„Start-up nation Romania”, prezentat la Slatina. Antreprenorii olteni pot accesa până la 200.000 lei, de la stat, pentru a porni afaceri

Zeci de antreprenori olteni au fost prezenţi, miercuri, în sala de şedinţe a CJ Olt, la întâlnirea cu secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, şi secretarul de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Adrian Mlădinoiu, care au prezentat programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii ,,Start-up nation Romania”.

Întâlnirea a fost organizată cu sprijinul TSD Olt şi al Consiliului Judeţean Olt.


„Start-up nation Romania” se adresează tinerilor cetăţeni români cu vârsta minimă de 18 ani, care doresc să îşi înfiinţeze o companie şi care vor fi motivaţi să rămână în ţară şi să desfăşoare activităţi de antreprenoriat, fapt ce va contribui la crearea de noi locuri de muncă. Programul încurajează dezvoltarea spiritului antreprenorial şi a fost aprobat de către executiv prin Ordonanţa de Urgenţă 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii.


„Ne dorim ca business-urile mici, cele de familie, să crească şi să ajungă la o maturitate prin care să aducă valoare economiei României. Acest program funcţionează în mai multe state din Europa şi din Lume. Israelul este un model foarte bun. Bineînţeles, ei sunt la un nivel cu totul şi cu totul superior faţă de noi, dar ne putem inspira din ideile bune pe care le au alţii şi, adaptându-le la realităţile pe care le avem în România, să creăm şi noi o valoare adăugată faţă de ce există la acest moment. Important pentru noi este ca forţa de muncă calificată, care a plecat în ultimii zece ani din România, să aibă posibilitatea să revină în ţară. Acest lucru îl face acest program, dând posibilitatea tuturor românilor şi nu numai să aplice în cadrul programului”, a afirmat Adrian Mlădinoiu.

El a adăugat că şi educaţia antreprenorială este o componentă importantă a strategiei guvernului pe acest segment.

„Totodată, pentru zona antreprenorială, este foarte importantă educaţia. Nu ştiu dacă aţi aflat, dar Ministerul Educaţiei a lansat o cerere către universităţi, ca începând din anul universitar următor să existe cursuri de antreprenoriat şi module educaţionale, în fiecare universitate. Totodată, ne dorim ca începând cu următorul an şcolar să înfiinţăm primul liceu antreprenorial din România. Acestea sunt direcţiile pe care ne le dorim să le promovăm în viitorul apropiat. Guvernul României, prin Secretariatul General, sprijină puternic programul şi contribuie la implementarea lui”, a mai spus Mlădinoiu.

Condiţii de îndeplinit


Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, şi-a exprimat speranţa că un număr cât mai mare de  români vor reuşi să devină antreprenori, indiferent dacă vor reuşi să acceseze fonduri prin intermediul Start-up nation sau nu.

„Este un program foarte ambiţios. Urmează să finanţăm 10 mii de firme. Este un program multianual, ceea ce înseamnă că şi anul viitor şi peste doi ani şi aşa mai departe, pentru cei care poate nu reuşesc în acest moment, va mai fi o şansă”,
a declarat Laufer.

Acesta a dezvăluit care sunt criteriile de eligibilitate pentru Start-up nation.

„Ce trebuie să faceţi pentru a deveni eligibil în cadrul programului Start-up nation? În primul rând, trebuie să vă înfiinţaţi o firmă, după 30 ianuarie 2017, şi trebuie să fiţi foarte atenţi să nu fi desfăşurat activitatea pe codul CAEN pe care doriţi să aplicaţi. Adică să nu mai fi avut acel cod CAEN autorizat în ultimii doi ani - 2016 şi 2017. Dacă aţi avut un cod CAEN autorizat în 2014, 2015 şi aţi încetat activitatea, aţi închis acea firmă şi deschideţi o nouă firmă pe acelaşi CAEN, este posibil. Dar dacă în 2016 sau 2017, aţi fost asociat într-o societate sau aţi avut acest cod CAEN într-o formă sau alta, autorizat - chiar dacă aţi fost 10% în acea firmă - nu veţi putea aplica pe acel cod CAEN, dar veţi putea aplica pe toate codurile CAEN pe care nu aţi avut partea de autorizare până în acest moment. Trebuie să creaţi minimum un loc de muncă şi să-l menţineţi pe o perioadă de doi ani, iar echipamentele pe care le veţi achiziţiona prin Start-up nation aveţi obligaţia să le menţineţi trei ani”, a arătat Laufer.

