„Slatina merită să fie condusă de profesionişti. Se pot face foarte multe lucruri cu bani puţini”

Viceprimarul Cristian Bircea, candidatul ALDE la Primăria Slatina, a vorbit despre administraţia locală şi despre situaţia politică din municipiu. El a opinat că administraţia trebuie făcută de profesionişti şi a deplâns dispariţia liberalismului din PNL.

Sunteţi de multă vreme implicat în administraţia locală. De ce candidaţi abia acum pentru fotoliul de primar?
Consider că acum am suficientă maturitate - şi profesională şi politică. Am acumulat experienţă, nu neapărat în cei 24 de ani în care am fost consilier local, ci pentru faptul că am fost în cadrul primăriei şi am văzut mecanismele administraţiei. Cred că Slatina merită să fie condusă de profesionişti şi cred că în Slatina se pot face foarte multe lucruri cu bani puţini, cu implicarea tuturor factorilor şi, nu în ultimul rând, cu implicarea cetăţenilor. Ei trebuie să ne spună ceea ce trebuie făcut în municipiul Slatina. Asta înseamnă că trebuie să coborâm din birouri şi să mergem să aflăm de la cetăţeni ceea ce îşi doresc pentru că cetăţeanul din Steaua Roşie are alte preocupări, alte dorinţe, alte nevoi faţă de cetăţeanul de pe strada Nicolae Bălcescu sau de pe strada Viilor sau din Progresul.

Din 2013, de când sunteţi viceprimar, cum vi s-a schimbat perspectiva asupra a ceea ce înseamnă Primăria Slatina?
Este o diferenţă majoră să vezi administraţia din calitate de consilier, unde implicarea este doar în a dezbate şi a adopta nişte hotărâri de consiliu local şi privind oportunitatea acestor hotărâri de consiliu local, şi din partea cealaltă a liniei, efectiv în administraţie. Aici, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel. Administraţia este un proces atât de complex încât necesită foarte mare atenţie, necesită să fii în permanenţă la curent cu fiecare modificare legislativă, este nevoie să adaptezi în permanenţă regulile şi hotărârile de consiliu local după noutăţile legislative şi, nu în ultimul rând, trebuie să le adaptezi cerinţelor. În administraţie, trebuie să gestionezi un organism viu, care este în continuă dezvoltare, care are nevoie de întreţinere, care de multe ori trebuie administrat şi cu măsuri care, cel puţin pentru o perioadă de timp, pot deveni nepopulare, dar pe termen mediu şi lung ar putea contribui la aducerea lucrurilor pe făgaşul normal.

Cum colaboraţi cu actualul primar interimar, Emil Popa, cu care sunteţi în echipă de aproape un an?
Colaborez foarte bine cu Emil Popa. Ne cunoaştem de mult timp şi ne împărtăşim aproape zilnic preocupările cu privire la soarta municipiului. Pot să spun că atât eu, cât şi el, avem dorinţa de a rezolva problemele curente şi nu este o întreprindere uşoară. Sunt probleme inerente. Municipiul are nevoie să fie întreţinut, să fie gestionat şi are nevoie şi de dezvoltare.

E greu în doi, pentru că Slatina ar trebui, în mod normal, să aibă doi viceprimari, pe lângă primarul care nouă ne lipseşte acum?
Este greu. Şi legiuitorul s-a gândit că e nevoie de doi viceprimari. Încercăm, cu ajutorul celorlalţi colegi, să suplinim această lipsă. Este îmbucurător că alegerile sunt relativ aproape şi, după alegeri, Slatina va intra pe făgaşul normal. De un an, totuşi, prin acest interimat se simte o oarecare stânjeneală în întreg procesul administrativ.

Cu toate acestea, alături de Emil Popa şi alţi directori din primărie, faceţi parte din comisiile care analizează contractele de concesiune a anumitor servicii. Există vreo speranţă că acestea pot fi reziliate?
Unele dintre contractele de concesiune sunt supuse analizei unor comisii. Avem unele dintre aceste contracte cu probleme. Nu vreau să dau nume, pentru că nu sunt finalizate concluziile, dar ideea este că trebuie să avem în vedere interesul cetăţenilor, în ceea ce priveşte rezultatul acestei analize. Cred că mai devreme sau mai târziu, primăria va trebui să-şi înfiinţeze un serviciu care să gestioneze serviciile publice ale municipiului. Există o zicală la români - Ochiul stăpânului îngraşă vaca. Fiind în directa subordonare a primăriei, ar fi mult mai eficiente.

Putem înainta o dată pentru prezentarea concluziilor finale ale acestor comisii? Până la alegeri?
Nu cred.

