2.000 de tone de castraveţi, din Bazinul legumicol Pleşoiu-Strejeşti-Grădinari, vor lua calea unui procesator din Buzău

Veste bună pentru legumicultorii din zona Strejeşti-Pleşoiu-Grădinari. Cooperativele din zonă vor încheia un contract cu un procesator din judeţul Buzău, care este dispus să preia 2.000 de tone de castraveţi din Olt.

Ministerul Agriculturii organizează întâlniri cu toţi procesatorii din ţară, punându-i la masa tratativelor cu cooperativele de producători. Astfel, se doreşte scăderea importurilor şi valorificarea la maximum a producţiei autohtone.

„Vom avea o ultimă întânire, în Ialomiţa, unde acest procesator din Buzău îşi va prezenta propria fermă de tomate pentru industrializare. A fost o discuţie la minister, săptămâna trecută, şi s-a luat decizia ca toţi cei zece procesatori din România să se întâlnească cu reprezentanţii cooperativelor din sectorul legume-fructe şi cei ai Ministerului Agriculturii, pentru a se pune la punct un acord de principiu şi să pregătim eventualele contracte de anul viitor dintre cooperativele agricole şi procesatori. Fabrica de la Buzău importă, la această oră, aproape două mii de tone de castraveţi din Republica Moldova. Din păcate, până acum, dialogul între cooperativele noastre şi procesatori nu prea a existat”, a declarat consilierul ministrului Agriculturii, olteanul Florin Ciobanu.

După semnarea contractului cu firma de procesare din Buzău, preţul castraveţilor în zona Strejeşti-Pleşoiu-Grădinari se va stabiliza, iar oamenii nu vor mai fi nevoiţi să-şi vândă munca pe nimic.

„Acest procesator ne-a propus o variantă de discuţii pentru un contract de 2.000 de tone de castraveţi pentru 2019, cu un preţ fix pe tot timpul anului, care încă nu este stabilit. Odată ce vom avea acest contract, vom scoate din zona bazinului legumicol Pleşoiu-Stejeşti-Grădinari o cantitate mare de castraveţi, ceea ce indirect va regla preţul în zonă, chiar şi pentru cei care nu sunt în cooperativă şi încă îşi mai vând produsele pe marginea străzii. Producţia la vânzare fiind în scădere, este normal ca preţul să se stabilizeze la un nivel mai ridicat faţă de ce se întâmplă acum, când în luna mai am avut un preţ de 30 de bani pe kilogramul de castraveţi”,
a mai spus Florin Ciobanu.