Cezar Filip, candidatul PSD la Primăria Osica de Sus: „Eu sunt Cezar, omul lor din primărie. Osicenii mă cunosc şi împreună trebuie să facem schimbarea”

Cu o experienţă în administraţia publică de 30 de ani, Cezar Filip este propunerea PSD pentru Primăria Osica de Sus. El susţine că a venit momentul schimbării la vârful primăriei, iar acest lucru nu poate fi făcut decât cu sprijinul oamenilor. Filip spune că e nevoie de un suflu nou, cu idei noi şi proiecte concrete, care să servească interesele oamenilor.

Cine este Cezar Filip, candidatul PSD la Primăria comunei Osica de Sus?
Sunt un osicean care a făcut de când se ştie administraţie publică. Sunt inginer agronom în Primăria Osica de Sus de 30 de ani, tatăl meu a fost secretar aici până a ieşit la pensie, aşa că pot spune că eu am crescut în primărie. Cred că nu e om din comună cu care să nu fi stat de vorbă în toţi anii aceştia de când sunt în primărie. Le ştiu problemele, ştiu ce vor şi ştiu că sunt oameni care atunci când îşi aleg primarul, o fac cu sufletul, iar acest om nu trebuie să îi dezamăgească.

De aici sloganul dumneavoastră „Eu vin din primărie. Împreună facem schimbarea!”. De ce este nevoie de schimbare în Osica de Sus?
Un primar, oricât de bun ar fi, după două-trei mandate, intră în rutină şi de aceea este nevoie de oameni noi, de un suflu nou. Trebuie să vii cu idei noi, cu proiecte concrete pe care oamenii să le dorească. Nu trebuie să faci ce crezi tu că e bine pentru ei sau pentru tine, ci ceea ce vor ei.

De ce aţi ales să candidaţi din partea PSD? Ce v-a convins să intraţi în politică?
Eu nu am făcut politică până acum, deci nu mă poate privi nimeni ca pe un politician. PSD Olt a făcut un sondaj în comună şi, conform lui, eu sunt singurul candidat care poate câştiga primăria. Faptul că cetăţenii din Osica de Sus au încredere în mine şi faptul că un partid mare cum este PSD Olt m-a desemnat candidat nu poate decât să mă onoreze şi să mă bucure enorm. Ştiu că îi am pe osiceni lângă mine şi un partid puternic în spate. De aceea, am intrat în această competiţie electorală.

Care sunt proiectele pe care le propuneţi cetăţenilor din Osica de Sus?
Mi-a fost foarte uşor să îmi fac programul electoral pentru că eu ştiam ce probleme au oamenii, mi le spuneau mereu. Aşa că am stabilit cinci priorităţi pe care le-am trecut pe un card. Am început să îl ofer deja osicenilor. Trebuie să avem asfalt şi canalizare pe 99% din străzi, să eliminăm taxa de supraveghere video, un bir inutil pe care îl plătim cu toţii. Avem la Osica, în fiecare duminică, cel mai mare târg din judeţ, vin oameni din Slatina, Caracal sau chiar Drăgăşani, ca să nu mai vorbesc de cei din comunele învecinate, ca să îşi facă de aici cumpărăturile, iar noi facem comerţ în noroi şi praf, într-o aglomeraţie de nedescris. Este nevoie de modernizarea târgului săptămânal, care aduce bani în bugetul local şi este un simbol al comunei. Şi trebuie să reabilităm odată albia Olteţului ca să nu mai inunde o dată, de două ori pe an târgul şi grădinile caselor din vale. De ani de zile, drumurile către Cheleştină, izvorul nostru, arată ca după război. De aceea vreau să reabilitez izvoarele şi drumurile către Cheleştină. Nu i-am uitat nici pe cei din Greci şi le promit că le voi reabilita căminul cultural. Eu, ca mulţi alţi osiceni, mi-am petrecut copilăria şi tinereţea pe stadion, încurajând echipa Olteţul Osica. Generaţiile tinere nu mai au această bucurie şi de aceea, alături de Constantin Tâţu -„Boacă” şi Ionel Oprescu -„Cucu”, voi reînfiinţa echipa de fotbal Olteţul Osica. Şi bineînţeles, voi reabilita şi stadionul.

