ISJ Olt, şase milioane de euro fonduri europene prin POSDRU

Aproximativ şase milioane de euro a reuşit Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Olt să atragă din fonduri europene, până acum, prin cele două proiecte pe care le-a încheiat pe POSDRU.

ISJ Olt a fost beneficiar direct, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), în două proiecte prin care a reuşit să atragă aproximativ şase milioane de euro. Acestora se adaugă alte patru proiecte în care forul care coordonează activitatea învăţământului oltean a participat în calitate de partener.

 

„Pe celelalte două proiecte, ISJ Olt a reuşit să atragă ca beneficiar în jur de şase milioane de euro. Este vorba despre «Moninsert» şi «Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările». Au mai venit bani, indirect, şi din alte patru proiecte în care noi am fost parteneri”, a declarat Marilena Donciu, inspectorul şcolar pentru proiecte educaţionale.


Gazeta Nouă vă prezintă detalii despre cele două proiecte pe care ISJ Olt le-a accesat. „Moinsert-Monitorizarea inserţiei profesionale a absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic, nivel 1 şi nivel 2”, în valoare de 4.683.803 lei, a fost realizat în parteneriat cu ISJ Dâmboviţa, Institutul de cercetare în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Universitatea din Piteşti.

 

Proiectul a vizat creşterea gradului de ocupare a ratei de participare pe piaţa muncii, îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii, îmbunătăţirea calităţii resurselor umane şi, mai ales, dezvoltarea unor scheme funcţionale de tranziţie de la şcoală la locul de muncă. Grupul ţintă a fost format din 1.269 de absolvenţi de Şcoli de Artă şi Meserii, din judeţele Olt şi  Dâmboviţa, care nu îşi continuă studiile la următorul nivel de calificare în învăţământul de zi.


„Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările”, celălalt proiect în care ISJ a fost beneficiar, a avut o valoare de 16.717.850. Partenerii ISJ Olt în acest proiect au fost ISJ Braşov, ISJ Giurgiu, ISJ Ialomiţa, Asociaţia Nagual, CJ Olt şi CCD Olt. Proiectul a pornit de la premiza că educaţia este unul dintre cele mai eficiente mijloace de ridicare a standardelor de viaţă, de diminuare şi prevenire a diferitelor fenomene cu impact negativ asupra copiilor şi tinerilor şi de a oferi alternative pentru soluţionarea situaţiilor de criză ca: sărăcia, excluziunea socială, discriminarea, accesul limitat la informaţie.

Felicia Man: „Vom investi şi în infrastructura informatică a şcolilor”

Felicia Man, inspectorul şcolar general al ISJ Olt, a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia pe care o conduce a obţinut finanţare europeană pentru două proiecte pe care le-a depus în calitate de beneficiar, dar şi pentru încă trei în care este partener. Cele mai multe dintre ele vizează pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, dar şi diminuarea fenomenului de abandon şcolar.

 

„Vă putem spune că nu utilizăm fondurile europene doar pentru consiliere şi doar pentru plata resurselor umane, chiar dacă majoritatea proiectelor sunt pe POSDRU, deci pentru dezvoltarea resurselor umane. Vom investi, de asemenea, şi în dotarea infrastructurii informatice, în primul rând, din şcolile noastre. Adică, şcolile vor fi dotate cu table interactive, smart. Vor avea dotări de genul laboratoarelor în care elevii folosesc tabletele pentru studiul individual. Sunt multe aspecte pe care le vom detalia, la timpul potrivit”, a declarat şefa ISJ.