13 specii de păsări, protejate prin proiectul derulat de APM Olt pentru conservarea biodiversităţii pe Valea Oltului Inferior

Proiect de anvergură desfăşurat de APM Olt pentru conservarea biodiversităţii pe Valea Oltului Inferior. Aria protejată are o suprafaţă de 52.786 de hectare, fiind localizată în sudul României, şi se întinde în lungul râului Olt, de la sudul municipiului Râmnicu Vâlcea, până în dreptul localităţii Izbiceni. Se doreşte, astfel, conservarea a 13 specii de interes comunitar, printre care lebăda de iarnă, ferestraşul mic, egreta mare sau barza albă.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt a obţinut finaţare prin Programul Operaţional Infrastructură  Mare pentru proiectul „Asigurarea stării de conservare favorabile a speciilor în contextul dezvoltării durabile a comunităţilor locale prin implementarea planului de management al ariei naturale protejate Valea Oltului Inferior”.

Aria protejată a fost declarată pentru conservarea a 13 specii de ineters comunitar: lebădă de iarnă, ferestraşul mic, buhaiul de baltă, stârcul pitic, egreta mare, barza albă, eretele vânat, pasărea ogorului, bătăuşul, pescăruşul mic, dumbrăveanca şi sfrânciocul cu frunte neagră.

„În mare, obiectivele planului de management vizează asigurarea unui statut de conservare favorabil al speciilor şi habitatelor naturale de interes conservativ naţional şi comunitar, gestionarea durabilă a resurselor naturale şi conservarea peisajului actual prin menţinerea şi încurajarea activităţilor antropice tradiţionale. Activităţile proiectului presupun asigurarea unor condiţii optime de cuibărire pe durata planului de management în scopul realizării unei stări de conservare favorabile, asigurarea unor condiţii optime de hrănire, reducerea la minimum a mortalităţii directe cauzate de împuşcarea accidentală, coliziunea cu liniile electrice şi înecarea din cauza plaselor de tip monofilament, monitorizarea calităţii apei”, a declarat directorul APM Olt, Dorel Şteomlega.

APM Olt a realizat, pentru desfăşurarea acestui proiect, un parteneriat cu Asociaţia pentru o Românie Deschisă. Bugetul proiectului este de peste 52 de miliarde de lei.