Potrivit unui comunicat de presă remis de Transgaz SA, miercuri, Ministerul Energiei a emis Decizia exhaustivă nr.1 pentru proiectul de interes comun „Dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului naţional de transport a gazului pe coridorul de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria” (BRUA).
„Decizia se referă la tronsonul de gazoduct Podişor - Horia GMS şi la trei noi staţii de comprimare (Jupa, Bibeşti şi Podişor) (etapa1), inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică, respectiv „Conductă de transport gaze naturale Podişor - Recaş în lungime de 479 km, Staţie de comprimare gaze Podişor, Staţie de comprimare gaze Bibeşti, Staţie de comprimare gaze Jupa, organizări de şantier şi Depozite de material tubular”, se arată în comunicatul Transgaz.
În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013, decizia exhaustivă reprezintă „decizia sau ansamblul deciziilor luate de o autoritate sau de autorităţi ale statelor membre, cu excepţia instanţelor judecătoreşti, care stabileşte dacă unui iniţiator de proiect i se acordă sau nu autorizarea pentru realizarea proiectului”.
Transgaz menţionează că „prin emiterea Deciziei exhaustive se costată îndeplinirea întregului proces de autorizare necesar realizării unui proiect de interes comun, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 şi a legislaţiei naţionale în vigoare”.
„Având în vedere finalizarea conformă şi completă a procesului de autorizare necesar pentru realizarea proiectului de interes comun, a procesului de consultare şi participare a publicului precum şi emiterea Deciziei exhaustive, SNTGN Transgaz SA, în calitate de iniţiator al Proiectului BRUA, a obţinut astfel dreptul de începere efectivă a lucrărilor de construire a gazoductului, care conform calendarului estimativ de dezvoltare a proiectului BRUA are ca termen de finalizare a Fazei I, sfârşitul anului 2019”, se mai arată în comunicat.
Traseul conductei urmează direcţia generală de la Sud Est spre Vest, traversând judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. De-a lungul traseului conductei se vor amplasa 38 de staţii de robinete de secţionare, din care 33 pe firul conductei şi 5 în incinta staţiilor de comprimare gaz, precum şi 18 staţii de protecţie catodică.
În judeţul Olt, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Corbu, Oporelu, Priseaca, Teslui, Strejeşti şi Grădinari şi al oraşelor Potcoava şi Scorniceşti. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, decidenţii locali vor purta discuţii pentru ca, în primă fază, locuitorii acestor opt localităţi să beneficieze de racordarea la gaze naturale, acolo unde această utilitate publică nu există. Ulterior, reţeaua ar putea să se extindă şi în localităţile învecinate.