Firma care va colecta gunoiul oltenilor trebuie să achite penalităţi pentru întârzierea implementării proiectului de management al deşeurilor

Societatea care trebuie să colecteze gunoiul oltenilor, Rosal Grup, va achita penalităţi de întârziere pentru că nu a reușit să respecte termenul de mobilizare stabilit la semnarea contractului, respectiv 19 septembrie 2018.

Vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, a declarat că 15 martie este noul termen asumat de societatea care se va ocupa de colectarea și transportul deșeurilor din județ. Până atunci, firma trebuie să aducă cele 73 de utilaje și pubelele specificate în caietul de sarcini, dar să achite și penalizări de întârziere, spun șefii Consiliului Județean.

„Am avut astăzi o ultimă discuție cu avocatul Rosal. Vom semna un act adițional în care vom preciza un nou termen limită de mobilizare, respectiv 15 martie 2019. Însă până atunci societatea trebuie să achite penalități de întârziere, calculate conform contractului. Documentul va fi perfectat luni dimineață”, a explicat Delureanu.

Reprezentanții Rosal au transmis, prin intermediul avocatului, că vor explica această situație în cel mai scurt timp.

De cealaltă parte, Salubris, firma care va administra depozitul de deșeuri de la Bălteni are totul pregătit pentru a pune în funcțiune halda ecologică.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).

Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.

În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.