„Ori de vin americanii, ori de nu, tot suntem în pericol”

Venirea americanilor la Deveselu a divizat comunitatea în funcţie de modul în care locuitorii privesc avantajele şi dezavantajele scutului antirachetă asupra vieţii lor.

La mai bine de o lună de la venirea americanilor la Deveselu, unde urmează să se stabilească o bază militară care să adăpostească scutul antirachetă, viaţa localnicilor curge liniştită. Fiecare îşi vede de ale lui, îndură greutăţile vieţii la ţară, muncesc la câmp şi se luptă pentru supravieţuire, până când li se solicită punctul de vedere faţă de modul în care se va schimba viaţa lor după venirea americanilor. Mulţi dintre localnici refuză să-şi mai spună părerea pentru că au fost „luaţi de proşti” de presa centrală. Cei care mai acceptă să-şi expună opiniile o fac doar pentru că se simt importanţi într-un anume fel. Cert e că nimeni din Deveselu nu aşteaptă cu nerăbdare venirea americanilor, iar dacă va fi să fie, treaba lor, numai să nu le afecteze traiul şi sănătatea.

Autorităţile din Deveselu, în recunoaştere pe vasul Monterey

Ca să le demonstreze gazdelor oltene ale viitorului scut antirachetă de la Deveselu că nu vor expune comunitatea unor pericole, americanii au invitat autorităţile locale pe vasul Monterey, care a acostat săptămâna trecută în Portul Constanţa. Fregata, care adăposteşte două scuturi antirachetă, unul defensiv şi altul ofensiv, le-a oferit o imagine de ansamblu oltenilor, întregită de explicaţiile politicoase ale militarilor americani.

 

„Vasul Monterey este o fregată americană care a acostat în Portul Constanţa, care deţine şi transportă elemente ale scutului antirachetă defensiv şi ofensiv. Ce va fi la noi va fi doar defensiv. Acest vapor are la bord peste 300 de militari din marina americană, un regiment cu mai multe unităţi militare, de luptă subacvatică, la suprafaţa apei, de luptă terestră şi antiaeriană. Această vizită a fost făcută de şapte oameni din comuna Deveselu, respectiv primar, viceprimar, directorul şi secretarul şcolii, medicul de familie, cei doi preoţi ale parohiilor comunei şi trei militari de la unitatea noastră. Aceste persoane au fost alese de reprezentanţii Ministerului de Externe şi ai Ambasadei SUA, noi oferindu-le o listă mai mare, şi cu oficiali judeţeni. Aceşti oameni, care au vizitat fregata, sunt în măsură să transmită mai bine mesajul, prin care să respectăm şi să ţinem în braţe interesul naţional. Am fost primiţi foarte bine, ne-au fost explicate toate neînţelegerile şi am observat o colaborare foarte bună între toţi factorii decizionali implicaţi”, ne-a spus primarul Constantin Beciu.

„Deveselu este un brand naţional”

Edilul crede că odată cu venirea americanilor se va urni şi dezvoltarea infrastructurii, prin acordarea unei atenţii sporite din partea autorităţilor centrale şi judeţene.

 

„Trebuie să recunoaştem că Deveselu este un brand naţional. Au fost tot felul de miştocăreli la adresa noastră, le înţeleg până la un punct, că presa centrală aleargă după senzaţional, după vedete de ultimă speţă, în loc să se gândească că e vorba despre România. Cetăţenii înţeleg că nu va fi nici un pericol, nici cu rachetele care vor fi proiectate să distrugă rachete inamice la o marte distanţă de Deveselu şi de România, iar radiaţiile emanate de radare nu există în preajma bazei, ci mult deasupra. Ne-a explicat un oficial că numai dacă ţii un om la o distanţă de şase metri deasupra bazei, pe traiectoria radarului, în câteva zile radiaţiile îi pot afecta sistemul nervos”, a explicat edilul.

Campusul militar va fi construit în comună

Primarul a spulberat zvonurile conform cărora americanii vor locui în oraşele apropiate. Acesta spune că locuinţele militarilor vor fi ridicate la Deveselu, pentru că baza presupune intervenţia rapidă a factorului uman, în momentul în care radarul detectează un potenţial pericol.


