„Cât de bine îţi cunoşti copilul?”, un program iniţiat de Asociaţia Nagual

Zeci de copii cu vârste cuprinse între trei şi doisprezece ani din judeţul Olt au posibilitatea de a beneficia lunar de evaluare psihologică în cadrul Asociaţiei Nagual.

În urmă cu câteva luni, Asociaţia Nagual a dat startul primului program din judeţul Olt care urmăreşte atât implementarea unor proceduri cu rol de prevenţie în sfera sănătăţii mintale cât şi de detecţie timpurie a unor disfuncţionalităţi de natură psihologică. Prin acest proiect, specialiştii asociaţiei îi ajută pe părinţii olteni să descopere la timp problemele celor mici.


„Programul constă în realizarea unor evaluări psihologice transversale, investigare a caracteristicilor unui individ la un moment dat, şi longitudinale, investigare a caracteristicilor unui individ pe o perioadă mai lungă de timp, în vederea analizării evoluţiei acestuia, la copiii cu vârsta cuprinsă între trei şi doisprezece ani. În funcţie de particularităţile copilului şi categoria de vârstă, evaluarea se va face în trei - şase şedinţe. Timpul de testare la copiii cu vârsta între trei şi cinci ani este de aproximativ şase ore: o oră pe zi, iar la copiii cu vârsta între şase şi doisprezece ani este de aproximativ opt ore: două ore pe zi. Proiectul urmăreşte, ca şi număr de beneficiari, în jur de 360 de copii pe an”,
explică Viorica Cioponea, psiholog Asociaţia Nagual.

Proiectul are deja peste 50 de beneficiari

Deşi aflat la început, programul „Cât de bine îţi cunoşti copilul?”, implementat în luna februarie, a atras deja numeroşi părinţi olteni, care s-au arătat interesaţi de testarea timpurie a copiilor.


„Părinţii sunt uşor temători să nu descopere că cei mici sunt diferiţi de ceilalţi sau poate e vina lor şi preferă să nu facă nimic, pentru că dacă nu cercetăm înseamnă că nu există probleme. Dar sunt şi foarte mulţi părinţi care solicită o astfel de evaluare, fie motivaţi de anumite comportamente ale copiilor, fie pentru a face o simplă verificare”, spune psihologul.

Un centru modern, mai mulţi beneficiari


Principala problemă cu care se confruntă specialiştii asociaţiei este lipsa de spaţiu, ceea ce face aproape imposibil ca proiectele să se adreseze unui număr foarte mare de beneficiari.


„Toată activitatea noastră este limitată de spaţiu, întrucât funcţionăm într-un apartament. Cerere, deşi există, noi trebuie să ne coordonăm activităţile şi să ne adaptăm programul, chiar să reducem numărul de beneficiari. Odată cu finalizarea centrului integrat care să ofere servicii complexe în sfera sănătăţii mintale, ne-am putea adresa unui număr mult mai mare de beneficiari, îmbunătăţind în acelaşi timp şi calitatea serviciilor”, e de părere Viorica Cioponea.


În iulie 2011, Asociaţia Nagual a demarat lucrările de construcţie şi amenajare a unui centru complex în cadrul căruia vor fi tratate anual în jur de 500 de persoane care suferă de diverse boli mintale. Centrul va avea trei săli de intervenţie cognitiv comportamentală, un spaţiu de socializare pentru copii, un atelier de terapie ocupaţională, un laborator de psiho-diagnostic unde vor fi evaluaţi copii şi adulţi normali care vor să se autocunoască, să vadă dacă au probleme, precum şi persoanele care au probleme de sănătate mintală, urmând ca specialiştii centrului să identifice exact disfuncţionalităţile psihopatologice: probleme la nivel cognitiv, afectiv sau comportamental. În plus, un element inovator pe care îl va aduce acest proiect este faptul că în cadrul centrului va funcţiona o grădiniţă privată care se va adresa atât copiilor cu autism, care sunt acceptaţi mai greu în grădiniţele obişnuite, dar la care se vor putea înscrie şi copii fără probleme.

 

Contribuie la finalizarea centrului!


Ajutoare băneşti pentru centrul integrat de intervenţie din Slatina ce va oferi servicii complexe în sfera sănătăţii mintale: prevenţie, evaluare, intervenţie şi reintegrare socială pentru sute de persoane pot fi făcute în următorul cont deschis la BCR: RO25 RNCB 0200 0751 5243 0010.