2019, anul în care la Spitalul Slatina s-a făcut prima tromboliză. Tot în premieră, un pacient a fost operat cu ajutorul tehnologiei 3D

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a bifat în 2019 două premiere. Astfel, neurologii slătineni au făcut pe 26 iulie prima tromboliză la Slatina. Din vară şi până acum, 33 de olteni au beneficiat de această procedură, în urma căreia nu mai rămân cu sechele. Totodată, 2019 a fost anul în care, la Spitalul Slatina, unui pacient de 40 de ani, din Vâlcea, i-a fost reconstruită mandibula, grav afectată de o tumoră, cu ajutorul tehnologiei 3D. Este prima intervenţie de acest gen din istoria unităţii medicale.

Senatorul Renică Diaconescu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate Publică, a reuşit să includă Spitalul Slatina în rândul unităţilor medicale la nivelul cărora se face tromboliză. Astfel, prima tromboliză s-a făcut la nivelul Spitalului Slatina pe 26 iulie 2019. De atunci, 33 de olteni care au suferit un accident vascular au făcut tromboliză la cea mai mare unitate medicală din judeţ.

Neurologul Renică Diaconescu a precizat că ultimii doi pacienţi cărora medicii le-au făcut tromboliză au fost externaţi zilele trecute.

„Am făcut 33 de trombolize în acest an şi mai avem cinci fiole pentru trei bolnavi. Medicii vor putea face tromboliză şi în perioada sărbătorilor, alături de medicul de gardă va mai fi chemat de acasă un medic primar. Ultimii doi pacienţi au fost externaţi zilele acestea. Amândoi erau foarte tineri, unul avea 46 de ani şi a plecat din spital pe picioarele lui”, a spus medicul Renică Diaconescu.

Tromboliza este o perfuzie ce le este administrată pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Practic, substanţa dizolvă cheagul format pe vasul de sânge, iar pacientul nu mai rămâne cu sechele. Substanţa trebuie să fie administrată în primele patru ore de la producerea accidentului vascular.

Intervenţie de reconstrucţie de 11 ore, cu ajutorul tehnologiei 3D

Echipa condusă de doctorul George Craioveanu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a efectuat o operaţie complexă de extirpare a unei tumori de mandibulă. Specialiştii în Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială au fost ajutaţi de un IT-ist, care a printat 3D modelul de mandibulă, în baza imaginilor de la computerul tomograf. Astfel, intervenţia de reconstrucţie a mers perfect, iar pacientul nu a rămas cu defecte. Deşi a fost în mai multe spitale din ţară, pacientul a ales să se opereze la Slatina. Intervenţia, care a durat aproape 11 ore, este un succes şi este pentru prima dată când chirurgii slătineni se folosesc de tehnologia 3D.

Modelul 3D a fost făcut de către inginerul Cătălin Ciobârcă, acesta având o colaborare personală cu medicul George Craioveanu.