14 localităţi din judeţ, incluse în zona afectată de pestă porcină. Toţi mistreţii de pe cinci fonduri de vânătoare vor fi omorâţi, după venirea confirmării de la Bucureşti

După ce probele prelevate de la doi mistreţi dintr-o pădure de la Dăneasa au fost pozitive la pesta porcină africană, autorităţile au adoptat un plan de măsuri ce va fi aplicat pentru ca virusul să nu se extindă. Zeci de comune şi sate din judeţ au fost incluse în zona afectată unde vor fi aplicate măsuri. Grav este că mistreţii de pe cinci fonduri de vânătoare vor fi omorâţi, după ce DSVSA Olt va primi confirmarea de la Bucureşti.

Confirmarea virusului pestei porcine africane la cei doi mistreţi descoperiţi pe Fondul de Vânătoare 43 de pe raza comunei Dăneasa a determinat autorităţile să aprobe un plan drastic de măsuri, ce va fi pus în aplicare după ce DSVSA Olt va primi buletinul de analiză de la Bucureşti, unde au fost trimise pentru confirmarea finală cele două probe prelevate luni.

O zonă vastă a fost inclusă în zona afectată de pesta porcină africană, aici fiind incluse zeci de localităţi din judeţ, după cum urmează: Drăgăneşti-Olt (sat Comani), comuna Dăneasa (cu satele Dăneasa, Berindei, Zănoaga, Pestra, Cioflanu), comuna Radomireşti (satele Călineşti, Poiana, Radomireşti, Crăciunei), comuna Sprâncenata (satele Sprâncenata, Frunzaru, Bârseştii de Sus şi Uria), comuna Scărişoara, comuna Băbiciu, comuna Gostavăţu (satele Gostavăţu şi Slăveni), comuna Stoeneşti, comuna Deveselu (cu satele Deveselu şi Comanca), Dobrosloveni (sat Reşcuţa), comuna Stoicăneşti, comuna Traian, comuna Mărunţei (sat Mărunţei) şi comuna Fărcaşele (cu satele Fărcaşele, Ghimpaţi, Fărcaşul de Jos, Hătârani).

Acestor localităţi li se adaugă fondurile de vânătoare de la Funzaru, Dăneasa, Caracal, Călineşti şi Scărişoara.  

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul Venera Popa, a declarat că toţi mistreţii de pe aceste fonduri de vânătoare vor fi ucişi, însă doar după ce vine confirmarea de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.    

„Se va face catagrafierea efectivelor de porci mistreţi de pe fiecare fond de vânătoare, obligaţia fiind a administratorilor fondurilor de vânătoare. Obligatoriu se vor vâna integral mistreţii, vor fi exterminaţi. Din informaţiile pe care le avem, două fonduri de vânătoare nu sunt populate, iar pe unul dintre ele mistreţii sunt doar în trecere. Practic,  popularea rămâne doar pe două. Nu avem la acest momentan efectivele de porci mistreţi. Ei vor fi vânaţi prin metodele de dibuire şi pândă”, a spus Venera Popa.

Totodată, trebuie să fie respectate condiţiile de biosecuritate în cadrul partidelor de vânătoare pe care le organizează. Toţi porcii mistreţi vânaţi sau găsiţi morţi vor fi testaţi sub raportul pestei porcine clasice şi africane, dar şi pentru depistarea trichinelozei.

Măsuri speciale şi la nivelul comunelor din această zonă

În încercarea de a stopa răspândirea virusului, autorităţile va aplica şi o serie de măsuri în localităţile ce au fost incluse în zona afectată.

„Se impune efectuarea unui recensământ al tuturor exploataţiilor de suine, iar aceste exploataţii din zona afectată se pun sub supraveghere oficială. Se impun interdicţii de mişcare a suinelor, acestea se ţin în adăposturi închise, să nu aibă contact cu porcii sălbatici, să nu aibă acces la niciun produs susceptibil de a fi contaminat. Fermierii trebuie să ne notifice dacă au sau nu porci bolnavi sau morţi”,
a adăugat medicul din cadrul DSVSA Olt.