Grantul maxim în cadrul acestui program este de 200.000 lei şieste 100% nerambursabil.

„Aşa cum am promis, vom da o şansă tuturor românilor care au o idee bună, dar nu dispun de un capital propriu de lucru. Le oferim o şansă reală de a reuşi în afaceri, de a-şi îndeplini un vis şi de a se apropia de zona de antreprenoriat. Bugetul alocat programului este de aproximativ 380 de milioane de euro, pentru anul 2017”,
a mai spus reprezentantul Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

Cheltuieli eligibile


Printre cheltuielile eligibile se numără utilaje, mobilier, calculatoare sau chiar utilităţi, chirii şi salarii.

„Sunt şi cazuri în care, în mod real, cineva poate să aplice pentru Start-up nation şi să implementeze un proiect, chiar dacă nu dispune de capital propriu. Asta nu înseamnă că eu încurajez acest lucru. Eu îmi doresc ca cei care aplică pentru Start-up nation să încerce să aibă şi un aport propriu pentru că atunci sunt eu convins că vor da tot ce au mai bun ca acel business să reuşească. Să primeşti, astăzi, 40.000 de euro şi să porneşti un business, nu este o sumă extraordinar de mare, dar nu este o sumă mică deloc. Iar dacă ştii să ţi-i gestionezi, ştii ce ai de făcut şi eşti foarte focusat pe rezultat, vei reuşi. De aceea, partea de cheltuieli eligibile este foarte vastă, incluzând de la echipamente, la utilaje, la aparatură, la mobilier, la parte de calculatoare, laptop-uri, software, tot ce aveţi nevoie ca să vă dotaţi un business. Salariile, chiriile şi utilităţile sunt cheltuieli eligibile în cadrul programului Start-up nation, pentru perioada de implementare, maximum un an”, a mai spus Laufer.

Firmele acceptate în cadrul Start-up nation primesc şi cod de TVA, fără verificări suplimentare de la ANAF


Ilan Laufer, a mai declarat, la Slatina, că cei care urmează să fie acceptaţi în cadrul programului Start-up nation vor avea posibilitatea să opteze, dacă doresc, să fie plătitori de TVA, fără alte documente şi verificări suplimentare. El a afirmat că a avut o discuţie, în acest sens, cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, căruia i-a explicat că nu mai este nevoie de verificări suplimentare din partea ANAF pentru ca o firmă acceptată în programul Start-up nation să primească cod de TVA.

„Am nişte veşti foarte bune. Am avut mai multe discuţii cu ministrul de Finanţe, domnul Viorel Ştefan, şi am reuşit să-l conving că noi, cei care rulăm programul Start-up nation, ar trebui să primim OK-ul de a aloca codul de TVA pentru cei care aplică şi sunt acceptaţi în program. I-am explicat că în clipa în care o societate este înfiinţată nu are dreptul de a fi plătitor de TVA automat, este OK, înţeleg şi această raţiune. În clipa în care o societate vine şi aplică să devină plătitor de TVA, trece printr-o procedură: trebuie să ajungă la ANAF, să se întâlnească cu oamenii de acolo, să dea şi nişte explicaţii referitoare la planul de afaceri, la ce are de gând să facă. I-am spus domnului ministru că asta facem şi noi: oamenii aplică şi noi verificăm planul de afaceri, cine sunt, cum fac, ce fac. Noi, statul, suntem dispuşi să investim o sumă de 45.000 euro într-o firmă pe care o controlăm, dar nu-i dăm cod de TVA? Ca atare, domnul ministru mi-a promis că putem găsi o variantă ca cei care urmează să fie acceptaţi în cadrul programului Start-up nation să poată să opteze dacă doresc sau nu să fie plătitori de TVA, fără alte documente suplimentare”, a declarat Ilan Laufer.