„Ziua năutului”, la Vişina. Cel mai mare cultivator din ţară îşi doreşte revitalizarea acestei plante

Cel mai mare cultivator de năut din România, Agomec Vişina, organizează la sfârşitul acestei săptămâni, un eveniment dedicat acestei plante cultivate de-a lungul vremii în ţara noastră, dar uitate în ultima perioadă. „Ziua Năutului” va avea loc vineri, la ferma din Vişina, şi sunt aşteptaţi peste 100 de fermieri din judeţ şi nu numai.

Din dorinţa de a reactiva cultura de năut, Ştefan Stănescu organizează, vineri, „Ziua Năutului”, la Vişina. În prezent, în judeţul Olt se cultivă cea mai mare suprafaţă de năut, peste 700 de hectare.

„Îi invităm pe fermieri să vină la noi, astfel încât să le putem prezenta exact cum este cultura de năut, care sunt etapele, ce trebuie să facă. Le putem asigura sămânţă şi chiar valorificarea mărfii, astfel încât să le rămână randamente mult mai bune pe hectar faţă de culturile tradiţionale de porumb, grâu şi aşa mai departe”, spune Ştefan Stănescu, reprezentantul Agromec Vişina.

Pe lângă cultura din sudul judeţului, la nivelul Oltului mai sunt cultivatori de năut, dar pe suprafeţe mult mai mici.

„Acestor cultivatori noi le-am furnizat sămânţa. La Vişina avem peste 60% soiuri româneşti, restul fiind soiuri străine. Colaborăm şi cu firme producătoare de sămânţă din Spania, Italia şi Franţa”, mai spune Ştefan Stănescu.

 La evenimentul de vineri sunt aşteptaţi peste 100 de fermieri care vor putea afla tehnologia culturii de năut şi modul în care o pot valorifica.

Aproape toată producţia de năut obţinută la Vişina merge către export, în ţări precum Africa de Sud, Liban, Maroc, India sau China.

„La acest moment, în România încă nu este piaţa formată. Dar uşor, uşor vom face şi noi paşi spre a intra în supermarketuri, fie să ambalăm în cantităţi mici, fie să facem extracţie de proteine din năut”, a declarat Ştefan Stănescu.