Vaccinarea împotriva COVID şi testarea elevilor în şcoli, promovată de Ministerul Educaţiei, în judeţul Olt

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Marina Ştefania Manea, a fost prezentă în judeţul Olt, joi, pentru a promova Campania „Vaccinare şi testare pentru învăţare”.


Reprezentantul ministerului a avut o videoconferinţă cu directorii unităţilor de învăţământ, cu inspectorii şcolari, împreună cu reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică.

„Campania intitulată Vaccinare şi testare pentru învăţare, coordonată de către Ministerul Educaţiei, se întinde în toate judeţele ţării. Cei cinci secretari de stat din cardul Ministerului au o planificare a vizitei în judeţe pentru a discuta cu directorii unităţilor de învăţământ şi cu inspectorii şcolari cele două probleme mari ale acestei campanii, anume vaccinarea şi testarea. Prezenţa noastră în teritoriu pe aceste două componente nu se justifică în sensul în care noi nu ne aflăm în faţa colegilor profesori pentru a le vorbi despre problematica medicală sau sanitară, pentru a le oferi sfaturi în această direcţie. De aceea am considerat necesară prezenţa specialiştilor în domeniu alături de noi”, a declarat Marina Ştefania Manea.

Ea a adăugat că prin vaccinare şi testare se va putea reveni mai repede la şcoală.

„Lansăm această campanie, venim în sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru a promova importanţa vaccinării cadrelor didactice şi a testării personalului din şcoli şi a elevilor, mai ales că avem instrumentele necesare în instituţiile de învăţământ. Subliniem importanţa vaccinării şi testării, mesajul nostru este unul foarte clar: ne dorim dorim reîntoarcerea fizică la şcoală a elevilor, atunci când contextul epidemiologic va permite acest lucru. Pentru ca acest lucru să fie posibil, credem că este necesar să fim cât mai mulţi dintre noi convinşi de importanţa vaccinării, iar elevii noştri, împreună cu familia, să fie convinşi de importanţa testării focalizate”, a mai spus reprezentantul Ministerului Educaţiei.

Marina Ştefania Manea arată că, în general, părinţii nu sunt de acord cu testarea pentru COVID a copiilor, în şcoli.

Cred că de foarte multe ori, principala piedică în testare o reprezintă reţinerea familiilor elevilor de a le fi administrate aceste teste. În teritoriu, părinţii, reprezentanţii părinţilor care au participat la întâlniri, mi-au spus că există o reticenţă din aprtea familiilor de a fi administrate testele pe care le consideră invazive şi care produc discofort copiilor sau multe alte motive pentru care se raportează aşa la testare”, a mai spus aceasta.

În judeţul şcolile din Olt, din peste 15.000 de teste rapide distribuite unităţilor de învăţământ, doar 433 au fost folosite.

„Au fost recepţionate de către DSP pentru şcoli un număr de 20.800 de teste. Spre şcoli au fost distribuite 15.530 teste. Unităţile şcolare care au făcut teste sunt în număr de 216, din cele 409 existente. Se ştie că în mediul urban fiecare unitate are medic de medicină şcolară care a putut face acest test, iar în rural  există doar la Osica de Sus. În restul unităţilor şcolare, s-au făcut teste prin intermediul cadrelor medicale de la SAJ. Procedura este că testele se folosesc la persoanele simptomatice. Nu se testează copiii în masă, preventiv. Copiii care au probleme de sănătate, în general, rămân acasă şi nu ajung la şcoală, fiind testaţi prin celelalte mijloace. Până la 2 aprilei, până la începutul vacanţei, au fost folosite 433 de teste dintre care 35 au fost pozitive. Dintre acestea, 16 au fost cadre didactice, 13 elevi şi şase personal auxiliar”, a declarat Maria Magdalena Mateică, reprezentant DSP Olt.
.
Ea a conchis: „Părinţii trebuie să-şi dea un acord. Trebuie o mai mare aderenţă la această testare. Părinţii intervin şi nu semnează acel formular de acord pentru a fi testat copilul”.

La eveniment au fost prezenţi şi prefectul Florin Homorean şi inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Victor Iacobescu.