Osica de Sus este cea mai mare comună din judeţul Olt, dar cu toate acestea foarte mulţi tineri au plecat la muncă în străinătate. Ce puteţi face ca să îi ţineţi aici, acasă?
Da, este o problemă faptul că mulţi dintre tinerii noştri sunt plecaţi la muncă în străinătate. Au lăsat aici bătrânii care au nevoie de ajutor, poate şi copiii. Osica de Sus a fost o comună în care oamenii au avut locuri de muncă, au fost Regia de Tutun, Baza de Cereale, Staţia CFR. Toate acestea nu mai sunt şi este păcat că, atunci când s-a închis Regia, primarul de atunci nu s-a implicat. Osica are potenţial economic, se pot dezvolta aici afaceri. Trebuie să îi încurajăm pe tinerii care se întorc şi au bani să îşi deschidă firme. Se poate! În perioada 2007-2013, am ajutat 30 de tineri fermieri să acceseze fonduri europene pe Măsura 141. Putem aduce şi ceva investitori dacă avem deschidere şi nu ne interesează decât propriile noastre afaceri, aşa cum a fost până acum.

Pe lângă tradiţia tutunului, Osica de Sus a fost recunoscută în judeţ şi pentru formaţia de căluşari. De ce nu mai aveţi în comună o formaţie de seniori?
Mai sunt încă în sat oameni care au făcut parte din formaţia de căluşari, iar dacă îi auzi cum povestesc despre ce premii au câştigat şi cum jucau căluşul, îţi vine să plângi. Este păcat că în toţi aceşti ani nu s-a reînfiinţat formaţia de căluşari pentru că bani în bugetul local sunt pentru alte activităţi culturale. Este păcat că unele comune, care nu au avut tradiţie, au acum formaţii de seniori şi juniori şi câştigă premii la festivaluri şi concursuri, apar în emisiuni la televizor. Dacă am avea o formaţie de seniori, am câştiga şi mai multe premii. O formaţie de căluşari seniori i-ar ajuta pe copiii din formaţia de juniori, care sunt foarte talentaţi, dar după ce termină şcoala, nu mai au unde să joace căluşul şi se pierd munca şi talentul lor. Eu vreau să reînviem această tradiţie a căluşului şi să ne învăţăm copiii şi nepoţii să poarte cu mândrie straiele populare şi să joace cu drag căluşul alături de taţii şi bunicii lor. Aşa trebuie cheltuiţi banii pentru cultură, nu pe reviste şi monografii anuale.

Aveţi un proiect de suflet pentru Osica de Sus?
Toate proiectele despre care v-am vorbit sunt importante, dar trebuie să recunosc că aş vrea ca şi nepoţii mei să trăiască bucuria pe care am trăit-o eu şi fetele mele când erau mici şi venea bâlciul. Pe 6 august, când este sărbătoarea religioasă Schimbarea la Faţă, Obrejenia, la Osica se organizează un bâlci anual. Dacă înainte ţinea trei zile, de an la an, şi-a pierdut din frumuseţe şi aş vrea să regândim organizarea lui. Bâlciul de la Osica trebuie să fie aşa cum era odată, cu oameni mulţi care veneau de peste tot, cu tiribombe, turtă dulce şi copii fericiţi, îmbrăcaţi frumos, care vin cu părinţii şi bunicii la bâlci. Vreau ca ziua pe 6 august să fie şi ziua comunei Osica de Sus. Într-o comună mare, frumoasă şi bogată, cu istorie şi tradiţi,e aşa cum este Osica, nu a existat o asemenea sărbătoare şi ce zi ar fi mai potrivită, dacă nu ziua 6 august, ziua Bâlciului?

Se apropie campania electorală. Ce mesaj aveţi pentru locuitorii comunei Osica de Sus?
Eu sunt Cezar, omul lor din Primărie. Mă cunosc, îi cunosc şi împreună trebuie să facem schimbarea şi să dăm comunei noastre un suflu nou. Eu vin din primărie şi dacă ei vor, acolo mă întorc ca să lucrez în continuare pentru ei şi pentru Osica noastră.