„Va fi mult de lucru, vom avea întâlniri de lucru cu partea americană, pentru a pune la punct detalii, pentru a ne consulta cu privire la campusul militar, pentru că aici vor locui până la 500 de familii, asta înseamnă că va fi nevoie de cel puţin 25 hectare de teren pe care să-l punem la dispoziţie. Ei vor stabili amplasamentul, noi doar vom colabora, şi cred că această colaborare va fi foarte benefică pentru comunitate, prin absorbţia forţei de muncă, pentru că nu vor mânca pâine din America, se vor crea locuri de muncă, pentru că vor veni cu firme pentru construcţia campusului, dar vor avea nevoie şi de forţă locală”,
a mai spus Beciu.

 

Acesta a discutat şi cu singurul edil care conduce o comună cu experienţă în deţinerea de baze militare americane, dar refuză să creadă că lucrurile nu vor fi în avantajul comunităţii oltene.

 

„Primarul din comuna Mihail Kogălniceanu, din Constanţa, cu care am discutat, era puţin dezamăgit, însă îl înţeleg, pentru că el nu ştie ce va fi în comuna Deveselu. Acolo se tranzitează, aici este o bază stabilă”, ne-a declarat acesta.


„Erau radiaţii mai puternice în baza de aici”

Părerile cetăţenilor despre eventualele pericole la care se expun prin amplasarea scutului antirachetă atât de aproape de comunitate sunt împărţite. Pe de o parte sunt cadrele militare în rezervă, care au activat la unitatea militară de aviaţie din localitate, pe de altă parte, opiniile oamenilor simpli, care cred că se expun unui mare pericol.

 

„Am lucrat în unitatea asta timp de 30 de ani, iar unitatea a fost un mare beneficiu pentru această localitate, de aici au mâncat o pâine şi militari şi personal civil. Pe americani îi aşteptăm de mult, i-au aşteptat şi părinţii şi bunicii noştri, dar momentul fericit îl trăim noi. Gândirea noastră se îndreaptă spre mai bine, spre investiţii în infrastructură. Nici vorbă de pericol, o spun în calitate de militar, am altă viziune asupra acestui pericol. Erau radiaţii mai puternice în baza de aici, decât cele emise de radarele americane”, ne-a declarat Emil Proca, fost maistru militar.

„Ori de vin americanii, ori de nu, tot suntem în pericol”

Mulţi dintre cetăţeni consideră că viaţa lor nu se va schimba prea mult după venirea americanilor, care, în opinia lor, îşi văd doar propriul interes, numai că s-ar putea ca sănătatea lor să fie în pericol.

 

„Noi o să avem un beneficiu ca şi comună, nu noi, ca cetăţeni, n-avem nicio treabă, oricum n-o să-i vedem noi pe americani, că o să stea într-o bază foarte bine păzită şi n-o să aibă ei treabă cu cetăţenii din Deveselu. Ei sunt veniţi cu un scop pe care nu-l ştim noi. O să fie un pericol acest scut, pentru că, dacă Doamne fereşte se întâmplă ceva, noi suntem primii care dispărem, că suntem aici aproape”, ne-a spus Ani, poştăriţa comunei.

 

„Noi i-am aşteptat vreo 50 de ani, după Război, să ne scape de comunism, şi ei vin acum să ne facă ţintă de atac, chiar dacă n-am avea duşmani din afară, şi au ei, vor căuta să atace obiectivele lor de aici. Că ale lor sunt instalate pe teritoriul României. Numai Dumnezeu poate să ştie cum o fi!”, ne-a mărturisit şi Petre Sforaru.

 

Localnicul Ion Mihai crede că ori cu americani, ori fără, pericolul tot îi pândeşte: „Eu zic că este bine în toate domeniile de activitate. Ori de vin americanii, ori de nu, tot suntem în pericol. Dar e bine pentru ţările din apropierea noastră, că le apără. Or lucra şi de-ai noştri la baza asta, dar nu la aparate, că ei sunt specialişti. Noi suntem obişnuiţi cu armata, că de 50 de ani e baza aici”.