În plină epidemie, oltenii trebuie să respecte câteva măsuri pentru a nu contacta virusul gripal

Pentru a evita contaminarea cu virusul gripal, oltenii trebui să respecte mai multe reguli ce ţin de igienă, dar şi să evite aglomeraţiilor. Cei mai expuşi sunt copiii din colectivităţi, pentru care specialiştii au transmise recomandări exacte.

Încă din urmă cu trei săptămâni, de când tot mai mulţi olteni au fost diagnosticaţi cu viroze şi gripă, DSP Olt a făcut o serie de recomandări. Acestea sunt valabile şi în momentul declarării epidemiei.

Astfel, potrivit DSP Olt la nivelul unităţilor de învăţământ se impun următoarele măsuri: dezinfecţia obligatorie a veselei, jucăriilor, suprafeţelor şi anexelor social sanitare cu substanţe clorigene; aprovizionarea permanentă cu săpun, prosoape de unică utilizare şi hârtie igienică a grupurilor sanitare; măturarea zilnică a încăperilor numai în absenţa copiilor şi obligatoriu în sistem umed; aerisirea încăperilor unde se desfăşoară activităţi educative prin deschiderea obligatorie a ferestrelor în timpul pauzelor; spălarea riguroasă a mâinilor cu apă şi săpun de mai multe ori pe zi.

Atunci cand primele semne de boala ale copilului apar în timpul programului la creşă sau grădiniţă, trebuie contactaţi imediat părinţii pentru a fi invitaţi să ia copilul şi să se adreseze medicului de familie sau medicului pediatru. Izolarea la domiciliu, la izolator sau spital a şcolarilor/preşcolarilor depistaţi cu semne de boală cu aspect gripal, la indicaţia medicului.

Pentru a evita îmbolnăvirile, populaţia trebuie să respecte următoarele reguli: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena adecvată a mâinilor, purtarea echipamentului de protecţie adecvat, dar şi continuarea vaccinării antigripale.