160 de elevi din Olt fac învăţământ dual, din acest an şcolar, în Slatina şi alte două oraşe

160 de elevi din Slatina şi alte două oraşe au început de luni cursurile în cele şapte clase de învăţământ profesional dual din judeţ. Pe lângă 200 lei pe care îi primesc lunar de la stat, elevii mai primesc încă 200 lei de la operatorul economic care susţine clasa respectivă. La Liceul Tehnologic Nr. 1 din Balş, firma respectivă a decis să dubleze suma lunară oferită elevilor.

Inspectorul pentru învăţământul profesional şi tehnic din cadrul ISJ Olt, Vera Rachină, a declarat că, faţă de anul trecut, în anul şcolar 2019-2020 funcţionează clase de învăţământ profesional dual şi în alte localităţi decât Slatina. Este vorba despre Balş şi Caracal.

Cele şapte clase de învăţământ profesional dual care funcţionează în judeţul Olt, din acest an şcolar sunt următoarele:

Liceul Tehnologic „Alexe Marin” Slatina

O clasă susţinută de Prysmian Cabluri şi Sisteme: specializarea electronist aparate şi echipamente - 14 elevi şi specializarea electrician exploatare joasă tensiune - 14 elevi;
O clasă susţinută de SC Altur SA: specializarea sculer matriţer - 10 elevi, specializarea  strungar - 10 elevi şi specializarea  frezor-mortezor - 11 elevi;
O clasă susţinută de Pop Industry SRL: specializarea operator la maşini cu comandă numerică – 10 elevi şi specializarea lăcătuş mecanic prestări servicii - 11 elevi.

Liceul Metalurgic Slatina

O clasă susţinutăd e Pirelli Tyres România: specializarea mecanic utilaje şi instalaţii în industrie - 14 elevi şi specializarea electronist aparate şi echipamente - 14 elevi.

Liceul Tehnologic Nr. 1 Balş

Două clase cu 49 de elevi, susţinute de SC Casa Noastră SA (Q-Fort) - specializarea operator la maşini cu comandă numerică.

Liceul Tehnologic „Matei Basarab” Caracal

O clasă susţinută de Astra Rail Indrusties: specializarea sudor - 14 elevi şi specializarea strungar - 10 elevi.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.

Elevii primesc, lunar, 200 lei de la stat, iar operatorul economic le mai asigură încă 200 de lei. În cazul elevilor de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Balş, operatorul economic a decis să dubleze suma lunară oferită  elevilor de la dual, aceştia primind 400 în loc de 200 lei.

Începând cu anul şcolar 2018-2019, la nivelul judeţului Olt, au funcţionat trei clase de învăţământ profesional dual, la liceele Metalurgic şi „Alexe Marin” din Slatina. Reprezentanţii ISJ Olt şi-au propus ca, în fiecare an, numărul claselor cu acest tip de învăţământ să crească.

„Încercăm ca, din următorul an şcolar, să înmulţim numărul de clase. Din luna octombrie, şcolile încep tratativele cu operatorii economici pentru a vedea ce specializări îşi doresc”, a declarat Vera Rachină.