Iată zece sfaturi care te vor ajuta să-ţi creezi cel puţin o oază de relaxare în propria curte.
Îngrijeşte-te de aspectul porţii de la intrarea în curte - Şi asta pentru că, aşa cum ştii şi tu, prima impresie contează. Dacă ai observat că peste iarnă au apărut pete de rugină pe poarta metalică, e cazul să iei măsuri. Curăţă bine porţiunile atinse de rugină, şlefuieşte-le cu hârtie abrazivă, apoi aplică pe porţi un strat de grund urmat de cel puţin unul de vopsea. Iar pentru a înfrumuseţa şi mai mult intrarea, plantează în lateralele porţii câţiva butaşi de trandafiri căţărători. După ce vor creşte, aceştia te vor copleşi cu adevărate cascade de flori.
Alei din pavele şi dale de piatră - Oricât de frumos ar fi gazonul într-o curte, tot ai nevoie de câteva alei pentru a te deplasa dintr-un loc în altul, fără să calci pe iarbă sau pe flori şi fără să te uzi pe pantofi pe vreme ploioasă. Plasează din loc în loc, în iarba verde, dale sau lespezi din piatră, pentru a crea alei rustice. Dacă ai un teren în pantă, foloseşte aceleaşi dale de piatră pentru crearea treptelor. Iar dacă vei alătură mai multe dale mari, vei obţine şi mini platforme de odihnă, pe care poţi plasa chiar şi câte un fotoliu sau un şezlong.
Modifică relieful curţii - Cele mai frumoase şi spectaculoase terenuri sunt cele în pantă, pentru că te ajută să structurezi mai uşor curtea, prin amenajarea teraselor pe diferite nivele etc. De fapt, terenurile în pantă sunt spectaculoase în sine, chiar şi atunci când nu sunt amenajate. Iar dacă ai o curte mare şi plană şi ţi-ai dori o modificare de relief, să ştii că nu este imposibil. Nu trebuie decât să aduci una-două basculante de pământ, pe care îl poţi modela în forma dorită: fie îl laşi sub formă unui mic deal, fie îl foloseşti pentru a crea o terasă. În cel de-al doilea caz va trebui să faci o bordură din piatră, de exemplu, care va preveni „destrămarea” noii forme de relief din curtea ta.
Creează zone multifuncţionale - Sunt frumoase curţile pe care le vedem în reviste şi în filme, cu locul de grătar amenajat într-un colţ, locul de relaxare în altul, iar zona de servire a mesei este în cu totul altă parte. O asemenea amenajare presupune şi investiţii mai mari, fiecare zona trebuind să fie betonată, pavată etc. De aceea cel mai bine este să amenajezi o singură zona cu multiple funcţii. Adică să reuneşti în acelaşi perimetru şi un grătar şi un loc de luat masa, dar şi câteva şezlonguri sau fotolii pentru momentele de leneveală.
Maschează cu plante golurile de sub foişoarele şi terasele din lemn - Dacă ai în curte un foişor, o terasă sau o platforma din lemn construite la o oarecare înălţime deasupra solului, este foarte probabil să ai şi un gol inestetic dedesubtul construcţiei. Maschează-l plantând diverse flori perene şi arbuşti ornamentali de jur împrejurul structurii. Astfel, nu doar vei ascunde golul despre care vorbeam mai sus, dar te vei alege şi cu un superb decor care îţi va încânta privirea.
Amenajează-ţi un mic pârâu în propria curte - Un teren cu drenaj prost îţi poate crea probleme în amenajarea curţii. Dacă te afli în situaţia asta şi ai norocul ca pânză freatică să fie aproape de suprafaţă, transformă necazul în bucurie amenajând un pârâu. După ce vei stabili locul pentru albia micului pârâu decorativ, apucă-te de săpat (deşi, ţi-ar fi mai uşor să aduci un excavator) şi apoi întăreşte şi decorează marginile albiei cu pietre şi bolovani printre care se va scurge apa.
Perdele frumoase - remediu contra privirilor indiscrete - Ai o curte mică şi te deranjează că nu prea ai intimitate, iar vecinii pot vedea tot ce se întâmplă pe terasa casei tale? Montează pe terasă sau în foişor perdele sau draperii colorate, asigurându-ţi astfel intimitatea. Pentru un efect decorativ deosebit, confecţionează din acelaşi material huse pentru pernuţele de pe băncuţele, fotoliile sau şezlongurile de pe terasă.
Un loc intim în colţul grădinii - Chiar dacă ai deja curtea pusă la punct, nu-ţi va strica un loc intim amenajat într-unul dintre colţurile grădinii. Nu-ţi trebuie decât să găseşti decorul perfect (lângă un gard plin de trandafiri căţărători, în preajma unui pâlc de flori frumos mirositoare, la umbra unui arbust cu flori parfumate etc.), în care să aduci o măsuţă şi două scaune confortabile.
Măreşte vizual curtea cu ajutorul unei fântâni - Un truc decorativ util mai ales în cazul curţilor interioare înguste, folosit adesea de către specialiştii în peisagistică, este construcţia unui bazin cu apă sau a unei fântâni de-a latul terenului. Reflexia cerului în apa bazinului dreptunghiular sau oval va largi vizual acea zona a terenului. În jurul fântânii, care va deveni punctul de atracţie al curţii tale, poţi amplasa şezlonguri, fotolii, măsuţe şi alte piese de mobilier destinate relaxării în aer liber.
Ascunde zonele inestetice din curtea ta - Foloseşte-ţi imaginaţia şi lucrurile vechi, dar frumoase, pe care le-ai păstrat în ideea că-ţi vor fi utile într-o bună zi, pentru a distrage atenţia de la zonele inestetice ale curţii sau grădinii tale. Un set de obloane vechi din lemn poate masca cu succes o gaură din şopronul vechi din curte, pe care n-ai avut timp s-o repari. Amplasează în dreptul obloanelor o masă veche recondiţionată pe care poţi pune diverse aranjamente florale.
Sursa: www.casadex.ro