Primele maşini de gunoi, aduse de Rosal în judeţul Olt. Managementul deşeurilor, operaţionalizat de la 15 martie

Firma Rosal, care a câştigat contractul pentru colectare a gunoiului din judeţul Olt, în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), a adus, vineri, primele maşini de gunoi pe care le va folosi începând cu 15 martie.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu, a declarat că este vorba despre primele cinci maşini, urmând ca gradual toată baza din judeţ să fie operaţionalizată, până la 15 martie.

„Rosalul a adus astăzi cinci maşini noi de gunoi. Încep aşadar să le aducă, gradual, pe toate. Până săptămâna viitoare o să vină şi maşinile speciale pentru containerele îngropate. Am avut discuţii cu reprezentanţii lor şi cu cei ai Eco Oltul şi lucrurile sunt pozitive”, a declarat Delureanu.

Firma Rosal trebuie să achiziţioneze, în total, 21 de maşini noi de gunoi, dintre care două pentru containerele underground.

Consiliul Judeţean Olt a acordat un nou termen pentru mobilizare societăţii care a câştigat licitaţia pentru colectarea gunoiului, în cadrul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor. Potrivit noului acord, Rosal Grup trebuie să se mobilizeze până la 15 martie, astfel ca până la 1 aprilie să şi înceapă colectarea propriu-zisă a deşeurilor din judeţ.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).

Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.

În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.