. Deşi preţurile nu sunt chiar accesibile, cinci euro pe oră pentru începători şi zece euro pentru avansaţi, Marian Speriatu spune că există solicitări. El a precizat că, în general, cei care vin să înveţe să călărească sunt tineri: „Facem şi cursuri de echitaţie. Sunt în general tineri care vin la cursuri, şi în general domnişoare. Sunt şi din Slatina, dar şi din judeţ. Costă cinci euro pe oră pentru începători şi 10 euro la avansaţi, aceştia solicită mai mult animalul şi de aceea e mai scump. Avem o pistă pe care se poate călări”.
Cai de vânzare, între 14 şi 38 de milioane
Caii care nu intră în Herghelia Naţională sunt scoşi la vânzare. Preţul lor variază în funcţie de rasă şi vârstă, cel mai scump fiind aproape 40 de milioane de lei vechi. „Avem şi cai de vânzare, 31 de capete, iar preţul oscilează în funcţie de vârstă şi de rasă, de la 14 milioane până la vreo 38-40 de milioane”, a precizat Marian Speriatu.
203 cai din patru rase
Herghelia Slatina deţine 203 cai din rasele Shagya Arab, Furioso North – Star, Calul de sport românesc şi Semigreu românesc.
„Nu mai sunt solicitări pentru cai care să fie luaţi pentru filmări aşa cum era odată. Nici filme româneşti nu se mai fac. Asta se întâmpla când era depozitul de armăsari de la Brebeni. Acesta a funcţionat din 1928 până în 1984, când s-a înfiinţat Herghelia Slatina. Deci din ’84 nu s-au mai luat pentru filmări, luau de la depozit, cât a fost depozitul. Acolo erau numai armăsari”
MARIAN SPERIATU, şef Herghelia Slatina