Ce aţi schimba în primărie, dacă aţi fi primar?
Orice fel de primar, atunci când vine îşi face echipă, în primul rând. E normal să fie aşa, trebuie să-şi facă echipă cu oameni care au aceeaşi viziune şi cred că inerente ar fi anumite schimbări, cel puţin la nivelul conducerii unor direcţii şi compartimente. Cred că cea mai importantă, în orice fel de administraţie, este comunicarea - comunicarea între cei care conduc şi cetăţeni şi comunicarea interinstituţională, în cadrul compartimentelor primăriei. Este un lucru esenţial pentru că lipsa de comunicare dă naştere aberaţiilor administrative, lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni, adică să nu ştie un compartiment, care are preocupări conexe cu altul, de o iniţiativă sau de un răspuns dat anumitor cetăţeni. Sunt lucruri care mai devreme sau mai târziu creează probleme, în primul rând cetăţenilor. Decizia administrativă trebuie să fie foarte clară, fără echivoc şi să nu creeze probleme solicitanţilor.

Dar, în Slatina, ce aţi schimba?
În Slatina, sunt multe lucruri de schimbat. Slatina este un oraş frumos, care s-a dezvoltat având ca temei activitatea economică, ce îi permite să aibă un buget generos. Lucrurile trebuie pornite de la temelie. Sunt lucruri care trebui fundamental rezolvate. Aici vorbesc, în primul rând, de problemele de infrastructură mare - apa, canalizarea, gazul, energia electrică şi, abia după ce au fost acestea rezolvate, infrastructura stradală. La această oră, trebuie să recunoaştem, municipiul Slatina a devenit unul aglomerat. Trebuie să rezolvăm problema parcărilor, trebuie înfiinţate noi străzi, noi drumuri. Obligatoriu pentru municipiul Slatina este crearea centurii ocolitoare şi a unor drumuri ocolitoare care să facă legătura între drumurile principale de acces către Slatina şi platforma industrială, astfel încât să scoatem traficul greu din zonele locuite. Trebuie să creăm accese către locul de muncă al cetăţenilor. Trebuie să avem în vedere că este foarte important să creăm şi resursa de petrecere a timpului liber pentru toate categoriile de cetăţeni, fie că sunt tineri sau de vârsta a doua şi a treia. Trebuie să ne preocupăm să ţinem tinerii în municipiul Slatina. Mulţi tineri vor ca administraţia să se preocupe de înfiinţarea unui centru universitar la Slatina, astfel încât să apară şi preocupările studenţeşti care coagulează în jurul lor tineri cu iniţiativă, cu idei. Mediul universitar este dinamic şi cred că ar fi benefic pentru municipiul Slatina. Slatina este un oraş cu potenţial uman şi economic, care trebuie valorificat.

Descrieţi într-un cuvânt fiecare contracandidat pentru Primăria Slatina.
Emil Moţ - promiţător; Marius Bălaşa - alunecos; Valeriu Matei - nu cred că am o caracterizare, nu mi-am pus niciodată problema să-l caracterizat; Cosmin Florescu - ştiu cine este, dar nu-l cunosc: Gabriel Buliteanu - poet.

După aproape 30 de ani de PNL, aţi ales să plecaţi din acest partid. Ce simţiţi când vedeţi ce se întâmplă acum în marele PNL?
Simt o mare strângere de inimă. Am participat, din păcate, la ultimele decizii ale vechiului PNL, decizii care au făcut ca PNL-ul liberalilor, al Brătienilor, să se transforme în orice altceva numai într-un partid liberal nu. Din păcate, brandul, sintagma de partid naţional liberal este transformată într-un partid popular, fost pedelist cu faţă umană. Colegul meu, Ioan Ciugulea, a avut o exprimare foarte plastică la adresa PNL: a rămas doar carcasa, în rest, în interior, piesele sunt pedeliste. Am avut o strângere de inimă şi când am văzut o filmare de la ultima acţiune a PNL în Slatina. Nu ştiu cum s-au simţit vechii liberali atunci când au ascultat imnul PDL-ului. Îmi aduc aminte când Emil Boc şi toată suita pedelistă cântau acest imn şi tăiau pensii şi salarii. Pe partea cealaltă vedem ce s-a întâmplat la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, unde îmbogăţeau cu sute de milioane de euro nişte indivizi care erau în siajul lor politic sau de interese.

Cum vedeţi componenţa următorului legislativ sau între ce partide, candidaţi, se va da bătălia finală pentru Primăria Slatina?
Eu cred că bătălia politică se va da între cele trei partide care contează, la această oră, în politica românească şi, implicit, în politica judeţului Olt şi a municipiului Slatina, adică PSD, PNL, ALDE. Nu cred că mai poate conta altcineva. Din păcate, celelalte partide nu au forţa să coaguleze în jurul lor foarte mulţi oameni, mai ales că, în ultima vreme, cel puţin două partide au suferit nişte modificări de ultim moment, iar acest lucru nu face altceva decât să bulverseze electoratul.